Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Goereese Visweken geopend in Stellendam

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Goereese Visweken geopend in Stellendam

“Vis eten verbindt”

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

STELLENDAM – Dit jaar is er een ‘jubileumeditie’ van De Goereese Visweken. Voor de tiende keer wordt dit evenement gehouden en daarom was de opening extra feestelijk. Maar liefst drie weken staat het eiland in het teken van vis. Rondom dit ‘zeeproduct’ worden verschillende activiteiten georganiseerd. Maar vooral restaurants op het eiland zullen alles uit de kast halen om culinair hoogwaardige menu’s samen te stellen met garnalen en Noordzeevis.

Ongeveer tachtig genodigden waren maandagavond bijeen in het paviljoen van restaurant Zoet of Zout aan de voet van de Haringvlietsluizen van Stellendam. De gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee organiseerden deze bijeenkomst die vormgegeven werd in de vorm van een culinaire proeverij. De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door verschillende ondernemingen en organisaties waarvan ook vertegenwoordigers aanwezig waren. Daarnaast waren bestuurders aanwezig van buurgemeenten en van de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Uiteraard waren ook vertegenwoordigers van de ruim twintig restaurants die deze weken extra hun best doen om de diverse vismenu’s te presenteren aan hun gasten.

Koppelen

Caroline Melissant, voorzitter van Stichting Verbreding Visserij, stond in haar welkomstwoord stil bij de verschillende koppelingen met de visserij in de eilandelijke gemeenschap die door de Stichting worden gelegd. Uiteraard is er de koppeling aan de horeca, aan de zorg -in De Vliedberg worden garnalen gepeld- en ook is er een koppeling met het onderwijs, want in een doorlopende leerlijn worden gastlessen gegeven aan basisschoolleerlingen. Ze dankte de gemeente en de provincie voor de steun die wordt verleend, ook als het wat minder gaat in de visserij. Ze sprak de wens uit dat tijdens de gesprekken zal blijken dat ‘vis eten verbindt’.

Wethouder Henk van Putten heette het gemêleerde gezelschap hartelijk welkom in zijn openingswoord. Hij feliciteerde de Stichting want “jullie inzet heeft ons bij elkaar gebracht”. Hij wees op het gemeenschappelijk doel om de visserij en de lokale visproducten voor het voetlicht te brengen. Volgens de wethouder is dit meer dan nodig in deze tijd, zowel op gemeentelijk, provinciaal en Europees niveau.

Zorgen

Ondanks dat wethouder Van Putten het die avond gezellig wilde houden, kon hij er niet omheen om ook de zorgen die er leven in de visserij aan te stippen. Hij noemde het Europese verbod op pulsvisserij, natuurcompensatie, Brexit, windmolenparken op de Noordzee, strenge stikstofregels. “Deze zaken hebben enorme gevolgen voor de visserijsector op het eiland, niet alleen voor de vissers persoonlijk en hun gezin maar ook op sociaal economisch vlak. Daarom is het schrijnend om te zien dat veel vissers genoodzaakt zijn om gebruik te maken van de saneringsregeling.”

De wethouder benadrukte dat hij het van groot belang acht dat de vissers die nog overgebleven zijn, worden ondersteund. Er moet gekeken worden wat nog wel nodig is. “Hoe kunnen we samen zoeken naar een perspectief?” Er zijn verschillende activiteiten ontplooid om de aandacht voor de visserij op een goede manier onder de aandacht te brengen, zodat er “daadwerkelijk perspectief komt”. Hij sprak verder de hoop uit dat de gesprekken op deze avond er toe zullen dat leiden dat de krachten nog meer gebundeld gaan worden. Het gemêleerde aanwezige gezelschap gaf hem wat dit betreft moed.

Wijnen

Naast de verschillende gerechten die opgediend werden, kon er ook geproefd worden van een viertal wijnen die Gert-Jan van Veen van GoedeReede Wijnen voor deze avond had geselecteerd. Bij iedere gerecht werd een bijpassende wijn geschonken. De gasten konden op de menulijst de wijn een cijfer gegeven. Aan het eind van de avond werd de winnende wijn bekendgemaakt.

Van Week naar Weken

De marketing van de Goereese Visweken is voor een groot deel in handen van Eilandmarketing Goeree-Overflakkee. Michel de Bruin en Jos van Hoeven gaven tijdens de bijeenkomst uitleg over hun werk voor De Goereese visweken. Van Hoeven legde uit dat men in 2020 op het idee kwam om de naam van het evenement te veranderen van Week van de Goereese Vis naar De Goereese Visweken. Men kwam er achter dat er behoefte was aan een langere periode en heeft men gekozen voor De Goereese Visweken die drie weken duurde. Uit het bezoek aan de website blijkt dat er grote en steeds groeiende belangstelling is voor het eten van vis. Zowel bij recreanten als bij de mensen die uit de regio uitkomen.

Sprekers

Tijdens de proeverij waren verschillende sprekers die kort het woord voerden. Onder hen was de kersverse gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Frank Rijkaart (BBB). Hij kon maar kort aanwezig zijn maar hij beloofde zich hard te maken om de visserijsector weer op de kaart te zetten. Hij beloofde binnenkort een afspraak te maken. Ook programmadirecteur Hans Kleij van de provincie gaf aan dat de visserij heel belangrijk is voor de provincie.

Jaap Tanis (schipper te voet zoals hij zich noemde) verzekerde dat hij probeert te vechten voor de mensen in de visserij. "Wie de natuur bestrijdt, bestrijdt zichzelf, zelfs van een visserman op klompen, gekleed in oude lompen kun je meer leren van alle hoge heren…"

Aan het eind van de avond kon wethouder Henk van Putten een fles van de winnende wijn in ontvangst nemen uit handen van Gert-Jan van Veen. De aanwezigen hadden gekozen voor de wijn 'Alvi’s Drift Signature Chardonnay'.


De Goereese Visweken zijn dit jaar de eerste drie weken van september. Via de website www.goereesevisweken.nl presenteren de 22 deelnemende restaurants zich. Daar zijn ook de speciale vismenu’s met de prijzen in te zien en is er een mogelijkheid voor reserveren.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 2023

Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Goereese Visweken geopend in Stellendam

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 2023

Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's