Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met Raad En Daad

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met Raad En Daad

7 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze vraag- en antwoord-rubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken. Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie Eilanden-Nieuws, Post bus 8, Middelharnis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden ge publiceerd.

KNOFLOOK VCRVAMG

In mijn kookboek staat voor heel veel exotsche gerechten vnj veel knoflookteentje voorgeschreven Kan ik die zonder bezwa door minder penetrante kruiden vervangen"^

Antwoord: Er zijn koks en kookboekenschnjvers die zweren bij veel knoflook Er IS mets tegen om minder te gebruiken, door een enkel teentje uit te persen, zodat er weinig sap in het gerecht komt En in plaats van knoflook kunt u bijv bieslook kiezen Dat kunt u heel fijn snijden en na het koken of sudderen met de schuimspaan verwijderen

AAN DS STOKVIS

Mijn visboer wist het met maar mag het water waarin de stokvis een nacht staat we of moet men ze daar in koken"^Antwoord: Bij de manne wordt vaak de mosterdsaus, die bij de stokvis wordt opgediend, verdund met het kooknat Maar als u ongeweekte stokvis hebt gewassen en ze nog zo'n 24 tot 48 uur in ruim water laat weken, moet dat water tussentijds wel enkele malen ververst worden Daarna kunt u de graten gaan verwijderen, de vis in gelijke stukken snijden en daarvan desgewenst rolletjes vormen, die u dan wel met stevig draad moet vastbinden Breng vers water met hooguit 5 gram zout per liter aan de kook, doe er dan de stukjes stokvis in en laat die zachtjes gaar koken Afhankelijk van de malsheid kan dit tussen de dne tot zes kwartier vergen Knip de draadjes door als u de stokvis op een voorverwarmde schaal schikt tussen bijv droge njst, gebakken uien. plakjes tomaat en citroen, of puree en mosterdsaus

GRONDWeKKettS

Ik heb veel verwelkte andijvieplanten voorzaakt door een massa luizen aan het wortelgestel Die hebben gezelschap van mieren Heeft dit gevolgen voor de teelt in volgend seizoen^

Antwoord: U beschnjft de luizen niet, maar gezien die mieren zullen het wolluizen zijn, want de vleugelloze platte vrouwtjes die zich met stengels en bladeren van vele planten voeden, zijn bedekt met wattenachtige draadjes was en scheiden homngdauw af die mieren aantrekt Later ontwikkelen zich op die klevende laag zwarte schimmels Het wijfje legt ovale eitjes in de wasmassa De uit die eitjes komende larven kunt u eerder ontdekken dan de volwassen wolluizen, omdat de lichaamsvorm van deze Pseudococcinae sterk afwijkt van die van andere insekten De mannetjes ziet u zelden, want die vliegen uit Haal bijtijds een goed bestnjdingsmiddel met thiocyanaat of een nicotinesulfaatoplossing in de vorm van een olie-emulsie Controleer alle nog aanwezige planten in uw moestuin, want wolluizen zijn zeer schadelijk Als u chemicaliën gebruikt hebt, moet u de behandelde planten na een uur met ruim water besproeien om evt schade daarvan te voorkomen

BIJSTAND CN BELASTIN

Ik knjg ik al een jaar bijstand maar de belastingen blijven mij achtervolgen m oude aanslagen Hoe kan ik daar van af komen'

Antwoord: Vraag bij het kantoor waar u anders zou moeten betalen, een formulier aan voor een verzoek tot kwijtschelding, want dat moet zwart op wit en met telefonisch Als u de redenen opgeeft en dat papier instuurt aan het daarop vermelde adres, zal het heus wel in orde komen

LINKE SOEP

r Wil hebben een pan bruine-bonensoep me verse soepgroenten gehaktballetjes en osstaart van de vorige dag opgewarmd en toe rook alles nog lekker Toen laten staan e om 4 uur in de pan gekeken maar toen zat er een laag van ±5 cm schuim ofgist op en rook ze zuur Wat kan hiervan de oorzaak zijn^

gAntwoord: Als u soep wilt bewaren, moet u die zo snel mogelijk laten afkoelen dus de pan zonder deksel erop gelijk op een koele plaats zetten, bijv in de kelder of's winters m de buitenlucht, en als ze voldoende afgekoeld is, in de koelkast laten staan Wilt u er af en toe iets van eten, schep dan eerst de benodigde porties in een klein pannetje en warm uitsluitend die kleine hoeveelheid op, doch laat de koude pan met het restant in de koelkast staan Af en toe opwarmen en te langzaam laten afkoelen doet de aanwezige bactenen (inclusief mogelijke ziektekiemen) gevaarlijk snel uitgroeien in die vruchtbare voedingsbodem' Ook al is het bederf voor het menselijk oog nog met zichtbaar, dan kunt u er toch al flink ziek van worden

BIKKELTIJD

Lang geleden leerde ik van mijn grootmoder bikkelen met van die kleine stukjes been ik dacht van geitepootjes We zongen daar een Gronings versje bij en moesten gelijk die botjes keren als een bal was opgegooid Het spel zou uit de 18de eeuw dateren Kent u dat versje nog^Antwoord: Bikkelen is veel ouder dan u

vroeger eeuwen altijd uit de kootbeen- van een schaaps- of geitepoot omdat tjes Antwoord: Bikkelen is veel ouder dan u denkt Reeds Erasmus schreef (in zijn 45ste samenspraak) dat het bikkelen in onbruik raakte en hij leefde van 1469- 1536 In de oudheid was het al bekend bij de Gneken en andere volkeren rondom de Middellandse Zee, ja tot ver in Azie De spelregels zijn van streek tot streek en zelfs in ons land van plaats tot plaats verschillend Het Zeeuws Woordenboek wijdt er 2 bladzijden aan, maar in Groningen vinden we heel andere omschnjvingen Verder is de moeilijkheid, dat onze voorouders de 4 gebruikte bikkels en de kleine (kaats)bal overal een eigen naam gaven (van bolleket tot basterd enz) De bikels bestonden in er weinig ander speelgoed bestond, maar in gegoede knngen werden later ook stenen en koperen bikkels gebruikt De vier kanten kregen afzonderlijke namen De kunst van het spel was, tussen het kaatsen en weer neerkomen van de bal, een of meer bikkels in een bepaalde volgorde te keren, met de gewenste kant boven, of op te rapen, en dan ook nog de bal, voor die ten tweede male neerkwam, op te vangen Daar werd dan een bikkelversje m plaatselijk dialect bij gezongen Voor Groningen luidde dat „Ik baauw der 'n hoes / van stam en groes / van lezer en stoal / zo glad as 'n poal / zo glad as 'n glas / dat ik ter 'n bikkel / van boven of tas " Soms werden de bikkels tegelijk opgegooid, maar in een ander spel kon het apart Elders was het de kunst alle gelijke zijden boven te knjgen, of juist 4 verschillende kanten Een aantal scholen had op de speelplaats speciale hardstenen zerken aangebracht om de leerlingen daar gelegenheid tot bikkelen te geven Gezien de beperkte ruimte, kunnen we hier helaas met alle regels en versjes afdrukken, maar als u bij de slager wat kootjes haalt, kunt u het opnieuw gaan beoefenen

GHOTE-MENSENKLERE

Ik ben nu 210 m lang en heb veel moeite om passende kleding ondergoed en schoeisel te vinden Weet u daar adressen voor^

Antwoord: U kunt zich wenden tot de bekende 'KJup van Lange Mensen', Schans 27, 1261MJ Blancum, tel (02152) 5 87 15 (b g g (OIO) 4 20 59 05)

VRIJ ERVEN

Welk bedrag uit de erfenis van een echtgnoot blijft tegenwoordig vnj van successirechten^

Antwoord: Dat is per 1 januan 1992 ƒ489 939,- De waarde van een eigen huis en evt pensioenrechten zijn daardoor (vnjwel) geheel mede gedekt

VERLOREN VITAMINEN

Gaat er met sinaasappelen persen voor dn dagen tegelijk niets verloren^

Antwoord: Natuurlijk vermindert het vitaminengehalte, vooral als u sinaasappelsap in een open kan in een verwarmde kamer of keuken in het licht laat staan Warmte en zuurstof ontleden de vitaminen zeer snel Giet uw vruchtensap dus gelijk na het persen in een glazen fles die u luchtdicht kunt afsluiten en zet die meteen in de koelkast Betreft het sap voor kleine kinderen, dan kunt u beter dagelijks of om de dag sinaasappelen uitpersen dan sap dne dagen of langer te laten staan

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1992

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Met Raad En Daad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1992

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's