Inschakeling BNS consultants voorkomt onnodige vertragingen
Een bouwvergunning.... een lange weg
AMSTERDAM Het aanvragen van een bouwvergunning is vaak een slepende kwestie. Als de aanvraag in eerste instantie door de gemeente wordt afgewezen, raakt men verzeild in langdurige, ingewikkelde procedures. U kunt dit voorkomen door vroegtijdige inschakeling van een deskundige die uw aanvraag van A tot Z kan begeleiden of u tenminste van advies kan dienen. Veel bedrijven laten zich in ruimtelijke ordeningskwesties inmiddels professioneel begeleiden. Particulieren echter in veel mindere mate. Maar volgens de heer R. Heere van BNS Consultants, een internationale adviesgroep op het gebied van onder meer Ruimtelijke Ordening in Amsterdam, is juist deze groep het meest gebaat bij professionele ondersteuning bij het aanvragen van een bouwvergunning.
Waarom, blijkt uit een schets hoe een eenvoudig bouwplan kan leiden tot langdurige ingewikkelde procedures. Want voor iedere bouw en/of verbouw van woon en bedrijfspanden is een bouwvergunning noodzakelijk. Deze moet men aanvragen bij de gemeente, die de aanvraag vervolgens toetst aan het bestemmingsplan. Is de aanvraag daarmee in strijd, dan wordt hij afgewezen. Niet altijd terecht, omdat veel bestemmingsplannen sterk verouderd zijn en allang niet meer overeenstemmen met de werkelijkheid. En dan kan het gebeuren dat ook reéle aanvragen ten onrechte worden afgewezen.
De aanvrager kan hier tegen in beroep gaan door een vrijstelling van het geldende bestemmingsplan aan te vragen. Dit gaat volgens een zogenaamde bijzondere procedure (art. 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Het geven van die vrijstelling is een bevoegdheid van het gemeentebestuur en de procedure neemt enkele maanden in beslag.
„Of de gemeente de vrijstelling zal verlenen is vaak afhankelijk van vele faktoren," aldus de heer Heere. „Zoals de politiek van de gemeente en persoonlijke voorkeuren van wethouder of ambtenaar. Daarom is het belangrijk bij zo'n aanvraag de gemeente voorzichtig en tactisch te benaderen en haar alleen relevante informatie te verstrekken. Dat verkort de procedure doorgaans aanzienlijk. Maar," waarschuwt hij, „als het om je eigen huis of bedrijfspand gaat, komen al gauw emoties om de hoek kijken en worden relevante zaken uit het oog verloren. Met als gevolg datje als aanvrager vaak nog verder van huis raakt."
Mocht ondanks alle inspanning de gemeente beslissen de vrijstelling niet te verlenen, dan kan men die eventueel nog afdwingen. In dat geval speelt een rol: of het weigeringsbesluit van de gemeente juridisch/planologisch waterdicht is of het gemeentebestuur heeft gehandeld in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
„En dan verzeil je als aanvrager in vele ingewikkelde procedures op gemeentelijk, provinciaal en hoger niveau.
En als al deze procedures niet tot het gewenste resultaat leiden, is er nog een laatste mogelijkheid: aanvragen van een herziening van het bestemmingsplan. Ook deze weg vraagt veel geduld en tact." „Inschakeling van een deskundige," zegt de heer Heere, „kan niet alleen vertraging, maar ook veel leed voorkomen. Hij vervult in feite een brugfunktie tussen de aanvrager en de (lokale) overheid. En omdat hij precies op de hoogte is van wettelijke bepalingen en voorschriften kunnen moeizame procedures, onnodige kosten of onzekerheid worden voorkomen.
Het telefoonnr. (020) 6 46 49 46 of (08385) 5 01 11.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 1992
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 1992
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's