Hongaarse en Nederlandse school maken samen psalmen-cassette
'Zsoltarok - Psalmen' luidt de titel van een bijzondere cassette die uitgegeven wordt door twee middelbare scholen: één uit West-Europa en de andere school uit Oost-Europa. De twee scholen zijn: de Chr. Scholengemeenschap 'Prins Maurits' uit Middelharnis en het Budapesti 'Baar- Madas' Reformatus Gimnazium. Op woensdag 18 september zal de eerste (tweetalige) psaimenband worden aangeboden aan de Hongaarse ambassadeur in Nederland, die voor deze gelegenheid een bezoek aan de Prins Maurits-scholengemeenschap zal brengen. De reden waarom twee scholen uit twee landen samen een psalmen-projekt hebben is gelegen in het feit dat zowel in Nederland als in Hongarije in vroegere eeuwen het calvinisme een grote invloed heeft gehad. Beide scholen stammen uit dezelfde traditie.
De ontwikkelingen van de laatste jaren hebben het in Hongarije mogelijk gemaakt dat van oudsher christelijke scholen hun gebouwen terug krijgen en weer voluit zelf vorm mogen geven aan het christelijk onderwijs.
Het Budapesti 'Baér-Madas' Gymnäzium was een van de eerste christelijke scholen die werd geopend. In 1990 bracht het schoolkoor van de Chr S.G. 'Prins Maurits' een bezoek aan Boedapest en werden met het daar pas begonnen schoolkoor plannen gemaakt voor een gezamenlijk projekt: een tweetalige cassetteband met vooral psalmen. Zowel in Nederland als in Hongarije kent men dezelfde 150 psalmen, de melodieën zijn identiek, alleen de taal verschilt.
Het doel van de band is om geld in te zamelen zodat ook het Hongaarse koor een bezoek kan brengen aan Nederland en vorm kan worden gegeven aan het verdiepen van kontakten tussen scholieren uit beide landen.
De A-zijde van de band is in Hongarije opgenomen, de B-zijde in Nederland. Beide zijden beginnen met klokgelui (uit Csékberény en Sommelsdijk) waarna een psalm in de eigen taal door een leerling van de school wordt voorgelezen. Beide scholen hebben daarna op een geheel eigen wijze inhoud gegeven aan de invulling van de band.
De Hongaarse bijdrage bestaat steeds uit gemeentezang, gevolgd door een meerstemmige koorbewerking van het koor Op deze wijze klinken de psalmen 96,68,40,8 en 61. De psalmbewerkingen zijn van de hand van bekende componisten die het Geneefse psalter hebben bewerkt; Cl. Goudimel en J. P. Sweelinck. Als instrumentaal deel klinkt op de A-
Als instrumentaal deel klinkt op de A- zijde o.a. een eigentijdse psalm-rapsodie, gespeeld op een van de grote orgels in de kerken van Boedapest. In dit werk beluistert men duidelijk de thematiek van psalm 8. Met een prachtig 'vrij lied' Felséges Isten
Met een prachtig 'vrij lied' Felséges Isten wordt de Hongaarse zijde besloten. Op de B-zijde is te horen hoe de psalmen de eeuwen door in Nederland geklonken hebben: in diverse berijmingen (o.a. die van Datheen) en op diverse manieren (zowel ritmisch als op hele noten).
Nagenoeg alle bewerkingen zijn van Nederlandse komponisten. Niet alleen de twee schoolkoren zijn te horen, maar ook diverse solisten, instrumentalisten (viool, trompet, dwarsfluit, orgel) en kleine vocale en instrumentale ensembles. Een aardig aspekt is dat naast leerlingen ook professionele oud-leerlingen en enige leraren een vokaal of instrumentaal aandeel leveren. Enkele kleine Orgelwerken (o.a. twee van de hand van Paul Kieviet) wisselen de in totaal 16 onderdelen af. De Orgelwerken klinken zowel op het fraaie Abraham Meereorgel van de Ned. Herv. Kerk te Sommelsdijk, alsmede op het eigen 'Prins Maurits-orgel'. Ook de samenzang van de gemeente ontbreekt niet. Naast de oude psalmmelodieën klinken
Naast de oude psalmmelodieën klinken ook enige liederen die op de psalmen gebaseerd zijn (o.a. een aantal bewerkingen van psalm 23. waaronder het bekende 'De Heer is mijn herder'). Een primeur is de bewerking van de
Een primeur is de bewerking van de 146e psalm van de hand van J. van Lodenstein. Lerares Liesbeth Franken voert met luitbegeleiding wellicht na enkele eeuwen dit lied voor het eerst weer uit. Naast berijmde psalmen komt er ook een onberijmde psalm op de cassette voor: psalm 113 op de wijze van Gelineau (de solo's afwisselend gezongen door een conrector en een leerling, het refrein steeds door een ensemble bestaande uit muziek-examenleerlingen).
Van de hand van muziekleraar Mar van der Veer is de compositie waarin van psalm 121 zowel de onberijmde Bijbeltekst (Petra Koote) als de psalmmelodie (schoolkoor) te horen is.
De vierkleuren-hoes laat Hongaarse en Nederlandse psalmfragmenten zien, geplaatst tegen een kathedraal-gewelf. Het ontwerp is van tekenleraar J. de Jonge. Ditzelfde ontwerp is ook te zien op een boekje waarin achtergrond-informatie over de diverse psalmen te vinden is.
Cassetteband en boekje gaan samen / 19.50 kosten.
Nadat de band is aangeboden aan de Hongaarse ambassadeur is de band te krijgen via de school, koorleden van de school, en bij Van der Boom, boekenverkoop. Binnenweg 22. Sommelsdijk.
Voor verdere informatie (en verkoop SchouwenDuiveland) kan men terecht bij Mar van der Veer, Mastgatstraat 12, Zierikzee, tel. (01110) 145 85, school Julianaweg 57, 3241 XB Middelharnis. tel. (01870)27 45.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 1991
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 1991
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's