Opnieuw daling resultaten in veehouderij en akkerbouw
Verwachte bedrijfsuitkomsten landbouw 1991/1992:
Door hogere produktiekosten en een lagere fysieke produktie zullen de bedrijfsresultaten in de Nederlandse akkerbouw en melkveehouderij in het lopende boekjaar 1991/1992 wederom verslechteren. Dit geldt vooral voor de Veenkoloniale akkerbouw. Met uitzondering van dezeugenhouderij worden in de intensieve veehouderij aanmerkelijk lagere resultaten voorzien ten opzichte van het gunstige voorgaande jaar. In de grondgebonden produktie biedt het inkomensniveau op een aantal grotere bedrijven nog beperkte ruimte voor besparingen. Dat blijkt uit de prognose van de bedrijfsuitkomsten die het Landbouw-Economisch Instituut (LEI-DLO) deze week publiceert. ('Prognose van bedrijfsuitkomsten op akkerbouw- en veehouderijbedrijven in 1991/ 1992'. Bestellen door overschrijving van f 11,- op postrekening 412235 van het LEI te Den Haag, onder vermelding van 'PR 14-91-91/92').
Melkveehouderij: minder melkkoeien, hogere voerkosten
Op de zuivelmarkt is een licht herstel opgetreden, waardoor de melkprijs hoger uit zal komen dan vorig jaar (-1-2%). De prijzen van rundvee zullen nauwelijks verbeteren ten opzichte van de prijsval van vorig jaar. Door de quotumkorting zal de veebezetting verder dalen (-2%). De totale geldopbrengsten nemen al met al toe met 1% per ha.
Door een krappere eigen ruwvoerwinning en fors hogere prijzen van krachten ruwvoer zijn de bijkomende voerkosten per koe aanzienlijk hoger (-1-22%). Ook de prijzen van de bewerkingskosten en energie gaan omhoog. De kunstmestgift per ha is daarentegen verder afgenomen. Voor de grotere weidebedrijven wordt verwacht, dat de verhouding tussen opbrengsten en kosten met 2,5 procentpunten zal verslechteren tot 86%. Gemiddeld resteert een arbeidsopbrengst van 31000 gulden per ondernemer.
Akkerbouw: ongunstige weersinvloeden, lagere kg-opbrengsten
Door ongunstige weersomstandigheden, waaronder late nachtvorst en een droge zomer, vallen de kg-opbrengsten van suikerbieten en aardappelen lager uit dan vorig jaar. Vooral de Veenkoloniën werden zwaar getroffen. De fysieke produktie ligt landelijk 3.5% onder het niveau van vorig jaar. In de Veenkoloniën is dit zelfs 7%. Verwacht wordt dat de opbrengstprijzen van de akkerbouwprodukten dooreengenomen vrijwel op hetzelfde niveau zullen blijven als vorig jaar. De kosten stijgen daarentegen met 3,5% door hogere prijzen van de produktiemiddelen. Voorzien wordt dat de verhouding tussen opbrengsten en kosten zal teruglopen met zeven procentpunten tot 91%. Op de grotere klei-akkerbouwbedrijven blijft dooreengenomen een lagere arbeidsopbrengst per ondernemer over van 35000 gulden en in de Veenkoloniën van slechts 5000 gulden.
Intensieve veehouderij: hogere voerkosten.
De gestegen voerprijzen en verwachte lagere opbrengsten voor slachtvarkens en slachtkuikens zorgen voor teruglopende resultaten in de intensieve veehouderij. Alleen in de zeugenhouderij worden hogere resultaten voorzien onder invloed van betere biggenprijzen. De vleesvarkenshouderij ondervindt
De vleesvarkenshouderij ondervindt hier juist nadeel van. In de slachtkuikenhouderij en de leghennenhouderij zullen de resultaten naar verwachting dalen tegen de achtergrond van het zeer gunstige voorgaande jaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991
Eilanden-Nieuws | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991
Eilanden-Nieuws | 40 Pagina's