"Wij kennen de polder, wij staan met onze laarzen in de blubber"
Hans Kalle (Waterschapspartij Hollandse Delta):
HERKINGEN – Hans Kalle, nummer drie op de lijst van de Waterschapspartij Hollandse Delta, is al bijna dertig jaar betrokken bij het bestuur van het waterschap. Eerst, vanaf 1995, bij het waterschap Goeree-Overflakkee en later, na de fusie, bij het waterschap Hollandse Delta. Eerst op persoonlijke titel en sinds 2009 voor de Waterschapspartij Hollandse Delta.
“Onafhankelijk, lokaal, voor ieders belang”, vat Kalle de missie van zijn partij samen. Arie Wesdorp, agrariër op Goeree-Overflakkee, zegt het als volgt: “Het waterschap moet ervoor zorgen dat de waterveiligheid, de duinen en de dijken op orde zijn, dat er aandacht is voor natuur, recreatie en schoon water, dat het peilbeheer en de waterberging goed geregeld zijn en dat er voldoende zoet water is voor de industrie, de land- en tuinbouw en de natuur. Dat is het waterschap.”
Kalle over de kerntaken: “Waterveiligheid: zorgen voor droge voeten. Goede, stevige dijken zijn noodzakelijk, waarbij we rekening moeten houden met de zeespiegelstijging en de klimaatverandering. De kwaliteit van het water is ook heel belangrijk. Die laat hier en daar te wensen over. Daar moeten we stap voor stap verbetering in brengen: schoon water in de polder. De kerntaken zijn het belangrijkst, maar het waterschap mag ook een brede kijk hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat we gebieden toegankelijk willen maken voor recreanten, waar het kan.”
Het waterschap is ook beheerder van veel wegen op het platteland. De Waterschapspartij Hollandse Delta staat niet te springen om het beheer over te dragen aan gemeenten. “De dijken zijn van ons, dus de wegen die erover lopen ook”, vinden Wesdorp en Kalle.
Algemeen belang
Het waterschap kost geld. Daarom betalen de ingezetenen belasting. De Waterschapspartij Hollandse Delta wil die in de hand houden en de kosten naar rato verdelen tussen bewoners en bedrijven. Maar: “Het waterschap moet wel kunnen investeren. En innovatie kost geld, net zoals het toekomstbestendig maken van de organisatie. Je hebt goede vakmensen nodig, en de automatisering moet op orde zijn.” Hans Kalle en Arie Wesdorp hopen dat de polarisatie in het waterschapsbestuur afneemt en dat de bestuurscultuur verbetert. “Wat er is misgegaan? Men was te veel met zichzelf bezig, en te weinig met het waterschap. Maar het moet gaan over het algemeen belang en elkaar iets gunnen. De verkiezingen brengen nieuwe bestuurders.
Wij willen wel.”
Beide kandidaten rekenen vanwege de lokale verbinding op acht zetels, één meer dan nu. “Wij kennen de polder”, zegt Kalle. “Wij hebben met onze laarzen in de blubber gestaan.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 maart 2023
Eilanden-Nieuws | 36 Pagina's