Leven is leren – 7 onverwachte wijsheden voor onderweg
Voo u gelezen
“Leven is leren; dat betekent dat dit boek eigenlijk nooit ophoudt.” Auteur en stiltetrainer Mirjam van der Vegt schreef een praktisch vervolg op ‘De kracht van rust’. Onderwerpen als balans, moed, faalkunst, kwetsbaarheid en kiezen worden uitgewerkt in zeventig korte lessen en oefeningen.
In de inleiding vertelt de auteur hoe ze opnieuw mocht leren leven na een periode van burn-out. “Van streven naar leven” werd haar verlangen. Langzamer leven resulteerde in het zichzelf gunnen van één woord per jaar waarover Van der Vegt meer wilde leren. De lessen uit ‘Leven is leren’ zijn onderdeel van alle lessen die de schrijfster leerde in de twaalf jaar die volgden op de periode van burn-out.
Vijf inzichten die de auteur deelt bij de zeventig levenslessen rondom balans zijn: ga naar buiten en verruim je perspectief, laat jezelf vullen tot je overloopt, zaai – deel je geld, inzicht en talenten, zet je zintuigen aan het werk en schenk de wereld wie je bent. Deze inzichten krijgen een bredere uitwerking in het boek
Tussentijd is het schakelwoord waarvan de auteur leerde houden. De dagen in een periode tussen het dal en de top zijn een tussenruimte die belangrijke lessen herbergen. Tussenruimte op waarde schatten en toelaten is het advies. In periodes van tussenruimte begon de auteur te tekenen, ‘zo traag mogelijk en ik hoefde echt geen topkunstenaar te zijn.’ Een aantal van deze tekeningen zijn terug te vinden in het boek.
Tussentijd op waarde schatten betekent ook de ruimte om te luisteren naar je hartsgesteldheid. Daarbij helpt het om het begrip ‘tijd’ anders te gaan beleven.
Chronostijd, het tikken van de klok en dingen afwerken in een logische volgorde bepalen vaak onze agenda. “Het tikkende geluid van de klok neemt zijn intrek in ons wezen. Ons hart gaat in de maat lopen met de klok. We marcheren op de maat van een vreemde pacemaker.” (Sue Monk Kidd, ‘When The Heart Waits’)
Bij (emotionele) uitputting door bijvoorbeeld tijds- en prestatiedruk, perfectionisme, faalangst of FOMO (Fear Of Missing Out) ligt het gevaar op de loer geen contact meer met jezelf of de ander te kunnen maken. De tijd anders leren beleven kan helpen om uitputting te voorkomen en levenskunst te ervaren.
Kairostijd en de les van de kreeft
Chronostijd, het tikken van de klok en dingen afwerken in een logische volgorde bepalen vaak onze agenda. “Het tikkende geluid van de klok neemt zijn intrek in ons wezen. Ons hart gaat in de maat lopen met de klok. We marcheren op de maat van een vreemde pacemaker.” (Sue Monk Kidd, ‘When The Heart Waits’)
Neem in plaats van chronostijd meer kairostijd, is het advies. Dat is de tijd om te rijpen en tot bloei te komen. Tussentijd die je leert te leven vanuit de kern. Het is ook de tijd om ruimte te nemen om dingen te laten landen en rijpen.
De lessen uit ‘Leven is leren’ zijn bedoeld om op een ontspannen manier op weg te gaan in de wetenschap dat het hele leven een leerproces is.
Verschillende voorbeelden uit de natuur kregen een plekje in het boek. Denk aan thermiek bij vogels, levenslessen van de kreeft en het groeiproces van een boom.
Een zaai- en oogstmentaliteit heeft te maken met het genieten van overvloed maar juist ook van het ‘genoeg’. Hierbij luidt het advies om de dag te beoordelen naar wat je zaait en plaats van wat je oogst. Wanneer je grond gezond is, volgt de rest vanzelf, aldus de auteur.
De kracht van rust uit zich ook concreet in de hersenen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de neuronen in de hersenen tijdens een periode van rust via een ingenieus afvoersysteem worden schoongespoeld.
Faalkunst is nodig om te kunnen groeien. De auteur moedigt aan om te durven falen.
De auteur putte bij het schrijven van ‘Leren is leven’ uit diverse bronnen uit de psychologie, kloosters, persoonlijke ontmoetingen en de Bijbel.
Meer informatie over stiltetrainingen, het ontdekken van de persoonlijke QS (Latijnse term voor de hoeveelheid die nodig is) en ander werk van de auteur: www.mirjamvandervegt.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's