Galathese haven aan openbaarheid onttrokken
Raad Oostflakkee:
Met de overige Oostflakkeese raadsleden heeft Piet Heintjes, naamgenoot van de illustere zeeheld die ooit de Zilvervloot verwierf, moeten capituleren voor twee gigantische koektrommels in de Galathese haven. „Die dingen moeten weg", mocht dhr. Heintjes wel zeggen en zijn wens was de vader van aller gedachten, maar ze zullen er blijven, zo lang de eigenaar A.V.K. te Oude Tonge dat belieft. Het enige beletsel lijkt de aanslibbing te zijn die zodanig is dat schepen en pontons zelfs over enige tijd de haven niet meer zouden kunnen verlaten. Het College vond het mede daarom tijd de Galathese haven aan de openbaarheid te onttrekken, zodat de gemeente niet verantwoordelijk kan worden gesteld.
Een deel van de raad had daar grote moeite mee, zo ook dhr Heintjes, die "t op z'n landelijke fietstochtjes reuze gezellig vindt bij de Galathee de scheepvaart te beschouwen en even in het restaurant aan te wippen 't Zou dhr. Heintjes zeerspi] ten als de aanlegmogelijkheid verloren zou gaan en A.V.K. er vrij spel zou krijgen en er misschien wel een scheepswerfje van maakt..
Onttrekking aan de openbaarheid.... ook J van der Mast (PvdA) had er grote moeite mee. Een vluchthaven (zij het niet officieel als zodanig aangewezen) als die aan de Galathee kan niet alleen aantrekkelijk, maar. bij opkomend slecht weer, ook hard nodig zijn voor de passerende scheepvaart teneinde daarin een goed heenkomen te zoeken. Veel meer voelde dhr. v, d. Mast ervoor de toelaatbare lengte in de haven tot max 15 meter te beperken om te voorkomen dat die ..abnormaal grote roestige pontons er blijven liggen zelfs totdat de haven tot aan de bovenste steen is dichtgeslibd". Ook dhr. C. L. M. de Wit vreest dat de eigenaar van het restaurant aan de Galathese haven niet blij zal zijn met onttrekking aan de openbaarheid; het zal hem, zo leek het dhr. de Wit, een groot deel van z'n omzet gaan kosten. Trouwens: hoe moest hij zich die onttrekking voorstellen, door middel van een ketting of een balk..?
Alternatief
De voorz. burg drs. de Vos had 's raads bedenkingen geduldig aangehoord nadat er in de Commissie Alg. Zaken al zeer uitvoerig over was gesproken. Onttrekking aan de openbaarheid lijkt het College de enige mogelijkheid de Galathese haven terug te brengen tot z'n proporties, dat is géén haven te zijn'
De eerlijkheid gebood de voorz. te benadrukken dat het A.V.K. niet kwalijk te nemen is dat de pontons daar liggen, de Galathese haven is tot dusver wel een haven. A.V.K. heeft toestemming van het College en betaalt havengeld, zo'n twintigduizend gulden per jaar „We kunnen niet van A.V.K.
verwachten dat ze vertrekt óf we zouden in de buidel moeten tasten.. ", overwoog de voorz , maar daar zou de raad zéker niks voor voelen. Dät was het wat de voorz. in de raadsbetogen had gemist, alternatieven en dat liet hij de raad duidelijk weten.
De raad ging er tenslotte maar mee akkoord, de haven wordt aan de openbaarheid onttrokken zodat de Gemeente niet verantwoordelijk zal zijn en er ook geen toezicht uit zal oefenen.
Mevr. van Dijk en dhr v d. Mast van de PvdA verklaarden zich tegen .,Nou breekt m'n klomp'" foeterde dhr. v. d. Mast. Hij had het graag anders gewild, ook in het recreatieve gebeuren rondom zou het haventje een funktie kunnen hebben
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 1991
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 1991
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's