Schadevergoeding binnen strafproces dader
Gesteld, de heer en mevrouw Doorn zijn vorig jaar hier komen wonen. Meneer Doorn kreeg een nieuwe baan en daarom zijn ze uit Rotterdam weggegaan. Het was wel even wennen, een nieuw huis in zo'n vreemde omgeving. Maar na een paar maanden leerden ze mensen kennen, het huis was geschilderd en gezellig ingericht. Ook de tuin was helemaal opgeknapt en stond volop in bloei. Na een avond weg te zijn geweest komt het echtpaar Doorn weer thuis. Terwijl ze uit de auto stappen, zien ze meteen dat hun hele tuin overhoop is gehaald. Planten zijn uitgerukt, bloemen geknakt en de lantaarn bij de voordeur ligt in scherven. Op wie kunnen zij de schade verhalen?
Criminaliteit. Veel mensen krijgen hiermee te maken. Er wordt in je huis ingebroken, je tas wordt beroofd of misschien krijg je met vandalisme te maken. Meestal loop je hierbij schade op. Je wordt niet alleen gekonfronteerd met gevoelens van boosheid en angst, maar vaak zijn de gevolgen ook financieel van aard. Het echtpaar Doorn moet de tuin weer opknappen, nieuwe planten en een lantaarn kopen. De kosten hiervan kunnen ze bijvoorbeeld verhalen op de dader. Hieronder wordt uitgelegd hoe ze dit kunnen doen.
Procesverbaal
De heer en mevrouw Doom hebben aangifte gedaan bij de politie. De politieman heeft hen beloofd dat hij ze op de hoogte zal houden van het opsporingsonderzoek. Het echtpaar heeft de politie verteld dat zij de financiële schade wilde verhalen op de dader. Na een paar weken kreeg het echtpaar te horen dat een verdachte was aangehouden. Hij had de vernielingen aan de tuin bekend.
De politie had inmiddels de aangifte doorgestuurd naar de officier van justitie. Dit dossier met gegevens over de aangifte en het opsporingsonderzoek noemt men het procesverbaal. De officier van justitie bepaalt of iemand wordt vervolgd. In deze zaak besliste de officier dat de
In deze zaak besliste de officier dat de verdachte inderdaad werd vervolgd. Hij had namelijk nog meer delicten gepleegd.
Voegen als beledigde partij Het echtpaar Doorn kreeg van het par
Het echtpaar Doorn kreeg van het parket een brief Het bureau waar de officier van justitie werkt, noemt men 'parket'. In deze brief stond dat de verdachte werd vervolgd en dat de strafzaak tegen hem op 15 juni zou plaatsvinden. Tijdens een strafzaak kan een slachtof
Tijdens een strafzaak kan een slachtoffer proberen de schade te verhalen op de dader. Dit noemt men met een duur woord 'voegen als beledigde partij'. De schadevergoeding kan nooit meer bedragen dan ƒ 1.500,- en moet eenvoudig worden aangetoond. Dit betekent dat de bewijsvoering tijdens het strafproces niet veel tijd mag kosten en de schade moet aangetoond worden met bijvoorbeeld bonnen of een korte uitleg. Tijdens het strafproces moet het slacht
Tijdens het strafproces moet het slachtoffer of een gemachtigde op de zitfing verschijnen en zijn verzoek tot schadevergoeding mondeling kenbaar maken. Na de mondelinge toelichting mag de
Na de mondelinge toelichting mag de verdachte reageren en uiteindelijk bepaalt de rechter of de schadevergoeding wordt toegewezen.
De heer en mevrouw Doorn wilden niet zelf naar het strafproces. Zij hebben daarom een medewerker van't Büro Slachtofferhulp gemachtigd namens hen op te treden. De schade bedroeg ƒ 1.300,-. Dit bedrag kon worden aangetoond door middel van rekeningen: de bon van ƒ300,- voor een nieuwe lantaarn en een bon van het tuincentrum van/1.000,-.
De rechter wees het vonnis toe, dus de dader moet het echtpaar Doorn ƒ 1.300 betalen. Wel moeten zij zelf aktie ondernemen om de dader tot betaling te brengen. Het Büro Slachtofferhulp kan u ook hierbij adviseren.
Het leed dat het echtpaar Doorn is aangedaan, is met het geldbedrag enigszins verzacht. Ze vonden het nog steeds vreselijk dat ze de tuin opnieuw moesten inrichten, maar met het geld hebben ze tenminste nieuwe spullen kunnen kopen.
Advies en informatie
Als u vragen heeft of wanneer hulp nodig is naar aanleiding van een misdrijf of verkeersongeval, kunt u kontakt opnemen met het Büro Slachtofferhulp Goeree-Overfiakkee.
Het Büro is bereikbaar tijdens werkdagen onder telefoonnummer (01870) 35 55; 24 uur via de buro's van de Rijkspolitie, gemeente Oostflakkee (01874) 12 44; gemeente Middelharnis (01870) 24 44; gemeente Goedereede (01878) 12 44.
U kunt ook tijdens het wekelijks spreekuur op woensdagmorgen van 10-11 uur terecht op het adres Koningin Julianaweg 45 te Middelharnis (gemeentehuis). Alle hulp en advies is KOSTELOOS, en
Alle hulp en advies is KOSTELOOS, en wordt gegeven door gespecialiseerde vrijwilligers die bij het Büro Slachtofferhulp Goeree-Overflakkee werkzaam zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juli 1991
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's