De Partij van den Arbeid en de bureaucratie
De beginselen en het optreden van de Party van' den Arbeid brerjgen een menigte van euvelen mefr zich mede, waardoor aan ons volksleven zeer groOte schade wordt aangebracht.
In vorige artikelen hebben wij aangetoond, dat dit niet bij geval, maar noodwendigerwijs alzoo moest zijn.
De beginselen van bovengenoemde Partij toch druischen tegen Gods nadrukkelijk bevel m. De Heere gebiedt een ieder: „Ken Mij in al Uwe wegen". Die Partij echter houdt met God noch met Zijne insteHingen"» niet de minste rekening. Zij heeft hare beginselen geheel naar de wijsheid van den gevallen raensch m- geriAt.
Daarom moet zij in de practijk ook allerlei onheil aanrichten. In een vorig artikel toonden wij aaa, dat dit ten aanjsien van de ar/ibtenarij ook inderdaad het geval is.
Thans willen wij dit met betrekking tot de bureaucrt, .tie eveneens aantoonen.
Door het streven van de Partij van den Arbeid rijzen ooJc de verschillende bureaux als paddestoelen uit den grond. Elk Nederlander moet tegenwoord\g een gang, meermalen verschillende gangen, naar het een of andere kantoor maken. Elke ondernemer heeft niet met één, maar met verschillende bureaux te maken. De winkelier, de arbeider, ja, wie al niet, heeft in Nederland heden ten dage niet met een bureau te maken? De man, die verhuizen wil, de zakenman, die zich vestigen wil, kortom een ieder heeft zich op zijn beurt bij bet een of andere bureau te vervoegen. Dat is al heel lastig. Het brengt noodzakelijk tijdverlies met zich mede. Het vraagt het een of ander offer.
Bleef het daar nog maar bij, maar zoo is het niet. Meermalen kan men uit de onoverzichtelijke aanschrijvingen van een bureau met de beste wil ter wereld niet wijs worden. Met gevolg, dat men er eerst naar het bureau op uit moet, om te weten te komen wat het bureau nu eigenlijk wel wil eii met zijn ^schrijven bedoelt.
Daar komt dan bij, dat men op onderzoek uitgaande, gedurig van het eene bureau naar het andere verwezen wordt. Laatst vertelde een betrouwbaar man mij, dat hij voor een zaak naar een bureau in Den Haag was gegaan. Daar gekomen, v/erd hem medegedeeld, dat hij daar niet moest zijn, maar op een ander bureau in Den Haag. Daar gebeide men, dat hij ook daar niet moest zijn. Zoo liep hij in Den Haag verschillende bureaux af en ontving op het laatste bureau de inlichting, dat hij feitelijk voor zijn zaak niet in Den^Haag, maar , in Amsterdam moest zijn. Daar henen gereisd, zeide men hem, /lat hij in Amsterdam allerminst * terecht kon en verwees men hem naar het bureau, waar hij zich het r: : -.-t in Den Haag had aangemeld.
Wat al moeiten, wat al kosten had die man zich moeten getroosten! Terwijl hij op het einde geheel onverrjchterzake thuis was gekomen en nog even wijs was als hij te voren was.
Dit is een van die vele staaltjes, welke men bij de bureaux opdoet. Het is inderdaad meer dan treurig. Het beneemt een mensch, die in zijn zaken vooruit wil, alle energie. Het doodt alle lust tot werken. Het remt aile particuliere initiatief. Het brengt het zakenleven om hals. Voegt daar nog bij, dat bij zulk een systeem tie Vriendjes-politiek noodzakelijkerwijs moet bloeien. De vriendjes worden meermalen best geholpen en niet weinig boven al de anderen bevoordeeld. Het ligt tevens voor de hajid, dat steekpenningen, corruptie en omkooperij hiefbij op een hoogst ergerlijke manier, aan de orde van den dag zijn. .
Ook' spreekt het als van zelf, dat de meest mogelijke willekeur hoogtij viert en allerlei oncontroleerbare en ongecontroleerde privileges ontstaan, welke door de bureaux verleend worden.
In één woord, met al die bureaux komen wij in een groote janboel terecht. Het is onmogelijkf dat alzoo van het herstel en de vernieuwing, *elke de Regeering in haar progranï heeft aangekondigd, iets terecht kan komen. De gang van zaken met al die, bureaux legt onmetelijke las- , ten op ons volk. Elk op zijn beurt krijgt ze te dragen. Zoo wordt heel de maatschappij in het dwangbuis der bureaux gedrukt; zoo wordt het economische leven de muilband aangebonden, dat het zich zonder de bureaux niet roeren of bewegen kan. Dat kan niet anders dan hoogst nadeelig werken.
Dit alles werkt de Partij van den Arbeid met hare beginselen en streven geweldig in de hand. Zoo zij nog al sterker invloed in de Regeering des lands bekomt, kan het niet uitblijven of wij komen weder onder een knellend juk. dat evenzeer als het Duitsche juk niet alleen hard om te dragen, maar ook funest is voor een gezond maatschappelijk leven.
Daarom moeten wij dan ook met alle kracht waarschuwen tegen de Partij van den Arbeid, eerstens om des beginsels wil: deze Partij rekent noch met God noch met Zijn gebod; tweedens om al de ellende, die zij bij haar ondeugdelijk beginsel over ons volk noodwendigerwijs moet brengen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 1946
De Banier | 4 Pagina's