Wisseling van de wacht op korenmolen in Oude-Tonge
OUDE-TONGE – Na 42 jaar is Henk Star gestopt als molenaar van de Korenbloem in Oude-Tonge. Hij heeft het stokje overgedragen aan Tim Grootenboer, die de wieken in het afgelopen jaar al liet draaien toen Star met gezondheidsproblemen te kampen had. Op de eerste woensdag van het nieuwe jaar was de officiële overdracht.
Henk Star (73) kocht de Korenbloem in 1981. “De molen verkeerde toen in slechte staat. Er is al snel een restauratieplan opgesteld en ook zijn er subsidies verworven om de restauratie te kunnen uitvoeren. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de provincie kwamen over de brug, maar bijvoorbeeld ook de ANWB en het Anjerfonds. Ongeveer 88 procent van de kosten was via subsidies gedekt. Uiteindelijk heeft de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die de molen in 1988 overnam, de restauratie uitgevoerd.”
In de genen
Na de overdracht bleef Star molenaar. “Het zit in de genen”, zegt hij. “Ik ben geboren bij de molen van mijn grootvader, een poldermolen in Nieuwegein. Ik heb daar nog gemalen, niet professioneel, en ook in andere molens, zoals die van Woerden en Beesd.” Alles bij elkaar, rekent Star voor, is er nu een eind gekomen aan een molenaarschap van 53 jaar.
Echt heel bijzondere dingen heeft hij niet meegemaakt, of het moet de zeer zware storm zijn die op 25 januari 1990 over Zuidwest-Nederland raasde. Er brak een maalijzer en er kwam het een en ander naar beneden vanuit de wieken. Maar zo erg als in Zuid-Beijerland was het niet op de Molendijk in Oude-Tonge. Daar, in de Hoeksche Waard, zorgde een windstoot ervoor dat de molen op hol sloeg en in de fik vloog.
Gepassioneerd
Star weet nog precies wanneer hij de wieken van de Korenbloem voor het laatst in beweging bracht: op 11 december 2021. “Daarna belde Henk of ik de molen in Oude-Tonge af en toe wilde laten draaien”, zegt Tim Grootenboer, de nieuwe molenaar van de Korenbloem, die ondanks zijn jonge leeftijd, nu 22, al aardig wat draaiuren achter de rug had op onder meer de molens van Den Bommel en Sommelsdijk.
Dat verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Tim Grootenboer is als gepassioneerd molenaar blij met ‘zijn eigen’ molen, die hij, zoals een moeder haar kind, als ‘de mooiste van Goeree-Overflakkee’ beschouwt.
Bezoekers
Hij is in ieder geval elke zaterdag op de molen te vinden, ook om bezoekers uitleg te geven en om zakjes meel te verkopen. “Ik krijg veel positieve reacties. Altijd zijn er wel bezoekers, steeds een man of twintig per dag.” De nieuwe molenaar is bezig met het opstellen van een HACCP-plan en heeft al ‘een bedrijfskantine’ gerealiseerd onder in de molen.
Voor Henk Star waren er na de overdracht mooie woorden, een presentje en een boeket. Voorzitter Peter Feller van de Molenstichting bedankte de scheidend molenaar voor zijn passie, betrokkenheid en dagelijkse zorg voor de molen. “Ontzettend waardevol”, vatte Feller de inzet van molenaar Star gedurende meer dan vier decennia samen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 januari 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 januari 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's