"Kom jutten op het Groene Strand van de Kwade Hoek"
Goedereede
“Eerst bomen, dan planten die zoet verdragen, dan planten die zout kunnen hebben en dan slikken waar niets groeit. De Kwade Hoek is een dynamisch natuurgebied met een enorme variatie aan flora. En fauna. Dat is allemaal tijdens één wandeling te zien”, zegt Jan Baks, voorzitter van de NLGO en lid van de werkgroep Strand en Zee. Hij doelt op de wandelingen onder leiding van een Groene Strandgids, die recent van start zijn gegaan.
De gidsen zijn eerder dit jaar opgeleid om bezoekers van het Groene Strand meer te vertellen over het unieke natuurgebied Kwade Hoek bij Goedereede. “Het doel van de wandelingen is het bevorderen van natuurbeleving en bewustwording. Je leert op een andere manier te kijken”, zegt Jacqueline van Ketel, een van de twaalf gidsen.
Groene Wimpel
De Kwade Hoek staat te boek als een van de twee Groene Stranden op Goeree-Overflakkee. Het andere Groene Strand bevindt zich nabij de vuurtoren. Aan het predicaat Groene Strand zijn diverse voorwaarden verbonden. Als onder andere het opruimen van zwerfvuil, het beschermen van de natuur en het geven van voorlichting aan het publiek zijn geregeld, mag de Groene Wimpel wapperen.
Op de Kop van Goeree is dat het geval. De NLGO (Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) nam het initiatief om dat, samen met tal van andere organisaties, voor elkaar te krijgen. Dat kreeg concrete vorm in het oprichten van de werkgroep Strand en Zee. Die – de werkgroep bestaat uit ruim dertig personen – houdt regelmatig opruimacties en heeft ook de voorlichting serieus op poten gezet.
Tot voor kort gebeurde dat laatste alleen door het plaatsen van een educatiekar bij opgangen naar de Groene Stranden. Dit is voornamelijk een zomeractiviteit. Met Groene Strandgidsen het gebied ontdekken is echter ook in andere seizoenen mogelijk. De excursies hebben, kortom, een educatieve meerwaarde.
Meer kennis
“Het leek me leuk om meer te doen met het strand”, zegt gids Jacqueline van Ketel. “Ik had behoefte aan meer kennis over de natuur op het strand, want ik wist er te weinig van af. Maar ik wilde ook graag wat met die kennis doen.” Nu ze Groene Strandgids is, kan ze haar kennis delen.
Dat geldt ook voor Djoeke de Haan. “Voor mij is het ook nostalgie, de Kwade Hoek. Ik kwam hier in mijn jeugd al vaak. Ik dacht: ik wil gids zijn om zelf meer te leren en bezoekers te informeren. De Kwade Hoek is een heel dynamisch en divers gebied. Na een storm is het onherkenbaar veranderd en zie je dat de duinen zich snel weer ontwikkelen.”
De cursus die de gidsen volgden, duurde drie avonden en was opgezet door twee leden van de werkgroep Strand en Zee: Jan Baks en Geert Faasse. Na afloop ontvingen de gidsen een map met informatie, tips en trucs, EHBOspullen, folders om uit te delen en materialen die tijdens de excursies van pas komen, waaronder bingo- en zoekkaarten en een juten tasje om strandvondsten in te doen.
Bescherming De vuurdoop voor enkele opgeleide Groene Strandgidsen
De vuurdoop voor enkele opgeleide Groene Strandgidsen was een wandeling door het gebied, tijdens de herfstvakantie, met Duitse studenten. “Die waren heel enthousiast”, zegt Jan Baks. “De bingokaart noemden ze ‘genius’.”
Tijdens de excursie ontdek je bijzondere flora, schelpen, krabben, zeesterren en vogels. Je hoort meer over strandbroeders en wat er nodig is om deze vogels en hun nesten te beschermen. Bescherming van de natuur op het Groene Strand is sowieso een onderwerp dat aan bod komt, evenals de noodzaak om continu afval te ruimen. “Het draait om bewustwording en kennis”, zegt Jacqueline van Ketel over de wandelingen.
Aanmelden
De eerstvolgende wandeling is op zaterdag 10 december (10.00 uur, start op de parkeerplaats van de Kwade Hoek).
Ook staat er in januari een rondleiding met ondernemers op het programma. In de zomer is het mogelijk om te korren en zo zelf bijvoorbeeld krabben, scholletjes en garnalen op te vissen.
De excursies staan vermeld op www.visitgo.nl. Dat is de website van Eilandmarketing Goeree-Overflakkee. Daar kunnen belangstellenden zich ook aanmelden, bij de balie of via telefoon 0187 681789. De kosten bedragen 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen.
Een groep bestaat uit maximaal vijftien deelnemers. Gezien de aard van het gebied is het verstandig om laarzen aan te doen. De wandeling duurt twee tot tweeënhalf uur.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 november 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 november 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's