Onder grote belangstelling gaan koeien huppelend de wei in
STELLENDAM – Het leek zaterdagochtend aan de Langeweg wel of Kijk bij de Boer al was begonnen want een enorme rij auto’s en fietsen waren verzameld rondom de Kaasboerderij Van Schaik. Honderden mensen waren naar de boerderij gekomen om getuige te zijn van de start van de weidegang van de koeien. Een plezierige gebeurtenis. Niet in de laatste plaats voor de koeien.
Ieder jaar trekt het voor het eerst naar de wei gaan van de koeien van de familie Van Schaik veel publiek. Zowel jong als oud genieten volop op van de eerste stappen en vooral sprongen van de koeien in de wei. Dit na ongeveer een half jaar in de stal te hebben gestaan. Die eerste weidegang werd dan ook door velen fotografisch vastgelegd. Veel mensen beschouwen de eerste weidegang van de koeien voor hun gevoel als de start van het voorjaar. Ton van Schaik, die samen met zijn vrouw Mathilda, na het aftellen de koeien naar de wei begeleidde, begrijpt wel dat veel mensen dit evenement mee willen maken. “Dit is toch ook genieten”, zo verzucht hij als hij even later over de tevreden grazende koeien uitkijkt.
De 130 koeien, die zaterdag onder toeziend oog van velen het weiland betraden, verblijven overdag in de wei. ’s Avonds gaan ze weer naar de stal waar ze overigens ook vrij rond kunnen lopen. Helemaal vreemd is het weiland dat naast de boerderij is gelegen niet want vanuit de stal hebben de koeien doorgaans vrij zicht op de weide, want bij goed weer is de zijkant van de stal geopend.
Volgens de jonge melkveehouder hebben de koeien er écht zin in om weer in het weiland hun dagen door te brengen. Natuurlijk worden ze binnen gemolken. Hoewel er veel geautomatiseerd is, blijft het melken van de koeien een bezigheid die dagelijks, ’s ochtend rond half zes en ’s avonds terugkeert. “Dat gaat zeven dagen in de week door, maar we doen het samen met de familie en het is leuk werk, dus het is wel te doen”. 130 koeien verwerken natuurlijk heel veel gras op een dag en daarom grazen de koeien iedere dag op een andere deel van de weilanden die allemaal rond de boerderij liggen.
Graskaas
Op de vraag of er een smaakverschil is tussen de melk die de koeien in de winter produceren en de melk van de koeien die in de wei lopen, antwoordt Ton bevestigend. “Door het verse gras smaakt de melk minder vet en daardoor komt er een andere smaak aan de melk. Ook is de melk wat romiger”. Dit is ook te merken aan de kaas die op de kaasboerderij gemaakt wordt. “Over een week of zes hebben we weer graskaas in onze winkel”. Deze kaas met speciale smaak vindt gretig aftrek bij de vele klanten van de winkel bij de kaasboerderij waar naast de verschillende kazen ook een keur aan streekproducten wordt verkocht.
Onzekerheid
Wie in deze tijd met een melkveehouder spreekt kan natuurlijk ook niet om de stikstofdiscussie heen. Ton van Schaik benadrukt vooral de onzekerheid die er voor de bedrijven is. Het zou kunnen dat er ook voor het bedrijf van de familie, dat niet ver van een natuurgebied ligt, beperkingen zouden kunnen komen. “Het is allemaal heel onzeker”. Maar vooralsnog runt de familie met veel plezier de boerderij en de boerderijwinkel. En met hetzelfde plezier genieten de koeien van het voorjaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 2023
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 2023
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's