Nog beter genieten van natuurgebiedje de Weel
OOLTGENSPLAAT - Flora, fauna, cultuurhistorie, recreatie en toerisme: bij het natuurgebiedje de Weel komt het allemaal samen. Vogelaars en andere natuurliefhebbers wisten de locatie langs de Oudelandsedijk ten westen van Ooltgensplaat allang te vinden. Vanaf nu gaat de Weel ongetwijfeld ook wandelaars en fietsers trekken. Om even uit te blazen, iets te lezen over de geschiedenis en de natuur, de elektrische fiets op te laden, te lunchen aan de picknicktafel of simpelweg te genieten van het sublieme uitzicht.
Staatsbosbeheer, beheerder van het schilderachtige natuurgebied midden in het polderlandschap, heeft de beleving van de Weel een flinke zet vooruit gegeven. Dinsdagmiddag 18 juli was de feestelijke ingebruikname van de locatie. Onder een zonnige wolkenhemel onthulde Daan Markwat, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee en voorzitter van de erfgoedlijn Historisch Haringvliet, het informatiebord. Hij kreeg daarbij assistentie van Vera Willemsen, boswachter publiek van Staatsbosbeheer, en Patty van der Kleij, tot voor kort projectleider van de erfgoedlijn.
Dijkdoorbraak
“De Weel is eeuwen geleden ontstaan na een dijkdoorbaak”, vertelde Willemsen vlak voor het voltrekken van de symbolische handeling. “Het natuurgebiedje heeft een mooie geschiedenis. Tot 2002 stond hier een Bosmanmolen. Die is weggehaald en vervangen door een handwielpomp.”
De afwezigheid van de karakteristieke Bosmanmolen begon te knagen bij Staatsbosbeheer. Kon dat stuk erfgoed niet terugkeren naar het natuurgebiedje bij Ooltgensplaat? Vera Willemsen: “Twee jaar geleden presenteerden we ons plan om de Weel beter beleefbaar te maken. Aan het gebied zelf hoeven we niets te doen, dat ligt er prachtig bij. Maar we willen de mensen er wel beter van laten genieten, zonder dat de natuur eronder lijdt.”
Vogels
Het plan van Staatsbosbeheer, dat de erfgoedtafel omarmde, behelsde het opnieuw plaatsen van een Bosmanmolen.
Het is een exemplaar uit de Flevopolders. Daarnaast: een picknicktafel, waaraan ook mensen in een rolstoel plaats kunnen nemen. Een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Dat is wel zo handig, want het routenetwerk met fietsknooppunten vertakt zich ook over de Oudelandsedijk en langs de Weel.
Een informatiebord over de geschiedenis van deze bijzondere locatie en de natuur in en rond het water maakt de beleefplek compleet. “De Weel is een belangrijke locatie voor vogels”, zei de boswachter publiek. “Het hele jaar rond is hier wat te zien.” Zoals: spechten, wilde eenden, krakeenden, ijsvogels, futen, blauwborsten in het riet, roerdompen en wintergasten als zaagbek, wintertaling en smient.
Verbinding
Vera Willemsen zei trots te zijn op wat er bij de Weel is gerealiseerd. “We hebben het samen met elkaar tot stand gebracht.” Het gezamenlijke, de verbinding, was ook wat Daan Markwat benadrukte in zijn korte toespraak. Hij noemde de participanten van dit erfgoedlijnproject. Behalve Staatsbosbeheer zijn dat de provincie Zuid-Holland, het waterschap Hollandse Delta en de gemeente Goeree-Overflakkee. “Samen hebben we de benodigde financiën en ambities bij elkaar gelegd.” Verbinding zag Markwat ook in het project zelf, waarin het behoud van cultuurhistorie, natuurwaarden, recreatie en toerisme een rol spelen en samenkomen om “dit prachtige punt” op het eiland beleefbaar te maken.
Gans alleen
Tegen het eind van de feestelijke bijeenkomst bij het water, vertelde buurman Piet, die het natuurgebiedje bij wijze van spreken in zijn achtertuin heeft, dat hij er heeft leren zwemmen en schaatsenrijden. Ook vermaakte hij de aanwezigen met een anekdotisch ganzenverhaaltje: “Jaren geleden waren er drie ganzen. Twee gingen heen en één was er toen gans alleen.”
Zoet en zout
De Weel is een gebied met grote natuurwaarden. Er zit zout in de bodem, waardoor er naast ‘zoete’ ook ‘zoute’ vegetatie te vinden is. Dat zorgt voor een grote variatie aan dieren, zoals insecten, amfibieën en vogels. De Oudelandsedijk bij Ooltgensplaat is sowieso een dijk met zeer gevarieerde natuur. Langs de dijk groeien niet minder dan 115 verschillende plantensoorten, zo blijkt uit een inventarisatie van Staatsbosbeheer.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 juli 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's