Gemeente vastbesloten dorpskern Dirksland nieuw leven in te blazen
(vervolg van voorpagina)
Doorsteek of doodsteek
Het enige waarover men in de raad van mening verschilde was in feite het parkeerterrein aan de Nieuwstraat met doorsteek naar het Achterdorp.
De heer Van Prooijen van Gemeentebelangen zat nogal in zijn maag met het 'gat Biesheuvel' zoals Wethouder Eshuis het aanduidde.
Het Plan van Aanpak en de doelstellingen daarvan vond Gemeentebelangen prima maar de heer Van Prooijen meende: „De manier waarop we tot nu toe bezig geweest zijn is niet fraai. Er komt nu een open wond in de dorpskern. Is dat gat op een nette manier invulbaar? Hij twijfelde er aan of een parkeerterrein daar wel de beoogde positieve invloed heeft voor de winkels. Een doorsteek naar het Achterdorp zou volgens hem de doodsteek voor de meeste winkels en voor het hele plan worden, want wie loopt er langs de Zomerstraat en de Winterstraat als men korter binnendoor kan? De heer Van Prooijen stelde zich opti
De heer Van Prooijen stelde zich optimistisch op ten aanzien van het ondernemersbestand: „Blijkbaar is de sfeer in orde. Laten we rustig aan doen, ook financieel. Wij beginnen en laten we steeds reaktie van de ondernemers en de burgers afwachten. We moeten dit toch op de langere termijn zien en gefaseerd verbeteren".
Hij stelde: „Laten we uit het plan ter hand nemen wat goed en betaalbaar is" en verzocht nog eens met een doorsteek in ieder geval te wachten tot er in het Achterdorp een ingang van de supermarkt is gekomen.
Initiatief
Wethouder Eshuis (PvdA) zei in zijn reaktie dat het rapport over de dorpskern Dirksland met ijzige precisie aangeeft wat het probleem is en wat er gebeurt: „Je loopt de kans dat je doodbloedt. Dit rapport wil gereedschap geven om daar wat aan te doen, om het voorzieningenniveau op zijn minst te handhaven".
De wethouder was een vurig pleitbezorger van het gepresenteerde Plan van Aanpak en van de noodzaak tot de uitvoering ervan: „Het allergrootste gevaar is dat we op elkaar gaan staan wachten. Wij denken als College dat het initiatiefin elk geval van de gemeente uit moet gaan. Wij moeten het dilemma doorbreken.
Het ombuigen van een mogelijk fatale ontwikkeling kan volgens de wethouder alleen maar als je het samen doet: „Met de raad, in ieder geval met de burgers, die moeten het dragen, met de belangenverenigingen, de middenstanders en andere belanghebbenden".
De heer Eshuis ziet de dorpsvernieuwing als een continu proces, voortdurend in dialoog met elkaar.
Het College van B en W zal zeker niet in de blinde te werk gaan na vaststelling van het Plan van Aanpak door de raad, verzekerde de wethouder. Onderdelen zullen in de raadscommissies worden besproken en komen vanzelf nog een keer in de raadsvergadering voor de benodigde kredieten.
Aspekten als wegversmallingen, premiewoningverbetering, beeldbepalende Objekten en subsidies voor gevelaanpassingen zullen nog uitgebreid worden bezien.
Bij de dorpsvernieuwing wil Dirksland zich juist onderscheiden van andere gemeenten, aldus wethouder Eshuis met als uitgangspunt: „Maak gebruik van het goede oude en pas dat in in een nieuwe situatie".
Financiën
Burgemeester Boonstra, die financiën in portefeuille heeft, vulde het bevlogen betoog van wethouder Eshuis aan. „We stellen vanavond een plan van aanpak vast om twee redenen: voor ons zelf om duidelijk te weten wat we wdllen en hoe we dat moeten doen én om duidelijk te zijn naar de provincie toe. Er zijn signalen dat de subsidiëring afgebouwd gaat worden; we willen de provincie bewijzen dat we goed en gestruktureerd bezig zijn met de dorpsvernieuwing". Als konsekwentie noemde de heer Boonstra o.a. dat Dirksland zelf de nodige financiële bijdragen moet leveren om geloofwaardig bezig te zijn. Aankoop van 'de doorsteek' door de
Aankoop van 'de doorsteek' door de gemeente vond de burgemeester verstandig. „Een oud gezegde is: buurmans grond is maar eenmaal te koop". Als een ander het koopt heb je de kans dat daar ongewenste ontwikkelingen komen, was de mening van de heer Boonstra en hij vond de doorsteek ook passen in de strategie van 'de auto's zo dicht mogelijk bij de winkels laten komen'.
Het programma van aanpak werd tenslotte vastgesteld. „Dat dragen we over aan de provincie" zei de burgemeester „en wij verwachten daartegenover minstens ƒ245.000,- per jaar subsidie te blijven krijgen".
Hoe het Plan van Aanpak er precies uit gaat zien willen we in de volgende editie graag voor het voetlicht brengen in een gesprek met de heer J. F. Zuidweg, chef Algemene Zaken van de gemeente Dirksland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 januari 1992
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 januari 1992
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's