Verstegen ziet er wel brood in: Szechuanpepers uit de Flakkeese klei
Eerste bomen voedselbos Lust en Last geplant
SOMMELSDIJK – Uitbundig gebruik van pesticiden. Dat is de reden dat het kruiden- en specerijenbedrijf Verstegen geen Szechuanpepers meer uit China laat komen. Een bijkomende reden is de politieke situatie in dat land. Het zou binnen enkele jaren zomaar kunnen gebeuren dat de Rotterdamse firma deze pepers toch weer op de markt kan brengen. Er is namelijk een alternatieve teeltlocatie gevonden, een stuk dichterbij: in het voedselbos van hofstede Lust en Last in Sommelsdijk, een initiatief van de familie Mijs.
Directeur Michel Driessen van Verstegen Spices & Sauces, zoals het bedrijf officieel heet, maakte dit afgelopen vrijdag bekend tijdens de aanplant van de eerste bomen in het voedselbos. Eerder waren al bomen de grond in gegaan om windsingels te vormen, nu vond de belangrijke volgende stap plaats: de eerste aanplant voor het productiebos.
Rotterdam de boer op!
Naast Driessen waren ook vertegenwoordigers van andere bedrijven en organisaties naar Lust en Last gekomen om deze stap samen te zetten. Zoals de Rabobank, energiebedrijf Greenchoice en Coöperatie Ondergrond, die voedselbossen ontwerpt en ontwikkelt. Deze en andere organisaties zijn partners van ‘Rotterdam de boer op!’, dat de realisatie van het voedselbos in Sommelsdijk ondersteunt. “Meer dan twintig organisaties vormen samen de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’. Samen streven we naar meer biodiversiteit op het platteland, meer duurzaam regionaal geproduceerd eten voor de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren”, zegt projectmanager Bob Hartog. ‘Rotterdam de boer op!’ is een Droomfonds-project met steun van de Nationale Postcode Loterij.
Biodiversiteit en milieu
Voedselbossen zijn in Nederland een betrekkelijk nieuwe vorm van landbouw.
“De meerwaarde voor biodiversiteit en milieu van voedselbosbouw is evident en inmiddels ook aangetoond bij voedselbossen elders in het land. Hamvraag is nu hoe voedselbosbouw ook echt een renderende vorm van landbouw kan zijn”, aldus Hartog. Stichting Voedselbosbouw Nederland, ook betrokken bij ‘Rotterdam de boer op!’, verzamelt in het hele land bedrijfseconomische informatie over lopende voedselbosprojecten. De stichting is ook betrokken bij diverse onderzoeken en verkenningen om het verdienmodel van het voedselbos-concept te verbeteren.
Stichting Voedselbosbouw Nederland is initiatiefnemer van Duurzame Doorbraak, een programma dat is gericht op het stimuleren van voedselbossen op boerenland. Uit Duurzame Doorbraak komt ook het voedselbos van Lust en Last voort.
Meest ambitieus
Bob Hartog: “Vanuit ‘Rotterdam de boer op!’ willen we ondernemers ondersteunen die de risicovolle stap zetten om innovatieve natuurinclusieve vormen van landbouw te gaan toepassen op hun bedrijf, zoals strokenteelt, natte teelten en agroforestry. Hier in de regio is Lust en Last het meest ambitieuze voorbeeld van een voedselbos-initiatief van een agrarisch ondernemer. Vanuit ‘Rotterdam de boer op!’ ondersteunen we het initiatief daarom van harte.” Greenchoice is bereid een belangrijke financiële bijdrage te leveren aan de aanplant van het voedselbos. Ook in de exploitatiefase zullen ‘Rotterdam de boer op!’-partners betrokken blijven bij voedselbos Lust en Last. Het idee van Verstegen om Szechuanpepers – en wie weet andere kruiden en specerijen – in de Sommelsdijkse klei te laten oogsten, is daar een voorbeeld van.
Leuk en uitdagend
De aanplant van de eerste bomen in het productiebos – zwarte elzen en schietwilgen – was de start van de realisering van vijf hectare voedselbos (inclusief belevingsbos, waar bezoekers inspiratie kunnen opdoen). Initiatiefnemer Onno Mijs zei trots te zijn dat zijn droom nu daadwerkelijk ‘van de grond komt’: “Mijn vader zag door de jaren heen dat het landschap rond de boerderij verarmde en de biodiversiteit afnam. Ik raakte geïnteresseerd in voedselbossen en samen zagen we hier mogelijkheden voor op ons eigen land. Dat we dit nu aan het realiseren zijn, is leuk en uitdagend.”
Een voedselbos is geen boomgaard met maar één of twee soorten bomen. Er staan tientallen eetbare plantensoorten, die samen een ecosysteem vormen. Net als in een natuurlijk bos zijn er verschillende vegetatielagen aanwezig: hoge bomen, lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en klimplanten. Het bodemleven is rijk. En – belangrijk – er wordt op een natuurvriendelijke manier voedsel geproduceerd.
Eerste oogsten
Onno Mijs vertelt: “Het ontwerp van ons voedselbos is van de hand van Coöperatie Ondergrond. We willen met dit voedselbos laten zien dat er grootschalig geproduceerd en geoogst kan worden, op een natuurinclusieve manier. De verschillende soorten zijn bij ons daarom in het productiedeel wel op rij geplant, zodat we ze relatief makkelijk kunnen oogsten.”
De afzet moet grotendeels vorm krijgen via de 'korte keten', lokaal dus. Met de productie van walnoten, amandelen, hazelnoten, diverse soorten fruit en bessen en kruiden levert Lust en Last een bijdrage aan de voedselvoorziening van de regio. “Chef-koks kunnen hier straks zelf hun eigen super verse producten komen plukken. Dat leveren aan toprestaurants zie je ook gebeuren bij voedselbossen elders in het land”, aldus Mijs, die vrijdag tevens een indrukwekkende appelpers presenteerde. “Een kleine fabriek… We hebben de eerste perssessie gehad, de eerste flessen staan er.”
De eerste oogsten uit het voedselbos zijn binnen een paar jaar te verwachten. Met een beetje geluk kan Michel Driessen van Verstegen dan weer met Szechuanpepers aan de slag. Niet uit het verre China, maar uit Flakkeese bodem.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 december 2022
Eilanden-Nieuws | 88 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 december 2022
Eilanden-Nieuws | 88 Pagina's