Ongeacht diskussie over sluisregime snel starten met sanering waterbodem
Bestuurlijk overleg Hollandsch Diep/Haringvliet/Biesbosch:
De saneringsoperatie van waterbodems moet zo snel mogelijk beginnen, ongeacht de diskussie over het beheer van de Haringvlietsluiven. Een ecologische ramp kan daarmee worden voorkomen. Dit is in grote lijnen besloten in het bestuurlijk overleg Hollandsch Diep/Haringvliet/Biesbosch. Wel vindt het bestuurlijk oveleg het belangrijk de diskussie over het sluisregime voort te zetten.
Na de afsluiting van het Haringvliet is de getijdebeweging grotendeels uit het achterliggende stroomgebied verdwenen Hierdoor is het Hollandsch Diep en Haringvliet een depot geworden van vervuilde baggerspecie dat hier uit de grote rivieren bezinkt.
'Baggerberging'
De waterbodems in en om de Biesbosch zullen het eerst worden gesaneerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat er m 1995 een bergingsdepot voor de vervuilde baggerspecie voorhanden is. Een milieu-effektrapportage voor zo'n 'baggerberging' is inmiddels gestart en zal waarschijnlijk eind 1992 worden afgerond. Nu al is duidelijk dat alleen de meest vervuilde specia weggehaald kan worden, omdat de kosten samenhangend met verwijdering van de totale hoeveelheid te hoog zijn. Onhaalbaar
Onhaalbaar
De eerste decennia is het onhaalbaar om de getijdebeweging in het Haring- -vliet terug te brengen. Dit zou de ont-vvik-keling van de oorspronkelijke natuurwaarden van het gebied wel ten goede komen. Het bestuurlijk overleg ziet hiervoor pas mogelijkheden als het volledige baggerprogramma is uitgevoerd. Daarnaast zal het openzetten van de Haringvlietsluizen het zoet water veranderen in brak water Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de drinkwatervoorziening in West-Nederland en voor de landbouw. Beslissingen over het openzetten van de sluizen moeten volgens het bestuurlijk overleg dan ook worden genomen in de volgende landelijke nota waterhuishouding.
MER wijziging sluisregime
Op korte termijn wil het bestuurlijk overleg wel nagaan of het openzetten van de sluizen kan worden uitgebreid. Dit om een verbinding tussen zout en zoet water te maken voor de vissen. Het uitbreiden van het openingsregime van de sluizen is voor het bestuurlijk oveleg alleen aanvaardbaar als daardoor geen vuile baggerspecie uitspoelt naar zee en de Hollandsche IJssel en Spui niet verzilten.
Ook voor een beperkte wijziging van het sluisregime moet een milieu-effektrapportage (MER) gemaakt worden. Dit milieurapport moet de effekten van het huidige sluisregime vergelijken met een beperkte uitbreiding daarvan. De effekten van het meest natuurvriendelijke alternatief waarmee de getijdebeweging in het Haringvliet opnieuw terugkeert, moeten ook worden beschreven in het MER. Op 10 april 1992 zal het bestuurlijk overleg onieuw vergaderen en een definitief standpunt innemen over het beheer van de Hirinevlietsluizen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 januari 1992
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's