De gouden combinatie Visser-Kardux
Een vriend van me was zo geobsedeerd door hetgeen hij gelezen had in het beroemde duivenboek van Victor Vansalen over het al jaren met groot succes opererende Meulemansduivenras, dat hij me vroeg eens uit te zien naar Meulemansduiven.
Zo kwamen we terecht in Stad aan "t Haringvliet, een plaats die toen Flakkee nog een eiland was, door de korte oversteek vele winnaars telde. Door het dichtschroeven van de zee-armen is bij wind Noord en Oost nu alles voor de kuststreek en bij Zuid-West is er niet op te boksen tegen Dordrecht en omstreken.
Gunstige ligging daarmee voorbij, maar het tijdperk van de vele overwinningen heeft er wel voor gezorgd, dat de kwaliteit van de duiven er op hoog niveau kwam. We herinneren ons het geweldige hok van de combinatie Trom mei-Visser van wier legendarische '05" nog steeds nazaten in Stad de dienst uitmaken. Trommel is niet meer.
Visser heeft nog vele jaren hard gespeeld met het '05-bloed", maar heeft met het oog op zijn pensioen 'Caravanitus" gekregen en peddelt een deel van het vliegseizoen tussen de Drentse hunnebedden en de vele stuwen in de Duitse Moezel. De duiven werden overgedragen aan zoon Jan. Hij mag nu op de thuisbasis zijnde, er de hokken kuisen en meegenieten van de prestaties van zijn soort, wat tegenwoordig onder de naam 'zwarte basjes' in handel en wandel wordt gebracht.
Zoon Jan werd nadat hij zijn vrijgezellenbestaan had afgelegd plotseling een fanatiek duivenliefhebber. Omdat zijn werk hem vaak en veel van huis brengt, zocht hij een compagnon en vond die in de persoon van Teun Kardux, overbuurman en beheerder van de Stadse Rabobank. Men mag wel zeggen een gouden combinatie, de één omdat hij gouden handen heeft op het gebied van de motoriek en in korte tijd een oude boerderij omgetoverd heeft in een klein Dallas, de ander omdat hij de goudreserves van Stad beheert. In merendeel zitten de kweekduiven op zijn erf, bijna in de kluis.
Toevallig was die compagnon ook nog een goede familierelatie van Bert van Es uit Dirksland, de man die indertijd ais het duo van Es-Pieterse mede op de hokken in Wemeldinge de zuivere Meulemansen van de Flaas heeft geïmporteerd. De eens zo vermaarde en veel te vroeg heengegane Zeeuwse Kampioen Pieterse moest geweten hebben hoe zijn uit België afkomstige Flaasras. nu floreert op Stad. De vindingrijke zakenman Bert van Es uit Dirksland wil reeds nu onder genot van vriendschappen een soort bijhuis hebben, zodat een stuk levenswerk niet verloren gaat. Uit deze rijke bron kan het duo Visser-Kardux naar hartelust putten.
De tijd staat niet stil en in de kampioenenrace moeten steeds nieuwe vondsten worden bedacht, daarom bestaat het hok nu al uit 80% Meulemansbloed, deels gekruist maar ook puur. Er zitten al vele nakomelingen van het beroemde Pietersekoppel '17", maar ook uit Berts beste vlieger, de '136". Veel van die Meulemansen bezitten de kenmerkende fluweelzachte paarse pluimage, de lichte weke bekken en de sterk gepigmenteerde staalogen.
Na de start van vijf jaar geleden zijn er al heel wat cracks geboren. We noemen de '59" goed voor een ereplaats in het klassement 'wie heeft ze beter", de '07" duifkampioen van Flakkee en samen met zijn broer 1 en 2 van Chateauroux. De '90' duifkampioen oude duiven en de '545", komt hij direkt binnen dan zit hij vele malen eerst. De '93" en '94". formidabele kleppers voor de eendagsfond. kruising van de rode Braam uit Hintham en een '05" exemplaar. De '14". de '72'. de '81", de "06", de '08" allemaal exemplaren met al een enorme staat van dienst, het bewijs leverend dat ze zowel met hun kruisingsprodukten als met de pure Meulemansen op de goede weg zijn. Elk hok heeft wel zijn anekdote, er zit één schimmel, zijn antecedenten zijn ons ontgaan, maar hij is zo bijzonder omdat hij het nummer '10" draagt en geboren werd op dezelfde dag als Vissers dochter Patricia, nl. 10-1-1989. Het is geen krawat want in 1990 werd hij op de na vluchten duifkampioen.
Voor de fond beschikt de combinatie over exemplaren van Steketee, Bruinisse; Hendriks, Twello en Jan Roosendaal, Lepelstraat. Ze zullen ze gescheiden houden van de midfondduiven.
Het aantal verenigingskampioenschappen is al niet meer te tellen, driejaar achtereen werden ze 'generaal" in eigen club, maar noteerden ook hoog in de 265 lietTiebbers tellende CC Flakkee. Er wordt nu reeds gefluisterd dat ze zich dit jaar weer onder de beste drie zullen scahren in dit grote verband, misschien wordt het wel zilver.
Over de jonge duiven zijn ze minder tevreden, niet dat ze er geen series prijzen mee vliegen, maar ze komen te slecht binnen. Ze gaan volgend jaar met hun jongen verhuizen, die zitten nu boven en bij de moeilijk gelegen paardenstal van de 28-jarige Black Horse. Die heeft trouwens ook liever dat gezeur van die duiven niet meer aan zijn oude gepensioneerde hoofd. Ook gaan ze het vliegsysteem omgooien, niet meer op het schapje vliegen, maar de jonge duivinnen verduisteren en met de gehele bende verkapt weduwschap vliegen. Al met al een prachtige combinatie,
Al met al een prachtige combinatie, boordevol enthousiasme en idealen, bij-gestaan door hun gastvrije vrouwen, waar in riante hokken op een basistal van 150 duiven de prachtigste en rassigste exemplaren zijn te bewonderen.
Als het duo Visser-Kardux erin blijft slagen de juiste koppels samen te stellen, kunnen kampioen aan de lopende band worden gekweekt en heeft dit hok een grote toekomst.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 september 1991
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 september 1991
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's