Volgens nieuwe richtlijnen staatssecretaris mogen alle basisscholen nu blijven
SINT ANNALAND - De bijgestelde normen in het akkoord dat staatssecretaris J. Wallage met de schoolbesturen en met de oudercommissies en ouderorganisaties heeft gesloten, betekenen dat op Thoien en op Sint Philipsland geen enkele school dicht hoeft.
De opheffingsnormen die vorig jaar voor Thoien op 94 en voor Sint Philipsland op 65 leerlingen was bepaald, wordt met ingang van het jaar 1993 respektievelijk 54 en 35 leerlingen. De kleinste scholen in de beide gemeenten - namelijk de Sint-Anthonisschool in de kern Oud Vossemeer met 61 en de School met de Bijbel in Anna Jacobapolder met 44 - blijven nog boven de norm. Eerder was er angst dat negen van de zeventien scholen zouden moeten sluiten.
De bijstelling van de gestelde normen is, aldus de onderwijsambtenaar, de heer B. van Olffen, een goede zaak voor de werkgelegenheid en voor de leefbaarheid in de verschillende kernen. Nu geen enkele basisschool onder het getalscriterium zit, doen de andere voorwaarden niet meer ter zake. Het is namelijk ook zo, dat in een dorp de laatste schoiol van een bepaalde identiteit mag blijven, als er binnen een straal van minimaal vijf kilometer niet eenzelfde school te vinden is. De school moet dan echter wel minimaal vijftig leerlingen hebben. Van de 8400 basisscholen in ons land
Van de 8400 basisscholen in ons land moeten er tot het jaar 1996 eigenlijk zo'n slordige 1600 verdwijnen, maar 240 daarvan zijn de laatste van een bepaalde levensbeschouwelijke richtnig. De stichting van nieuwe scholen wordt bemoeilijkt, doordat de stichtingsnorm om-hoog gaat van vijftig naar tweehonderd leerlingen. In deze regio is de komst van een nieuwe school daardoor meteen helaas geblokkeerd.
Projekt
In de Zeeuwse hoofdstad Middelburg heeft een internationale evaluatiegroep de resultaten bekend gemaakt van het ondersteuningsprojekt kleine basisscholen Provincie Zeeland. De School met de Bijbel in Anna Jacobapolder was bij dat projekt betrokken, alsook de School met de Bijbel 'De Spetter' uit Geersdijk. Gebleken is dat er geen verschil bestaat in kwaliteit tussen de kleine en de grotere scholen. De kwaliteit nam toe naarmate het verbeteren van de scholen breder werd aangepakt, de onderwijsgevenden meer tijd besteedden aan diverse verbeteringen in het onderwijs en hoe meer daarbij de schoolbegeleidingsdienst werd ingeschakeld.
Aan het projekt deden veertien scholen mee, allemaal de enige school in een dorp. Ook de effekten van het projekt op het leven in het betreffende dorp werden gemeten. Overal worden de schoolgebouwen benut voor andere aktiviteiten.
Het belangrijkste effekt dat de onderzoekers waarnamen was dat de samenwerking tussen de dorpsbewoners intensiever is geworden en meer gestruktureerd.
In alle dorpen worden de diverse aktiviteiten ook na de projektperiode voortgezet. Het drie jaar durende projekt werd uitgevoerd door het regionaal pedagogisch centrum Zeeland (RPCZ) in de Walcherse kern Sint-Laurens (gemeente Middelburg) in opdracht van de provincie Zeeland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 november 1991
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 november 1991
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's