Bar slechte voorzomer was een dieptepunt
Weerkundig jaaroverzicht
Als wij op zoek gaan naar de plussen en minnen ten aanzien van het weer in 1991, komen wij - wat de tegenvallers betreft - in de eerste plaats de zeer slechte voorzomer (mei en juni) tegen. Voor alle groei en bloei was de nacht van 21 april rampzalig zowel in ons land als tot in Frankrijk toe, wat het bevriezen van bloesems en vroege planten betreft. In ons land in de weerhut minima tot - 8 graden en aan de grond plaatselijk tot -10 graden, hetgeen zo laat in de lente extreem lage temperaturen zijn.
Heel bijzonder in overwegend de hele noordwestelijke helft van het land was het zeer langdurige onweer (vier ä vijf uren achtereen) in de nacht van 11 op 12 juli. Dit na de warmste dag van het jaar, 11 juli, met in het zuiden van het land een maximum van 35 graden.
Eindelijk schaatsweer
Het was verheugend dat er na drie extreem warme winters in de eerste helft van februari weer eens fiks geschaatst kon worden. Zelfs wedstrijden op enkele grote meren. In de nacht van 9 februari de laagste temperatuur van het jaar. Aan de grond tot —18 graden gemeten. Op vijftien dagen werd er geschaatst. Ook kwam er een einde aan een serie
Ook kwam er een einde aan een serie van drie opvallend warme jaren. Het jaar daarvoor (1990) was zelfs het warmste jaar over 250jaar. Nu waren er enkele te koude maanden, hetgeen het gemiddelde tot even boven normaal bracht.
Maart record
De lentemaand maart was vanaf 1706 (het begin van de betrouwbare metingen) niet zo warm geweest. Groei en bloei, zoals onder andere bleek uit de bladontplooiing van de wilde kastanje, waren daardoor ook uitzonderlijk vroeg. Maar de domper op al deze vroege warmte bleef niet uit: de meimaand was in deze eeuw alleen in 1902,1941 en 1962 kouder. Zomer begon laat
In deze eeuw was de zomer, met de eerste zomerse dag boven 25 graden, nimmer zo laat begonnen als dit jaai, namelijk op 2 juli. Daar ging een extreem natte, koude en sombere juni aan vooraf Zowel in De Bilt als in Groningen de natste juni over 140 jaar. Plaatselijk o.a. in De Bilt een tekort van ruim honderd uren zon. Op enkele plaatsen in het land kwam het regencijfer van juni even boven de 200 mm, tegen normaal 60 mm.
Deze zo bar slechte voorzomer was, behalve voor de land- en tuinbouw, ook zeer nadelig voor de recreatie. Mooie terrasdagen waren er nauwelijks, zodat ook de horeca, die op dagjesmensen is aangewezen, steen en been klaagde over zo'n slechte aanloop van de zomer. Maar juli en augustus maakten als prima zomermaanden veel goed. Augustus, gemiddeld de natste maand
Augustus, gemiddeld de natste maand van het jaar, was nu zo droog dat het in De Bilt zelfs een record droge oogstmaand werd met 6 mm regen.
Over de herfst kunnen we kort zijn. September gaf een goed aantal prima nazomerdagen, oktober hield zich redelijk rustig. Het meest bijzondere in de herfst was de zware regenval in de eerste helft van november met in het westen van het land in ruim twee weken 150 è 180 mm regen.
In zijn geheel is 1991 iets warmer gebleven dan normaal en waren de maanden februari, mei en juni vooral te koud. Kregen wij vrijwel het normale aantal, uren zon en viel er minder regen dan normaal. In de Bilt 188 mm minder regen dan normaal. In grote lijnen mag 1992 er een voor
In grote lijnen mag 1992 er een voorbeeld aan nemen, met uitzondering van die zo late schadelijke nachtvorst en wel graag met een betere voorzomer, als het kan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 december 1991
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 december 1991
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's