Waterschappen bij de wet in beeld
„Momenteel staan de waterschappen politiek volop in de belangstelling. Het maatschappelijk belang ervan neemt toe", aldus het Tweede Kameriid, mr. dr. J. T. van den Berg. Vorige week woensdag hield hij in 'de Staver' te Middelharnis voor de Zuid-Hollandse Waterschapsbond een inleiding over kustbeheer en daarmee verband houdende actualia. Enkele punten lichten wij er uit.
Vandaag, 4 juni, zal in de Eerste Kamer de waterschapswet worden behandeld. Bij een vlotte aanpak van de Senaat zal de wet op 1 januari 1992 in werking kunnen treden.
De nieuwe waterschapswet geeft de kaders aan waarbinnen het waterschap kan opereren. Zaken als bestuurlijke samenstelling, bevoegdheden, taakuitoefening en het heffen van belastingen zijn hierin terug te vinden.
Een kenmerkend verschil met de nu nog in werking zijnde wetgeving is, dat in de nieuwe waterschapswet alle ingezetenen met het waterschap te maken zullen krijgen.
De waterschapswet betekent een politieke erkenning. Er wordt uitgebreid over gediscussieerd. Dat is in het verleden anders geweest. Eén van de waterschapstaken is vooral de waterkeringszorg:
* permanent gerichte aandacht
* snel ingrijpen * niet gebonden aan algemene bestuuriijke grenzen
* niet gebonden aan algemene bestuuriijke grenzen
* eigen afwegingskader.
Een waterschapstaak staat of valt met het funktioneel karakter.
Ook de waterschappen zullen met bezuinigingen van Rijkswege te maken krijgen. Hun financiële zelfstandigheid neemt toe. Er dreigt daardoor in de toekomst een ingezetenenomslag. Mr. Van den Berg sprak van een mooie kapstok voor verdergaande bezuinigingen van Rijkswege.
De grote financiële konsekwenties zijn nog een probleem. Het Tweede Kamerlid benadrukte herhaaldelijk, dat op veiligheid niet mag worden bezuinigd. Ten aanzien van het milieubeleid zullen de waterschappen in de toekomst meer betrokken worden. Dit gaat allen ter harte. „Maar hoe trek je de bestuuriijke en de juridische grenzen..."
Mr. Van den Berg ging in zijn inleiding ook nader in op de kustlokatie-plannen. Naast veiligheid, die voorop moet staan, zijn er natuur- en milieubelangen. Hij wees op de medeverantwoordelijkheid, die de waterschappen t.a.v. dit beleid dragen. Verontrustend noemde hij het stijgen van de zeespiegel, die in de komende eeuw 20
Verontrustend noemde hij het stijgen van de zeespiegel, die in de komende eeuw 20 cm. zal bedragen. Het beleid van de regering is hierin passief.
Politiek zijn de waterschappen in beeld. De bijbelse opdracht: bouwen en bewaren is in de meest letterlijke zin aan de orde. „Soms moeten we bouwen om te kunnen bewaren", aldus het Tweede Kamerlid mr. dr. J. T. van den Berg.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 juni 1991
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's