Louis Bouwmeester
Op 5 september 1842 zag in de woning van Leendert Jordaan op de Oostdijk (thans nummer 43) te Middelharnis Louis Frederik Johannes Bouwmeester het levenslicht. Zijn moeder Louisa Francina Maria Bouwmeester was actrice, die tijdelijk in Middelharnis voor optredens verbleef. Later (vermoedelijk 1906 of 1907 heeft Louis zijn geboortehuis nog eens bezocht, zoals op de foto is te zien. De woning was toen met bloemen en guirlandes versierd. Boven de deur stond in fraaie letters geschilderd: „Hartelijk welkom in het geboortehuis van onzen gevierden dorpsgenoot Louis Bouwmeester".
Geboren in plankenland, is hij zijn gehele leven door het toneel trouw gebleven. Het artiestenleven zat hem in het bloed. Reeds op 6-jarige leeftijd kon men hem voor het voetlicht zien.
Op 19 december 1861 begon eigenlijk zijn zelfstandig optreden in de toneelwereld. In zijn meer dan 60 jaar durende carrière speelde hij bij zeer veel gezelschappen, maar zijn naam was vooral verbonden aan de Koninklijke Vereniging het Nederlands Toneel. Met zijn honderden verschillende rollen had hij een enorme staat van dienst. Hij speelde vrijwel alle rollen van het wereldrepertoire. Het bekendst is zijn creatie van Shylock, de rijke jood uit Shakespeares' 'De koopman van Venetië', die hij maar liefst 2000 keer speelde. Louis Bouwmeester wordt beschouwd
Louis Bouwmeester wordt beschouwd als een van de grootste acteurs uit de Nederlandse toneelgeschiedenis. Van het grote toneelspelersgeslacht der Bouwmeesters was hij de enige met wereldfaam. Zijn speelstijl werd gekenmerkt door het pathetische, grote gebaar, heftige emoties en een overweldigende uitstraling. Op 26 augustus 1923 werd hij aangere
Op 26 augustus 1923 werd hij aangereden op het Roelof Hartplein te Amsterdam. Maar de toen reeds 80-jarige kwam de ernstige verwondingen te boven en opnieuw maakte hij een tournee door het land om nieuwe lauweren te oogsten. Op dinsdag 28 april 1925 overleed hij te Amsterdam op ruim 82-jarige leeftijd. Zijn verdiensten vonden beloning in o.a. de volgende decoraties: Officier in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in het Legioen van Eer. Grote gouden medaille van Verdienste en Grote gouden medaille van de stad Amsterdam.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991
Eilanden-Nieuws | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991
Eilanden-Nieuws | 40 Pagina's