�God heeft het werk gezegend�
Erkenning bij opening vernieuwbouw ziekenhuis:
't Mocht gistermiddag in de historische dorpskerk van Dirksland wel gezongen worden, uit lied 135: „Dankt, dankt nu allen God, met blijde feestgezangen", want hoe anders was 't geweest. Toen, in de twintiger en dertiger jaren een geïsoleerd eiland, nu naar alle kanten ontsloten. Toen, tot 1934 geen ziekenhuis, maar huisartsen die - hoe primitief ook - de heelkunde praktiseerden, nü een optimaal funktionerend vernieuwd ziekenhuis met 140 bedden, een ziekenhuis van eigen prot. chr. signatuur. En nog is het niet wat het worden zal, maar 't was gistermiddag voor de betrokkenen wél een aangename adempauze tussen twee bouwfases in. De eerste ä 35 miljoen voltooid, vervolgens een tussenfase ä 3 miljoen voor een nieuwe centrale keuken en in 1994 de tweede fase ä 16 miljoen. Ook de staatssekretaris van WVC, drs. Simons, rekent daarmee en dat moet een hele geruststelling zijn....
Om twee uur "s middags had hij er zullen zijn. de staatssekretaris. maar een dringende bespreking in het Haagse (met VNO-voorzitter Rinnooy Kan over het verzekeringssysteem in de gezondheidszorg) maakte hem dat onmogelijk, zodat drs. Simons pas om half 5 in Dirksland aankwam. Overigens waren de ca 650 gasten aangenaam bezig gehouden in een paviljoen dat op het ziekenhuisterrein was geplaatst. Na zijn komst was de openingshandeling, de lang verbeide, snel gepleegd door het tevoorschijn draaien van het nieuwe logo door de staatssekretaris en de onthulling van een kubus door burg. Boonstra van Dirksland, mede namens de overige eilandelijke gemeenten. Oudpredikant ds. C. v.d. Wal (Herv.), nu bijna 93, die in 1932 (!) de eerste steen voor het ziekenhuis legde, was deze middag aanwezig om de ingebruikname van de nieuwbouw mee te maken en geen wonder dat hij allerhartelijkst werd verwelkomd.
Die begroeting van de oud-predikant - 'een markant voortrekker' - en de overige gasten vond plaats in de Herv. Kerk, door direkteur algemene zaken, dhr. O. van de Ridder. Hij dankte de velen die bij de realisering en de besprekingen daartoe hun inspanning hadden geleverd, maar bovenal zag dhr. v.d Ridder Gods hand die op wonderlijke wijze een uitweg en een oplossing bood, daar waar wat werd gewild onmogelijk leek en 't was vanuit die erkenning dat dhr. v.d. Ridder slechts van verwondering en dankbaarheid wilde spreken, verre van alle menselijke zelfverheffing, zo die er nog zijn zou: „Hij heeft ons werk gezegend", zo werd beleden.
Barmhartigheid
De intenfie van alle betrokkenen, door ds. A. Kastelein de 'vrienden van het ziekenhuis' genoemd, werd door deze predikant verwoord met een korte meditatie n.a.v. Lukas 6:36, waarin de mens tot barmhartigheid geroepen wordt: „Weest dan barmhartig, gelijk ook uw Vader barmhartig is". Dankbaarheid bij de gedachte aan Paulina van Weel wier legaat de ziekenhuisbouw in 1934 mogelijk maakte, maar dieper de dankbaarheid jegens God, Die de barmhartigheid had voorgeleefd, daadwerkelijk door (in Johannes 5) een alleengelaten zieke te genezen. „Hij bewees barmhartigheid zonder onderscheid", zo bezag dominee in verwondering, erop wijzend dat die geloofshouding allen en ieder aangaat die Hem wil volgen. Zelfs gaf Hij Zijn Zoon om de zonden te verzoenen en de macht van de boze te verbreken, zodat de mens, ook de meest doodzieke, weer door genade leven zou. Daarmee wekte dominee ook de patiënten op, verbonden via de kerktelefoon met de dienst die in de historie van het ziekenhuis zal worden bijgeschreven bij die hoogtepunten die het bestaan van Bethesda - 'huis van barmhartighied' - hebben gemarkeerd.
De sleutel
In het verloop van de dienst werd ook gesproken door drs. R. P. Boot, voorzitter van het ad-interim bestuur, j.1. zaterdag geridderd mede vanwege zijn verdiensten in het ziekenhuisbestuur, maar niet daarover enig woord. Wel over de bewust gemaakte keuze in de kerk samen te komen, de plaats voor gebed
en lofprijzing en juist daaraan was behoefte gevoeld, 't Had er naar uitgezien, zo herinnerde dr. Boot de genodigden, dat de sleutel de ändere kant zou worden opgedraaid en de deur zou worden gesloten. Blij en dankbaar toonde dokter Boot zich met de vernieuwbouw en hij deed een beroep op aller inzet, toewijding en opoffering zoals die in 't verleden steeds zijn betoond, om ook in de nieuwe situatie alle zorg naar de patiënten uit te laten gaan. Daarop alle vertrouwen en op deze blijde dag ook geen ander zorg. in de wetenschap dat het de Hemelse Vader was. Die het ziekenhuis heeft gedragen. In vertrouwen gaat het bestuur dan ook de nieuwe toekomst tegemoet.
Dirkslands burgemeester, dr. Boonstra, ook hij toonde zich hoogst ingenomen met de vernieuwing van het ziekenhuis,
„het belangrijke instrument voor de volksgezondheid". Te dankbaarder stemde dat de burgemeester omdat de nieuwbouw gerealiseeerd kon worden in een tijd waarin begrippen als barmhartigheid, toewijding en liefde als luxe lijken te moeten worden beschouwd. Interessant was 's burgemeesters analyse van cijfers over zowel werknemers en patiënten van het ziekenhuis. Van de 392 werknemers woont 40% in de gemeente Dirksland; meer dan 80% van het personeel komt uit de overige flakkeese gemeenten. Van de 4708 patiënten die vorig jaar werden opgenomen, kwamen er 637 uit Dirksland, 70% uit de overige eilandelijke gemeenten en 25% van de patiënten komt van Voorne. „Het wel en wee van het ziekenhuis gaat ons dus allen aan", stelde burg. Boonstra vast. 't Was mede namens de overige eilandelijke burgemeesters dat dhr. Boonstra zijn bewondering uitsprak voor de bestuurders die hebben volgehouden zodat een goed geoutilleerd ziekenhuis van hoge kwaliteit kon ontstaan, waarop ieder trots zal zijn. Veel wijsheid en Gods zegen, wenste dhr. Boonstra de bestuurderen toe.
De staatssekretaris
Staatssekretaris drs. Simons heeft zich in zijn gelukwens bijzonder sympathiek uitgelaten over de ijver die de Dirkslandse ziekenhuisbestuurders aan de
dag hebben gelegd, zeker ook waar het het behoud van de eigen identiteit betreft. Het van Weel-Bethesda ziekenhuis is in den lande éen van de kleinste zelfstandige ziekenhuizen, maar de staatssekretaris wist daarin de kwaliteit van de basiszorg gegarandeerd. Zeker nu de samenleving een grote pluriformiteit heeft bereikt, ligt het niet op de weg van de overheid een relatie te leggen tussen zorgverlening en levensbeschouwing, anderzijds zal de overheid geen beletsel vormen godsdienst of levensovertuiging te belijden, zelfs zal de overheid er recht aan doen, wetend welk een belangrijke rol die in de zorgverlening kunnen spelen. Heel positief sprak de staatssekretaris over de "verzekerde positie' van het Dirkslandse ziekenhuis en de verdere modernisering die voor 1994 op het programma staat. Het was dan ook met genoegen dat hij aan de feestelijke opening van fase 1 zijn medewerking verleende. Buiten, met honderden genodigden als publiek, verrichtte drs. Simons de openingshandeling. Fase 1 was nu écht voltooid...!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1991
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1991
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's