Buitenlands overzicht
De begeerlijkheden dczor wereld houden nog steeds zeer velen gevangen. Deze zijn voor verreweg de meeste menschen de hoofdzaak. De spil, waar alles bij hen om draait. Dat komt op frappante wijze telkens weder uit. Men dv/eept heden ten dage met het woord democratie. Doch als de stoffelijke belangen in het geding komen, dan treft men bij denrwcratische beginselen meermalen zeer ondemocratische daden aan.
Met veel ophef heeft men bij de oprichting van den bond van de Vereenigde Nati.es verkondigd, dat deze de souvereine rechten der kleine naties beoogt te eerbiedigren en ook zal handhaven. De practijk geeft ons echter wel heel wat anders te aanschouwen.
Sowjet-Rusland is er in geslaagd te verhijideren, dat de Perzische quaestie in den Veiligheidsraad van de Vereenigde Naties is behandeld geworden. Het heeft weten te bewerken, dat er een accoord tusschcn hem en Perzië getrdffen is. Daarbij hebben de petroleumbronnen een voorname rol gespeeld. Naar de petroleum in Perzië had de Rus een begeerigen blik geslagen. Daarop had hij zijn zinnen frezet. Nu, het is hem gelukt van de Perzische' petroleum heel wat, vrijwel alles in de wacht te sleepen. Het getroffen accoord bepaalt toch-, dat Sowjet-Rusland 50 % van de Perzische petroleum zal bekomen en dat de andere 50 % bij opbod zal verkocht worden. Ook deze 50 % zullen hem wel niet ontgaan, daar de omstandigheden zoo zijn, dat hij daar het meest als kooper voor in aanmerking komt.
Het heet, dat men bij de be- , handeling van dit geschil in de ' Vereenigde Naties de gerechtigheid gediend heeft! Het wordt voorgesteld, alsof de Vereenigde Naties een reusachtig succes behaald hebben, doordat de^quaestie in vredelievende zin is opgelost.
Dit zal men zelfs een kind nauwelijks wijs kunnen maken. De Kus lacht hierbij in zijn vuistje. De Engelschman trekt er een zuur gezicht bij. Daar is namelijk uit Engeland gemeld, dat het bericht aangaande het accoord van Rus- ' land met Perzië in Londen koel ontvangen is.
. Als een soort vertroosting kan men het dan in Londen beschouwen, dat Sowjet-Rusland zoo welwillend is om zij» troepen uit Perzië terug te trekken.
Waarom zou het' dit ook niet doen, als het zijn gestelde doel bereikt heeft?
Zoo het échter zal blijken, dat alle Russische wenschen niet vervuld zijn, dan is het altijd nog de vraag, of het met het terugtrekken der Russische troepen wel vlot verloopen zal. Allicht kan men dan wel het een of ander voorwendsel vinden, waardoor er weer een ikink in de kabel komt.
De houding, welke de bond der Vereenigde Naties in dit geschil heeft aangenomen, is verre van fraai. Hij heeft het hoofd ten slotte jn den schoot gelegd. De kleine natie Perzië heeft zich zelf maar moeten redden.
Dat het voorgevallene met Perzië zoowel in - Kngeland als in Amerika het vertrouwen in de bedoelingen van Sowjet-Rusland niet versterkt heeft, blijkt niet alleen uit het kenbaar gemaakte misnoegen, dat men in Gvoot- Brittannië over het verloop van deze quaestie heeft, maar niet miïider uit de laatst gehouden redevoering van den Amerikaanschen president Truman. Deze zeide toch, dat Amerika vooral moet zorgen, dat de Amerikaansche bewapening op een deugdelijk peil gehouden wordt, daar volgens hem te verwachten is> dat Amerika bij een komenden oorlog het eerste doel zal zijn.
Die Russische overwinning heeft het actief gemaakt. Zijn vazalstaat Polen heeft stellig aangemoedigd door het Russische succes, zijn vertegenwoordigers opgedragen om de quaestie van Franco op de agenda van den Veiligheidsraad te plaatsen. Dat is weer zoo'n kolfje naar de Russische hand! Zullen Amerika en Engeland ook in de Spaansche aangelegenheid weer het onderspit delven? Of zullen zij in dezen wat krachtiger optreden? De Rus maakt het toch wel -heel erg bont. Hij dringt er op aan, dat de vredesonderhandelingen zullen worden uitgesteld, hetgeen al evenmin naar den zin van den Amerikaan en den Engelschman is.
Wij besluiten dit overzicht met de mededeeling dat Prinses Juliana en Prins Bernhard thans in Denemarken verblijven om dit land dank te peggen voor de aan Nederland geboden hulp en dat zij dear met grooten geestdrift zijn ontvangen. Ook willen wij niet onvermeld laten, dat de Indische afgevaardigden met Dr. Van BTook en onze regeering deze week op het landgoed de Hooge Veluwe in nader overleg zijn getreden en dat Prof. Schermerhorn zich naar Londen zal begeven om daar met de Engelsche regeering een • samenspreking te hebben. Zal ook na die bespreking ons volk en de Kamer even onwetend gelaten worden als dat tot op hetlen het geval was?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 1946
De Banier | 4 Pagina's