Melissant
Gedenksteen rampslachtoffers te Melissant
Wat van de Historie op lyielissant gebeurde (3)
Vele rampslachtoffers uit de gemeente Stellendam liggen te Melissant, dat niet werd overstroomd, begraven. Op 1 februari 1956 heeft de Commissaris der Koningin in ZuidHolland, mr. J. Klaasesz in de barre kou (het was toen ook streng winter) een gedenksteen onthuld.
Na de Ramp
De Slikken van Flakkeen; daarop grazen het Oerrund en het Fjordenpaard. De Grevelingen is een van de Deltawateren in ZuidwestNederland en stond tot 1971 in open verbinding met de Noordzee. In het kader van de Deltawerken is in 1965 de Grevelingendam en in 1971 de Brouwersdam aangelegd. Hierdoor ging een eb en vloedgebied met al zijn natuurwaarden verloren. Maar er kwam een uniek zoutwatermeer met een vast waterpeil voor terug. Het buitendijkse land gorzen dat tweemaal per etmaal onder water liep, kreeg een volkomen andere begroeiing. De drooggevallen zandplaten en slikken raakten ook begroeid. Om nu de natuurlijke ontwikkeling niet
Om nu de natuurlijke ontwikkeling niet te verstoren, ;maar wel een bepaalde, eveneens natuurlijke weg in te slaan, is Staatsbosbeheer op de slikken van Flakkee overgegaan op de zogenaamde 'jaarrond begrazing'.
Dit betekent dat het hele jaar een gebied van ongeveer 900 hectare wordt begraasd door Heckrunderen en fjordenpaarden. Daarnaast vindt seizoenbegrazing plaats door Lakenvelders en Zeeuwse melkschapen. (RD 49'86)
De slikken ran Flakkee...
hoe sloegen haag de golven êêrst over dit stille, stille land de zoute aedem van de zêê ofgesneeje deur 's mensenhand
't waeter ontblootte een geheim êêuw nae êêuw bewaerd wat gewin deez' gróöte schat een paerel deur de zêê gebaerd
nog hóór 'k de golven slaen in de schelpjes tussen 't gras asof ze laete wete dat êêrder nog de zêê hier was.
T. Knöps
Dhr. H. de Kok te Melissant
Een van de mooiste natuurgebieden van Europa zijn de Slikken van Flakkee. Uit alle windstreken reizen er natuurliefhebbers naar Melissant om dit unieke gebied te zien. De beheerder van de Slikken is Henk de Kok, een bijzonder vriendelijk man. Hij straalt kracht en vertrouwen uit.
Ik heb deze donderdagmorgen het genoegen om naast hem te zitten in de cabine van het vrachtwagentje, dat de excursiegangers in twee aanhangwagens naar de Slikken rijdt.
Hij is 17 jaar geleden, toen de afsluiting van de Grevelingen een feit was, vanuit Zeeland naar Melissant gekomen. Hij woont op de vroegere boerderij van Sieling in de polder Roxenisse. In deze polder leefde ooit een gemeenschap van ± 70 mensen, waaronder 7 katholieken. (E.N. 227'88)
(E.N. 227'88)
Op naar de Slikken. Dhr. de Kok had vóór het vertrek aan de hand van een kaart, die hij aan een wagen had opgehangen, aangegeven waar precies de Slikken van Flakkee liggen.
De Noordelijke Slikken (richting Goeree) zijn toegankelijk en worden niet begraasd. De Zuidelijke Slikken (richting Herkingen) zijn niet toegankelijk en worden begraasd door Fjordenpaarden en teruggefokte oerrunderen, de Heckrunderen. De scheiding ervan ligt ter hoogte van de Roxenissepolder.
(E.N. 227'88)
(wordt vervolgd) J. L. Struik
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 maart 1992
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's