STEUNPILAREN
In het grijze verleden van het comité heeft in ieder geval G. Landheer uit OudBeijerland het comité geleid. K. Geleijnse, werkzaam in het bedrijfsleven, volgde hem op. Hij diende de gemeenten van Den Haag-Centrum en later Wildervank vele jaren als ouderling. Van 1947 tot 1973 was hij lid van het comité, vanaf 1956 als voorzitter. Voordat C. Drieënhuizen in 1951 het voorzitterschap van de diakenenconferenties van hem over nam, leidde hij deze ook meermalen. Geleijnse placht de landelijke conferenties te openen met pittige toespraken, waarmee hij leiding wilde geven aan het denken en doen van ambtsdragers. Koole, die zich met verve voegde in deze respectabele traditie, typeerde ze later als ‘een hoeveelheid behartigenswaardige adviezen, openhartige kritieken, vermaningen en warmhartige woorden van bemoediging’. Na Kooles aftreden kwam er korte tijd een tweehoofdig voorzitterschap, vervuld door G. van Oord en P. van Duijvenbode, van wie de laatste tot op heden voorzitter is.
De zittingsduur van de leden van het comité is de jaren door respectabel geweest. De onderlinge harmonie maakte de omgang naar eigen zeggen dan ook aangenaam. In pogingen tot verversing vroeg het comité bij herhaling aan de kerkenraden om kandidaten voor te dragen, echter zonder resultaat. In 1972 stierf br. H. Ramaker na 25 jaar lidmaatschap in het hamas. Toen hij de tachtig was gepasseerd, meende penningmeester J.H. Duijker in 1978 dat na 31 jaar zijn tijd gekomen was. Koole constateerde luchtig dat hij zijn ‘dynastie’ had veiliggesteld door zijn kleinzoon B. van den Boom aan te bevelen als zijn opvolger. Deze zetelt als penningmeester tot op de huidige dag. In 1983 trad J. Terwel uit Rotterdam na 30 jaar terug als lid van het comité. Zes jaar later deed J.C. van Beveren dat na een zittingsperiode van twee decennia. A. Pothof uit Hilversum, die na het aftreden van Drieënhuizen in 1963 voorzitter was geworden van de diakenenconferenties, ging de verjonging niet vlot genoeg. Daarom ging het comité er toe over op de conferenties broeders op te roepen zichzelf aan te melden als kandidaat. In 1988 kon Pothof na 25 jaar zo zijn plaats inruimen.
Afzonderlijke vermelding verdient het echtpaar H. en G. van der Laan-de Boer. Samen verzetten zij veel werk voor de organisatie van de conferenties, verzorgden onder meer de fotografische vastlegging en deden de administratie voor Ambtelijk Contact. Op kerkelijke hoogtijdagen zorgden zij ervoor dat talrijke exemplaren portovrij in handen van ambtsdragers kwamen. Van der Laan volgde in 1971 M.D. Stafleu uit Rijswijk op, die 16 jaar secretaris was geweest. Tot 2007 bleef Van der Laan in functie. In 2008 nam E.J. Jansen het secretariaat over.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 2011
Ambtelijk Contact | 72 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 2011
Ambtelijk Contact | 72 Pagina's