Met raad en daad
Databank
Wat bedoelen ze toch met die aanduiding ‘databank’. Gaan ze bij de banken persoonlijke zaken van de spaarders volgens datum vastleggen? Er is tenminste veel te doen over de geheimhouding.
De naam die de technici eraan gegeven hebben is erg misleidend, want hier heeft ‘data’ niets te maken met één of meer datums. Data is afkomstig uit het latijn en betekent letterlijk: gegevens. Voor bank moet u in dit geval lezen: een archief waarin men dus feiten enz. opslaat en bewaart om ze later te kunnen raadplegen en desgewenst aan bevoegden en/of tegen betaling aan derden ter inzage te verstrekken. Het gaat dus om de opslag van bepaalde gegevens in de geheugens van computers en wel zodanig, dat deze informatie na afroep door bevoegde personen overzichtelijk gegroepeerd zijn af te lezen, of uitgetypt worden. Geheimhouding ten opzichte van buitenstaanders is hier wel degelijk van belang.
Kroketkruiden
Kunt u mij zeggen hoe ik de kruiden voor kroketjes kan samenstellen? Ik maak ze al jaren zelf, maar de krokettenkruiden zijn niet meer te koop.
Veel kruiden hebt u niet nodig. Doe naar verhouding wat peper, kerrie en nootmuskaat in de ragout, waarna u deze vulling op smaak af kunt maken
met een klein beetje gemalen kruidnagel. Maar vooral met die laatste toevoeging moet u voorzichtig zijn. Meer dan een mespuntje per kroket zou reeds te veel van het goede zijn.
IJschocolade
Hoe maken ze toch die verkoelende bonbons van chocolade? Er zit volgens mij geen ijs in, en toch voel je de kou op je tong. En je hoeft ze niet eens in de koelkast te bewaren. Deze chocolade wordt bereid met kokosvet, gemaakt uit kokosolie die in de fabrieken geraffineerd wordt. Dit kokosvet heeft een laag smeltpunt en als het goed gezuiverd wordt, is het zowel smaak- als reukloos. In de mond geeft smeltend kokosvet een koud gevoel, want het onttrekt aan de warmere omge ving de warmte die het nodig heeft om te kunnen smelten. Vandaar die (bij-)naam ijschocolade. Niet te verwarren met ijs in chocolade.
Witmakers
Hebben die potten poeder of zakjes witmaker, die ze je tegenwoordig als ‘crème de la crème’ in je koffie toedienen, enige waarde als tegengif tegen de cafeïne, of als magere melk voor dieetpatiënten?
Integendeel! Men gebruikt het, omdat het goedkoper is dan koffieroom, of omdat men dan geen pannetje melk hoeft op te zetten, maar het is grotendeels versuikerd zetmeel en gehard kokosvet en verder bevat het emulgatoren en stabilisatoren om die stoffen beter in de hete koffie te doen oplossen. Dat is dus beslist geen tegengif tegen de schadelijke invloed van de cafeïne, zoals echte melk af melkpoeder dat wél is. Bovendien is het oppassen met al dat vet. De voe dingswaarde van zo’n 5 gram witmaker kan u al tot 110 kilojoules (25 kcal) energie opleveren, terwijl de calcium en de vitamines, eiwitten enz. uit de melk u worden onthouden. Wie dagelijks veel koffie drinkt, aan de lijn moet denken of een dieet volgt, kan dan beter magere melkpoeder op tafel zet ten. Gebruikt u koffie buiten de deur, neem dan van die handige melkcups mee voor onderweg. Elk cupje bevat voldoende voor één kopje koffie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 juli 2015
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
