Stomende, stevige stamppotten
Gevaarlijk lekker!
Aan de lange rij stamppotvarianten voeg ik twee nieuwe toe en een afgestompte: andijviestamppot.
Italiaans
Als ik ooit de kans krijg een kookboek te schrijven, dan zal het ”jan kees kookt italië” worden. Het liefst kookte ik ie- dere dag italiaans. Totdat mijn (toen nog geliefde) echtgeno- te zei: “ik ben die pasta’s (van jou...) behoorlijk zat.” maar ik laat me zomaar niet uit het veld slaan en heb deze itali- aanse variant met veldsla bedacht. De italianen spreken van guazzabuglio (letterlijk: mengelmoes).
WAT HEB JE NODIG (4 PERSONEN):
* 1 kilo aardappelen(kruimig is het lekkerste)
* 40g verse basilicum
* 50g pijnboompitten
* 500g cocktailtomaten
* 300g rundergehakt
* 250 g veldsla
* 250 g ricotta
* 2 tenen knoflook
* 100g Parmezaansekaas
* olijfolie
Hoe maak je het?
* Snijd de tomaten in kwarten en bestrooi ze met zout en peper.
* Rooster de pijnboompitten in een hete pan met een beetje olie. Daarna laten afkoelen op keukenpapier.
* Haal de basilicumblaadjes van de steel en knip ze doormidden.
* Kook de aardappelen gaar in ruim water (gezouten).
* Rul het gehakt, voeg peper en zout en uitgeperste knol ook toe. Zet het vuur laag en voeg tomaten toe.
* Zodra de aardappelen gaar zijn, deze afgieten. Laat een klein beetje kookvocht achter.
* Stamp de aardappelen en meng ze met de ricotta.
* Roer nu de veldsla, basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en het gehakt-tomatenmengsel erdoorheen.
* Maak het gerecht smeuïg met olijfolie.
* 1 kilo aardappelen (kruimig) * * 300 g spekreepjes * 200 g crème fraîche * fijn snijden) * ½ gele paprika * 500 g spruiten (niet te klein) 250 g champignons (niet te gemalen venkelzaad (tl)
Voor vier personen stamppot
Spruitjesstamppot
NIET GELIJK AFHAKEN! SPRUITJES ZIJN HEERLIJK EN GEZOND. EN IK WEET ZEKER DAT DEZE STAMPPOT JE GAAT VERRASSEN.
Hoe maak je het?
Kook de aardappelen samen met de spruitjes tot de aardappels gaar zijn * (in ruim water met zout).
Bak ondertussen de spekjes op hoog vuur goed uit, voeg de gesneden champignons toe en laat lekker samen 5 minuten bakken (omscheppen). *
Snijd de paprika in kleine stukjes. *
* Zodra de aardappelen gaar zijn, deze samen met de spruitjes afgieten (laat iets vocht achter). Een l inke klont boter in de pan en stamp er lekker op los.
* Roer de crème fraîche erdoorheen, het venkelzaad, de gele paprika en het mengsel van spekjes en champignons. Even proeven en naar smaak peper en zout toevoegen.
Andijvie
Dit recept van mijn vrouw is zelfs tot in Ethiopië doorgedron- gen. We hadden jarenlang een kostganger, die later in Ethiopië ging wonen. Toen kwam er een appje: “heleen, mag ik je recept van die heerlijke andijviestamppot?”
* Snijd de andijvie en de ui fijn, kook de aardappelen gaar (in ruim water met zout) en bak ondertussen de spekjes op hoog vuur goed uit.
* Aardappelen afgieten (laat wat kookvocht achter) en stamp ze, terwijl je steeds wat melk toevoegt (niet te nat maken en niet te droog laten).
* Voeg de andijvie en de ui in delen toe.
* Voeg de spekjes (met vet, of een warm gemaakt restje jus) toe. Daarna volgt een scheut azijn en nog wat melk. Tot slot de kaasplakjes erbij en alles goed mengen. Peper en zout naar smaak toevoegen.
* Warm alles nog even door.
Moet je een stoemp? Die vraag kun je zomaar krijgen als je op bezoek bent bij onze zuiderburen. En wij maar denken dat de Belgen vredelievend zijn. Er wordt wat afgestompt. Ook in Nederland stampen we er trouwens op los. Zeker als de r weer in de maand is. De stamppotten zijn een overblijfsel uit 1574, achtergelaten door Spaanse bezetters bij Leidens Ontzet. De Leidenaren keken in de Spaanse potten en bedachten hun eigen variant: de hutspot. Sindsdien wordt er in de meeste Hollandse keukens lustig op los gestampt. Dat bleef in Vlaanderen niet onopgemerkt, vandaar dat je daar een stoemp kunt krijgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 december 2020
Terdege | 242 Pagina's
