Zorgkosten
‘De geneeskunde heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is,’ schreef Aldous Huxley in de vorige eeuw. De medische zorg is sindsdien gaandeweg steeds duurder geworden en de kostenverzekeraars klagen dat de grens van de groei bereikt is. U bent eigenlijk te duur geworden, vinden ze. Dat u ziek wordt, is niet zozeer het probleem. Maar dat u telkens maar genezen wordt door die vermaledijde dokters met hun moderne behandelingen, dat kan echt niet meer. Volgens kabinet en kostenverzekeraars is een gezonde bevolking een teken van decadentie. Dat is een probleem en dat moet aan banden worden gelegd. De Telegraaf luidt de noodklok.
Wij dokters, verplegers, verzorgenden, therapeuten en medewerkers hebben het helemaal bij het verkeerde eind. We moeten eens niet zo ons best doen om u gezond en in leven te houden. Dat verstoort de markt. Daar hebben de kostenverzekeraars en de overheid last van. ‘Voor een bloeiende economie zijn investeringen in technologie minstens even belangrijk als investeringen in de gezondheidszorg,’ schrijft ons ministerie van Volksgezondheid in een rapport in 2020. Mijn vingers doen pijn als ik die zin probeer over te typen. Een bloeiende economie, u leest het goed. Kwestie van prioriteiten stellen.
U moet eens wat langer ziek blijven, dat is goed voor de economie. Dat u zo lang blijft leven is ook problematisch, lees ik overal. Hoe ouder u wordt, hoe duurder u wordt. Daar snap ik als simpele huisdokter niks van. U kunt bijvoorbeeld ook best op magnetron-maaltijden leven als u in uw ouderdom niet meer naar de winkel kunt. De verpleeghuizen van ons eiland stoppen op 1 januari met het leveren van gebalanceerde maaltijden die afgestemd zijn op uw aandoening. Ze krijgen er geen geld meer voor. Die oude mensen leveren nauwelijks een bijdrage aan de economie, toch? Moeten we ons dan zorgen maken?
Het is weer december en we worden weer bestookt met peperdure reclamespotjes over hoe goed de kostenverzekeraars voor hun klanten zorgen. Hoe veel ze van u houden en hoe belangrijk uw gezondheid is. Wat een commerciële naastenliefde. Ik wil u vragen om bij elk spotje eens te bedenken wat deze financiële instellingen eigenlijk van u vinden. Uw gezondheid is slecht voor de economie. ‘De zorg loopt uit de hand.’ En ik maar denken dat zorg een uiting is van naastenliefde, welvaart en empathie. Dat soort dingen moeten we natuurlijk niet uit de hand laten lopen.
Joost van de Putte is huisarts in de Stad aan ’t Harningvliet. In zijn maandelijkse column schrijft hij over bijzondere voorvallen in zijn praktijk, gezondheid en zijn strijd tegen de bureaucratie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 december 2022
Eilanden-Nieuws | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 december 2022
Eilanden-Nieuws | 36 Pagina's