Aantal onweersdagen niet kleiner dan vroeger
Weerpraatje
Je hoort nog wel eens de bewering, met name van ouderen, die ook op een langere herinnering bogen, dat er minder onweer zou voorkomen dan vroeger. Dat blijkt niet waar te zijn. Al is er waarschijnlijk wel een verklaring te geven voor die veronderstelling.
Eerst het aantal onweersdagen. Het KNMI in De Bilt noteert dit vanaf het jaar 1918. Men komt dan op een gemiddelde van 30 onweersdagen per jaar. De drie toppers waren het jaar 1957 met 52, 1967 met 46 en 1966 met 43 onweersdagen. De jaren met heel weinig onweer waren 1919 met 13, 1929 met 14 en 1989 met 17 onweersdagen.
Wat herinnert men zich van vroeger? Dat zijn de extremen. In verhalen hoor je dan wel zo in de trant van 'Ik weet nog van vroeger dat wij als kinderen een halve nacht moesten opzitten met de ouders vanwege een hevig onweer' en dergelijke voorbeelden. Jawel, die herinner ik mij ook. Zeker op het platteland. Veel woningenen boerderijen met rieten daken. Veel branden. Geen wonder dat je ouders je uit bed haalden. Ik herinner mij ook een onweer van drie uur achtereen van half vijf tot half acht "s avonds, zodat je de boeren eerst tegen acht uur naar de weilanden zag gaan om te melken. Dan zou je de indruk kunnen krijgen dat dat nu niet meer voorkomt.
Maar neem het onweer van 3 op 4 juli 1952 dat 's nachts drie uur duurde en zeer recent in de hele noordwestelijke helft van het land het onweer van 11 op I2julijl., na die zeer warme tropische dag met maxima tot 35 graden. In die noordwestelijke helft van het land hierendaarviertot viereneenhalf uur onweer achtereen. Bliksemtellers. die reageren op elke ontlading, kwamen hier en daar op 5000 ä 7000 ontladingen in die ruim vier uur.
Maar let wel, als wij dertig onweersdagen per jaar hebben, dan komt een groot deel daarvan overdag voor. Twee a drie donderslagen is ook al een onweersdag. Overdag maakt een onweer minder indruk dan 's nachts met dan veel vuurwerk. Slechts een enkele keer is er sprake van een extreem hevig en lang onweer en dat onweer blijft men zich een groot deel van zijn leven... herinneren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 augustus 1991
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 augustus 1991
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's