Nieuwe wet zorgt voor gezondheidszorg op maat
Wat verandert er per 1 januari door het 'Plan Simons'!
De gezondheidszorg in Nederland staat op een zeer hoog peil. Tegelijkertijd is het echter zo dat wij met het huidige gezondheidszorgstelsel niet zonder meer de toekomst in kunnen gaan. Er dienen zich namelijk wezenlijke problemen aan.
In onze gezondheidszorg kunnen wij beroep doen op een veelheid van voorzieningen, die echter vaak niet goed op elkaar zijn afgestemd.
Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in situaties waarin tóch tot ziekenhuisopname wordt besloten, terwijl thuisverpleging of een verblijf in een verpleeghuis meer in aanmerking zou komen. De lasten zijn bovendien volstrekt ongelijk verdeeld geraakt. Iemand van 24 betaald voor een particu
Iemand van 24 betaald voor een particuliere ziektekostenverzekering een schijntje in vergelijking met iemand van 62 jaar. En dat terwijl verzekeringen juist uitgaan van algemene principes van het spreiden van risico's en het gezamenlijk dragen van lasten.
Daarnaast stijgen de kosten van onze gezondheidszorg onbeheerst. Zo worden vaak nieuwe medische technologieën ingevoerd zonder dat eerst goed wordt afgewogen ^f het gaat om echte verbeteringen. In de huidige praktijk kunnen hierdoor onverantwoorde kostenstijgingen optreden. Een rem op deze groei van de kosten is er niet: de verzekering betaalt en berekent de stijging bijna automatisch dóór in de vorm van premieverhogingen.
Basisverzekering
De huidige situatie kan niet eindeloos voortduren. Daarom heeft het parlement een nieuwe wet goedgekeurd, die de weg opent naar een beter stelsel van ziektekostenverzekeringen. Deze wet - die in het nieuws in de kranten en op tv wel is aangeduid als het 'Plan Simons' - heeft twee belangrijke onderdelen.
Er komt een basisverzekering voor iedereen. De premie voor deze basisverzekering is grotendeels afhankelijk van het inkomen, zodat degenen die het meeste verdienen ook verhoudingsgewijs meer zal moeten betalen. Het merendeel van de nu beschikbare hulpverlening zal tussen nu en het midden van de jaren '90 worden ondergebracht in deze basisverzekering. Daarmee vervalt het verschil tussen het ziekenfonds en particuliere verzekeringen en vervallen tevens de vele regels en verschillende 'potjes' waaruit onze gezondheidszorg nu wordt betaald. De zorg kan daardoor beter worden afgestemd op onze werkelijke behoeften en op onze individuele wensen. Voor de voorzieningen die niet door de basisverzekeringen worden gedekt, komen er aanvullende verzekeringen.
De overgang naar deze basisverzekering wordt gemaakt door de betreffende hulpverleningen geleidelijk aan over te hevelen naar de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).
Prilikels tot kostenbewustzijn
In de nieuwe wet zijn bovendien prikkels ingebouwd die alle partijen in de gezondheidszorg stimuleren om bewust om te gaan met de kosten. Iemand die rekening houdt met de kosten en op een verstandige en zuinige manier omgaat met gezondheidszorg, moet daarvan ook de voordelen kunnen plukken.
Een voorbeeld is de mogelijkheid tot het nemen van een eigen risico. Particulier verzekerden zijn hiermee al sinds jaar en dag vertrouwd. Ook ziekenfondsverzekerden kunnen straks voor het AWBZdeel van hun verzekeringspakket een eigen risico afspreken met hun ziekenfonds en zodoende hun nominale premie verlagen.
De wijziging van ons stelsel van ziektekostenverzekeringen is een ingewikkelde zaak, vooral omdat de zorgverlening op geen enkele moment mag lijden onder de veranderingen: „Tijdens de verbouwing gaat de verkoop door".
De stelselwijziging wordt daarom in de periode tot en met 1995 stap voor stap doorgevoerd. Een start wordt gemaakt per 1 januari 1992. Het 'Plan Simons' begint dan voor iedereen een "beetje gestalte te krijgen.
Veranderingen voor ziekenfondsverzekerden
Met ingang van 1992 wordt de verstrekking van medicijnen overgeheveld naar de AWT3Z en gaat iedere ziekenfondsverzekerde een stukje nominale premie betalen voor de AWBZ. Deze premie is niet afhankelijk van het inkomen en kan van ziekenfonds tot ziekenfonds iets verschillen. Zo kan een ziekenfonds dat efficiënter werkt, dit tot uiting laten komen in een lagere nominale premie.
Tevens kan het ziekenfonds u vanaf 1 januari de mogelijkheid bieden, om binnen de nominale premie een eigen risico te nemen. Ziekenfondsen zijn hiertoe niet verplicht en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de politiek hen slechts een zeer beperkte voorbereidingstijd heeft gegund: pas in december heeijt het parlement het finale ja-woord gegeven. De ziekenfondsen zullen daarom waarschijnlijk pas in 1992 hun verzekerden gaan benaderen met nieuwe keuzemogelijkheden.
Veranderingen voor particulier verzekerden
Per 1 januari zal ook voor particulier verzekerden het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) van kracht worden. Dat betekent tevens dat medicijnen worden losgemaakt uit de verzekering en worden overgeheveld naar de AWBZ. Het GVS - waarmee ziekenfondsverzekerden en particulier verzekerden met een standaardpakketpolis al sinds 1 juli 1991 vertrouwd zijn - houdt in dat u moet bijbetalen voor dure medicijnen waarvoor goedkope en even goede alternatieven voorhanden zijn. Hierdoor wordt een drempel gelegd in de groei van de kosten van ons medicijngebruik. Ook de particulier verzekerde gaat per 1 januari een nominale AWBZ-premie betalen. ledere particuliere verzekeraar kan de verzekerden binnen het AWBZpakket een eigen risico aanbieden.
Meer informatie
Over de praktische konsekwenties van de maatregelen die per 1 januari a.s. ingaan, zult u worden geïnformeerd door uw ziekenfonds of ziektekostenverzekeraar. Voor alle vragen die zich niet strikt richten op de verzekeringsaspekten, heeft het Ministerie van WVC een informatietelefoon ingesteld, die wordt bemand door medewerkers van de Stichting De Ombudsman. U kunt dit nummer - 06-0613 - bellen op werkdagen tussen 11.00 en 19.00 uur.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 december 1991
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 december 1991
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's