Wat betekenen nu al die letters bij mijn medicatie?
Afgelopen week kregen wij een vraag aan de balie. Een meneer kreeg diclofenac-tabletten en daarbij een maagbeschermer. Op het doosje diclofenac (een pijnstiller) stonden de letters MSR. Hij vroeg wat dit betekende. De apothekersassistente legde uit dat MSR staat voor maagsapresistent. De meneer vroeg daarna waarom hij dan een maagbeschermer erbij kreeg. Ik kom aan het eind van de column terug op deze casus.
Laat ik het eerst eens hebben over al die letters, die soms achter de medicijnnaam staan. Als een middel nog in patent is, heeft het vaak een mooie naam. Als andere fabrikanten een middel mogen maken, staat alleen de medicijnnaam erop, de naam van de werkzame stof.
Maar achter die naam staan vaak letters. Laten we beginnen met de letters MSR. Deze staan voor maagsapresistent. Dat betekent dat de tablet of capsule tegen maagzuur kan. Dat kan belangrijk zijn omdat sommige middelen niet goed tegen maagzuur kunnen. Zonder een beschermlaagje komen ze in contact met zuur en verliezen ze hun werking. Andere letters die je vaak kunt aantreffen, zijn MGA, MVA, RET, CR of SR. Deze betekenen vrijwel hetzelfde: er is sprake van een vertraagde afgifte van het geneesmiddel uit de toedieningsvorm. De bedoeling van deze tabletten of capsules is dat het gedurende een langere periode het geneesmiddel vrijgeeft. Het werkt dus langer.
Hierbij is het heel belangrijk dat deze tablet of capsule in het geheel wordt ingenomen. Op het moment dat je de tablet namelijk zou fijnmaken of kauwen, maak je het systeem kapot. Het gevolg is dat het geneesmiddel in één keer vrijkomt, in plaats van in bijvoorbeeld 12 uur. Dat kan best heftig zijn! Neem bijvoorbeeld een bepaalde bloeddrukverlager. Als die in één keer vrijkomt, kan de bloeddruk plots flink dalen met eentueel vallen of flauwvallen tot gevolg. Dat wil je niet, dus goed opletten hoe je een tablet moet innemen.
Soms zit er een breukstreep op zo een tablet. Dat is vaak om de tablet makkelijk in te kunnen nemen, maar niet om het tablet in 2 gelijke delen te kunnen breken. Als u over het laatste twijfelt, neem dan gerust contact op met de apotheek. MGA staat voor ‘met gereguleerde afgifte’, MVA voor ‘met verlengde afgifte’, RET voor ‘retard’, CR voor ‘controlled release’ en SR voor ‘slow release’.
Soms zie je ook de letters ‘Disp’ achter een middel staan. Dit betekent dat het een oplosbaar tablet is. Deze kun je dus oplossen in een glas water.
De letters EC, OMH, FILM of MSR betekenen dat het een tablet of capsule betreft met een bescherming tegen de invloed van maagsap. EC staat voor ‘enteric coated’, OMH voor ‘omhuld’, FILM voor ‘filmomhuld’ en MSR weet u inmiddels. Meestal wordt een geneesmiddel zo beschermd tegen maagsap, omdat het daar niet tegen kan en onwerkzaam wordt. Soms is het omdat het om een hele vieze smaak gaat. Het is dus heel belangrijk om een tablet niet zomaar te kauwen, te breken of fijn te maken. Vraag hierover altijd vooraf advies.
Nog even terug naar de vraag over de diclofenac MSR en de maagbeschermer. Diclofenac is schadelijk voor de maag. Maar dat werkt niet direct. Het is vooral schadelijk als het eenmaal opgenomen is in het lichaam. Dat gebeurt in de darm. Een bijwerking is dat het herstel van het maagslijmvlies geremd wordt. Daardoor kan het zuur bij de maagwand en dat wil je voorkomen. Zeker op oudere leeftijd of als u toch al maagklachten heeft. Daarom wordt dan een maagzuurremmer geadviseerd.
Voor meer informatie, advies en middelen voor op reis kunt u natuurlijk terecht bij uw eigen apotheek! Mocht u vragen hebben over uw medicijnen of al uw medicijnen eens door willen nemen, maak dan gerust een afspraak met uw apotheker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2023
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2023
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's