Eet gezond en rust even goed uit
Kringapotheek adviseert bij verkoudheid:
De winter loopt langzaam ten einde, maar een koutje is nog altijd snel gevat. Echt ziek voelen we ons niet als we verkouden zijn. Onze weerstand neemt flink af, dus wat niet is kan nog komen. Gezond eten en goed uitrusten, dat is wat de Kringapotheek daarom adviseert.
Te genezen door medicijnen is verkoudheid niet. Door voldoende rust te houden, kan de lichamelijke toestand wel stabiel blijven. Ga dus op tijd naar bed. Zorg ook dat er gezond gegeten en voldoende gedronken wordt. Met een goede lichamelijke gezondheid kunnen verkoudheidsklachten snel afnemen. Verkoudheid kan echter alleen 'uit zichzelf' overgaan. Geneesmiddelen werken alleen ter bestijding van symptomen zoals pijn en lichte koorts.
Weerstand
Een volwassen Nederlander wordt gemiddeld vier keer per jaar verkouden. Vaak is daar niets tegen te doen. Het virus wordt door de lucht verspreid of door lichamelijk contact, bijvoorbeeld door het schudden van handen. Dat de één verkouden wordt en de ander niet heeft te maken met de lichamelijke conditie. Iemand is extra vatbaar voor verkoudheid als de weerstand door oververmoeidheid of slechte voeding is verminderd. Kinderen kunnen zes tot twaalf keer per jaar verkouden zijn. Verkoudheid lijkt veel op griep, maar is wel degelijk iets anders. De ziektesymptomen die griep kenmerken, blijven uit. Ondanks het feit dat verkoudheid de weerstand aantast, is deze vaak onschuldig. Als een verkoudheid echter langer dan twee weken duurt of gepaard gaat met hoge koorts, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Luchtïvegstelsel
Het virus dat verkoudheid veroorzaakt, nestelt zich in het bovenste deel van ons luchtwegstelsel. Het menselijke lichaam maakt daar in verkouden toestand flink veel slijm en snot aan. Door te hoesten en te niezen probeert het lichaam dit af te voeren. Het is een manier om virussen en bacteriën het lichaam uit te werken. Echt ziek voelen we ons meestal niet als we verkouden zijn, maar onze gezondheid vraagt wel om gezon.de voeding en voldoende rust. Het verkoudheidsvirus is zeer besmettelijk. Het verspreidt zich snel in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Trein, bus, klaslokaal en kinderdagverblijf kunnen een bron van besmetting zijn. Als u verkouden bent, is het daarom belangrijk goed op de hygiëne te letten, zodat u mensen in uw omgeving niet besmet. Het gebruik van papieren zakdoekjes is vanuit hygiënisch oogpunt beter dan een katoenen zakdoek. Was vooral ook uw handen goed!
Temperatuurverhoging
Verkoudheid kan naast hoesten en niezen gepaard gaan met een verstopte (loop)neus, lichte temperatuurverhoging van het lichaam, keelpijn, hoofdpijn, oorpijn, tranende en jeukende ogen, pijnlijke lymfeklieren in de hals, koortsuitslag en verlies van smaak en reuk. Bij patiënten met astma of chronische benauwdheid en bij zuigelingen kan extra benauwdheid optreden. Door een verkoudheid kunnen ook de kaak en voorhoofdsholte ontstoken raken. Hiervan kunnen kies en hoofdpijn weer het gevolg zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 februari 2009
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 februari 2009
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's