DOELGERICHT LEVEN
Plotseling is een boek “in”. Heeft iedereen het er over, wil iedereen er iets over gezegd hebben, en lijkt het zo te zijn, dat als je werkelijk mee wilt doen, dat je dan dñt boek in ieder geval gelezen moet hebben. Mooier nog wordt het, als boeken gepresenteerd worden als een soort werkboeken. Ze zijn geschreuen om je verder te helpen, maar dan moet je wel een bepaalde weg met zo’n boek willen gaan.
ER IS EEN BEHOEFTE
Als je één ding van onze tijd wel kunt zeggen, is dat, dat er een brede behoefte is naar manieren en middelen om je te helpen in je geestelijk leven. Er is een behoefte om te kunnen groeien in geloof, in de omgang met de Here. Dat geldt niet alleen voor Nederland, dat geldt wereldwijd. Vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt er heel wat materiaal ontwikkeld, en dat komt in vertalingen onze kant ook uit. Het gaat dan niet om zomaar weer een nieuw bijbels dagboek, maar er is methodisch over nagedacht. Haast op de manier van een cursus.
Rick Warren is één van de mensen die op die manier te werk gaat. In 1995 schreef hij een boek, dat in 2003 vertaald werd in het Nederlands als Doelgerichte Gemeente. En in 2002 schreef hij een boek dat (ook) in 2003 in het Nederlands vertaald werd als Doelgericht Leven, met als ondertitel “waarvoor leef ik eigenlijk hier op aarde”.
VEERTIG DAGEN
Het boek “Doelgericht Leven” is een werkboek, en wel een werkboek voor een periode van veertig dagen. In veertig hoofdstukken neemt Warren je mee op reis, en het doel van de reis is om het doel van je leven te leren ontdekken. In zijn eigen woorden: “dit is een gids die u tijdens een geestelijke reis van veertig dagen in staat zal stellen het antwoord op de belangrijkste levensvraag te ontdekken. Die vraag luidt: ‘Waarvoor ben ik in ’s hemelsnaam op aarde?’ Aan het eind van deze reis zult u weten wat Gods doel met uw leven is…”.
Die veertig dagen haalt Warren uit de bijbel. We vinden daar verschillende voorbeelden hoe een periode van veertig dagen betekenisvol was voor de vromen. Het boek dat Warren schreef is dan ook een boek om veertig dagen over te doen. Niet een boek om in één keer uit te lezen, maar om elke dag, hetzij alleen, hetzij met één of meer anderen te lezen en te overdenken.
Er zijn gemeenten waar men daar een heel project van maakt. Heel de gemeente is dan in groepen verdeeld, met een duidelijk gemarkeerde start, waarop een video die bij het boek geleverd kan worden, bekeken wordt; zij komt gedurende veertig dagen dagelijks bijeen, om bezig te zijn met “het doel van het leven”.
WAAROM ZIJN WE ER?
De grote vraag achter het boek is, om er achter te komen waarom je als mens bestaat. Want, zo stelt Warren: wanneer je weet waarvoor je er bent, leef je je leven overeenkomstig je bestemming. Als je wilt weten hoe een koffiezetapparaat werkt, moet je de handleiding lezen die de maker erbij heeft gedaan. Wanneer je wilt weten, waarvoor je hier bent, moet je niet zelf iets gaan uitdenken, maar moet je je Maker vragen naar het doel dat Hij met je leven heeft. Dan kun je dat doel nastreven. Dan gaat dat je leven drijven, en hoef je je niet meer te laten voortdrijven door allerlei verkeerde motieven, zoals schuldgevoelens, wrok en kwaadheid, angst, materialisme, of ook door de behoefte aan bevestiging. Dat zijn, volgens Warren, drijfveren voor veel mensen in dit leven. Maar daarmee bereiken ze niet het doel van hun leven, en drijven ze dus eigenlijk doelloos rond. En dat heeft weer invloed op hun leven.
Maar als je weet, wat het doel is van je leven, krijgt je leven betekenis, vereenvoudigt dat je leven, heb je richting in je leven, dan vormt dat de motivatie voor je leven, en ten slotte: dan bereidt dat je voor op de eeuwigheid.
Wat is dan het doel? Rick Warren is duidelijk: je bent er om God te eren. Dat doe je door hem te aanbidden, door anderen gelovig lief te hebben, door op Christus te gaan lijken, door anderen met onze gaven te dienen en door anderen over Hem te vertellen.
Vijf woorden typeren dus het doel: Je eert God door aanbidding, liefde, levensheiliging, dienst en getuigenis.
BELANGRIJK
Wat Warren biedt in zijn boek kan een belangrijk hulpmiddel zijn om bezig te zijn met je geloofsleven. Het is eigentijds. Er worden vragen bij elk dagstukje gegeven, die je aan het denken willen zetten. Je wordt aangemoedigd om regelmaat te brengen in je bijbellezing en gebed (al is het boek na veertig dagen natuurlijk wel uit…). Er wordt een aantal handreikingen gedaan om samen met anderen bezig te zijn met de bijbel. Er worden mooie en praktische aanwijzingen gegeven over hoe je inhoud kunt geven aan zo’n apostolisch woord als: bidt zonder ophouden. Het belang van het “kloppen” op de bijbel wordt benadrukt, en er worden ook manieren aangereikt hoe je dat praktisch kunt doen. In dag 24 laat Warren je nadenken over hoe je kunt blijven in Gods Woord: door het gezag van Gods Woord onvoorwaardelijk te aanvaarden, door je de waarheid van Gods Woord eigen te maken (door ontvangen, lezen, bestuderen, onthouden en overdenken), en door de principes van Gods Woord toe te passen in je leven.
BRUIKBAAR?
Ik noemde eerder al het voorbeeld van een gemeente die in kringen bezig is met dit boek. Dat is een evangelische gemeente ergens in het Westen. En ook binnen onze kerken kom je in de huiskamers dit boek tegen, en zijn mensen ermee bezig.
Om te kunnen beoordelen of je daar wel of niet blij mee kunt zijn, moet je natuurlijk iets weten van de achtergrond van Rick Warren. Hij is baptist, en dat wordt uiteraard duidelijk in het boekje, wanneer hij spreekt over het feit, dat je geschapen bent om deel uit te maken van Gods gezin, de gemeente. Hij zegt dan: “Met de doop maken we duidelijk dat we deel zijn gaan uitmaken van Gods gezin. Met de doop verkondigen we publiekelijk tegenover de wereld: ik schaam me er niet voor om deel uit te maken van Gods gezin. Dit is geen taal die je een baby in de mond hoort nemen, dit is taal die past bij geloofsdoop. Is daarmee dit hele boek onbruikbaar voor mensen die volgens de gereformeerde belijdenis een andere kijk hebben op de doop? Ik dacht niet dat dat zo hoefde te zijn. Je moet je er wel van bewust zijn, dat dit hier zo naar voren gebracht wordt, maar daarmee hoef je niet meteen het hele boek aan de kant te schuiven.
Meer moeite heb ik met de manier waarop we aangemoedigd worden om keuzen te maken. Op tal van plaatsten kom je dat tegen. “U moet ervoor kiezen God in geloof te gehoorzamen” (99). “Toen u Christus in uw leven aannam, heeft God u een nieuw leven en een nieuwe natuur gegeven” (59). “Waar u zich ook bevindt terwijl u dit leest, ik wil u vragen uw hoofd te buigen en zachtjes het gebed te bidden dat u voor eeuwig zal veranderen: Jezus, ik geloof in U en ik neem U aan. Doe het nu. Als u dit gebed oprecht hebt gebeden, dan feliciteer ik u! Welkom in het gezin van God (61).” Maar misschien lees ik het te veel vanuit een defensieve houding. Aan het begin van zijn boekje zegt Warren heel duidelijk, dat het niet om ons gaat, en hij stelt ook heel nadrukkelijk, dat ons leven door God bedacht is: “Lang voordat u door uw ouders werd verwekt, had God u al bedacht. Hij is de eerste die over u heeft nagedacht. Het is niet het lot, geen toeval of geluk, dat u op dit moment adem haalt. U leeft omdat God u wilde scheppen! De Bijbel zegt: de Here zal het doel dat Hij met mij heeft, verwezenlijken” (22).
Wanneer je dat leest, zeg je: ja, daar kan ik wat mee. En zo is het boek van Warren ook bruikbaar. Niet omdat je een modieuze gril in de tijd wilt volgen. Maar voor wie werk wil maken van zijn of haar persoonlijke omgang met God, is het de moeite waard om veertig dagen met Warren op te lopen.
Drs. W. van ’t Spijker (1958) is predikant te Hilversum-Centrum
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 2005
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 2005
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's