Met een palliatieve kit help je patiënten snel en adequaat
GOEREE-OVERFLAKKEE – In de terminale fase kan de gezondheid plotseling verslechteren. Dan is er bijvoorbeeld direct een katheter nodig. Of medicatie tegen benauwdheid. Of morfine als de pijn niet meer te dragen is. Het geregel om dat ter plekke te krijgen kost veel tijd en kan de patiënt en zijn of haar mantelzorgers een hoop onrust bezorgen. Dat is te voorkomen als alles al in huis is en klaar staat voor eventueel gebruik. Deze palliatieve kit is sinds 1 juni beschikbaar op Goeree-Overflakkee en wordt voorgeschreven door de huisarts of de specialist van het ziekenhuis.
De realisering van de palliatieve kit is zorgvuldig voorbereid door huisartsen, apothekers, oncologen en thuiszorgorganisaties die actief zijn op Goeree-Overflakkee. Voor het initiatief is brede steun, omdat de noodzaak niet ter discussie staat. Zorgverzekeraar CZ, die veel verzekerden heeft in de regio, vergoedt de palliatieve kit.
Het idee ontstond een jaar of zes, zeven geleden. Er zou zoiets als een palliatieve kit moeten komen om in noodsituaties snel te kunnen handelen, dacht de Ouddorpse huisarts Rutgerjan van Orden, “maar ja, ga het maar eens ontwikkelen…”
Toen hij de kaderopleiding palliatieve zorg ging volgen, popte het idee weer op. “Ik heb nog overwogen om een palliatieve kit te ontwikkelen als kwaliteitsverbeteringsproject, een onderdeel van de opleiding. Maar dat zou in dat kader een te groot project zijn geweest.”
De noodzaak van een palliatieve kit kwam echter opnieuw nadrukkelijk naar voren, toen Van Orden te maken kreeg met een panieksituatie rond een patiënt die net ontslagen was uit het ziekenhuis. “Dat was voor mij aanleiding om met de behandelend oncoloog, Heike Noordzij-Nooteboom van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, te overleggen over hoe we dit beter kunnen aanpakken. Samen met apotheker Boudewijn van den Aarsen van BENUapotheek Dirksland hebben we toen de palliatieve kit ontwikkeld.”
Leren van elkaar
De initiatiefnemers konden daarbij voortborduren op het voorbeeld dat tot stand was gekomen in Gorinchem, later uitgebreid naar de Drechtsteden. Daar waren huisarts Laurens van Ede en apotheker Frans Jansen bij betrokken. “Wij hebben er een eilandelijk sausje over gegoten”, zegt Van den Aarsen. “We hebben contact gezocht met de thuiszorgorganisaties die op Goeree-Overflakkee actief zijn. En we hebben CZ erbij gehaald omdat dat de grootste zorgverzekeraar in de regio is. Iedereen was vanaf het begin enthousiast.”
Tweede regio in Nederland
Na de Drechtsteden is Goeree-Overflakkee nu de tweede regio in Nederland waar een palliatieve kit beschikbaar is voor terminale patiënten. Het ziet ernaar uit dat andere gebieden snel volgen.
“Je kunt een patiënt snel en adequaat helpen als er bijvoorbeeld een katheter nodig is. Die zit in de palliatieve kit, net als bijvoorbeeld medicijnen tegen benauwdheid en pijnstillers”, zegt huisarts Van Orden. “Zo voorkom je paniek en onrust. Alle aandacht van de verpleegkundige kan uitgaan naar de patiënt in plaats van naar het regelen van een katheter of medicatie. Vooral buiten de diensturen van de huisarts en de apotheek kan dat anders een tijdrovende zaak zijn.”
De huisarts overweegt de inzet van de middelen zorgvuldig. Zo nodig overlegt hij of zij met het gespecialiseerde palliatief team van hospice Calando.
Plaatsing van een verzegelde palliatieve kit gebeurt als de huisarts inschat dat die op niet al te lange termijn uitkomst zou kunnen bieden. De hulpmiddelen en medicijnen staan klaar, dus zorg bieden is direct mogelijk.
Minder in de prullenbak
Volgens apotheker Van den Aarsen bespaart de palliatieve kit ook op materialen. “Na afloop komt de kit terug naar de apotheek. De hulpmiddelen die niet gebruikt zijn, blijven voor de volgende patiënt in de kit. Wat gebruikt is, vullen we aan. Alleen de resterende medicatie vernietigen we.” Er is, kortom, minder verspilling van materiaal dat anders in de prullenbak zou verdwijnen. De verwachting is dat er op Goeree-Overflakkee jaarlijks circa tweehonderd palliatieve kits nodig zijn.
Positieve reacties
Zorgverzekeraar CZ ondersteunt het initiatief en vergoedt de palliatieve kit. “Wij vinden het belangrijk dat de juiste zorg op de juiste plek wordt gegeven”, zeggen Lieke Franssen en Mandy Backx van CZ. “Dit is daarvan een goed voorbeeld: in een gebied met lange aanrijtijden is de zorg in de palliatieve fase goed geregeld. De palliatieve kit is een mooi initiatief. Het is onze bedoeling om het na een positieve evaluatie ook uit te rollen naar andere regio’s.”
Wijkverpleegkundige Wilke Kats van Careyn was betrokken bij het initiatief en is blij dat de palliatieve kit er nu is. “Het is fijn dat de palliatieve kit aanwezig is en dat je op voorhand alle materialen hebt die nodig zijn in een acute verslechtering in de laatste dagen van iemands leven. Je hoeft geen moeite te doen om hulpmiddelen ergens vandaan te halen, kan snel schakelen en snel overgaan tot de nodige actie. Alle uitvoeringsverzoeken zijn al aanwezig, waardoor je volgens het protocol kan werken en snel alles kunt inzetten wat nodig is.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juni 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's