Kampeerkoken – 65 recepten voor in en om de caravan, tent, boot of camper
Voor u gelezen
"Ik ben dol op improviseren; je bent een oude cateraar of niet!" Kok en kookboekenschrijver Julius Jaspers is dol op kamperen. Gemiddeld een maand per jaar toert hij door de natuur met een camper en kookt daar elke dag in. Van koken in een camper leerde de kok om op 1 vierkante meter alles te doen.
Jaspers vertelt hoe hij tijdens de toertochten met de camper nog beter leerde om efficiënt te werken op een klein oppervlak. Gebruik zo min mogelijk spulletjes en laat de afwas
niet oplopen, tipt hij. En als uitwijkplaats lekker buiten op de tuintafel kokkerellen werkt ook goed om het ‘kleine-keukentjesprobleem’ op te lossen. Het succes van campinggerechten staat of valt met de keuze van de ingrediënten. Kies voor lekkere spullen je hebt lekker eten, want ‘van mindere spullen heb je daar een hele dobber aan’ aldus Jaspers.
Zelf koken op reis heeft als voordeel dat je weet wat je eet. Verse en gezonde ingrediënten inkopen in een ‘vreemde’ winkel als onderdeel van het vakantieplezier scheelt ook nog eens in de (reis)portemonnee.
Wat basisspulletjes zijn handig om van tevoren in te pakken. Denk aan een broodplank, aardappelschilmes, snijplank die aan twee kanten is te gebruiken, bewaarbakjes en twee goede pannen. De kok pleit voor gietijzeren pannen. Een skillet (koekenpan) of een Dutch oven (braadpan) verdelen de warmte beter tijdens het koken en houden het eten langer warm.
Kookplezier voorop
Neem ook een kleine voorraad basisingrediënten mee van huis, adviseert de kok. In het bijbehorende lijstje komen (houdbare) smaakmakers als bijvoorbeeld knoflook- en paprikapoeder, citroensap, mosterd en augurkjes aan bod.
Per recept wordt aangegeven of er 1 of 2 pannen nodig zijn, evenals de bereidingstijd van de gerechten. Bij alle recepten gaat de kok uit van 4 personen. Een tip bij de voorbereiding is om van warm naar koud te werken. Als je maar een pit hebt maak je eerst het gerecht met het grootste volume en de langste bereidingstijdtijd. Warm houden kan in een deken of slaapzak. Daarna is rijst, pasta of groente aan de beurt. Een lekker brood is overigens bij alle recepten een handig bijgerecht.
Wees niet bang om te experimenteren als je een ingrediënt mist, het plezier in vakantiekoken staat voorop is de boodschap.
‘Kampeerkoken’ is verdeeld in 8 rubrieken: snacks, soep, brood, salades, groenten, vis, vlees en zoet. De recepten zijn makkelijk te maken (ook ‘gewoon’ thuis overigens) en relatief goedkoop door het gebruik van seizoensproducten en basisingrediënten. Toppers wat mij betreft zijn de kippensoep met citroen en rijst, lauwwarme aardappelsalade, kikkererwten met spinazie en de Eton mess.
De sfeerfoto’s van de gerechten en de kampeerlocaties, gemaakt op bijzondere campings zoals ‘Vintage Vacation’ in Weesp, zijn het vermelden waard.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's