Een serie preken van Calvijn
Van de Geneefse hervormer Johannes Calvyn — zijn persoon mag ik bekend veronderstellen — is wel eens gezegd dat hü de schepper van een boek en van een stad is. Een boek: de Institutie; een stad: Geneve. Maar, zo las ik onlangs, men moet tussen dat boek en die stad wel de PREDIKING inschuiven. Immers, vooral door Calvijns prediking werd Geneve de stad die ze uiteindelyk werd: een voorbeeld van een christelyke maatschappü en dientengevolge brandpunt en steunpunt van de Reformatie in West-Europa. En ook de Institutie — Calvgns leerstellig hoofdwerk — groeide tot wat ze werd door zijn jarenlange predikarbeid.
Boekbespreking:
Het is niet toevallig dat de prediking zo centraal staat in Calvijns leven en werk. Tezeer wist hij dat de regel waaraan God ons mensen heeft gebonden, is dat de weg der zaligheid de weg van de prediking der kerk is Daarop legde hij zijn hele leven meer dan gewone nadruk. En aan die regel wist hij zichzelf ook dienstbaar; zijn predikarbeid was dan ook indmkwekkend. Gedurende zijn ambtelijke dienst heeft Calvijn zeker meer dan 4000 preken gehouden.
Van deze preken zijn er vele verloren gegaan, hoewel ze ooit vrijwel allemaal zijn opgetekend. Toch zijn er ons nog heel veel nagelaten. Ze hebben onder meer een plaats gekregen in de „Opera Calvini", de latijnse uitgave van Calvijns verzamelde werken. Als je het latijn echter niet beheerst heb je aan dat feit niet zoveel. Het is voor de belanghebbenden dan ook ergfijnte weten dat uitgeverij De Groot-Goudriaan te Kampen nu weer al sedert enkele jaren doende is de bijbelverklaringen van Calvijn in nederiandse vertaling op de markt te brengen. Een verdienstelijk werk, voorwaart
De aanleiding voor deze aankondiging is de recente verschijning van een nieuw deel in deze reeks; het bevat de verhandelingen o\eTJeremia, de hoofdstukken 32 tot 47. Na verschijning van nog een deel — het vierde — zal het commentaar op Jeremia voltooid zijn. De vertaling uit het latijn is van de hand van wijlen ds. D. van Dijk. Het was zijn laatste levensjaar dat aan dit werk werd besteed. Inmiddels heeft drs. A. Maljaars zich bereid verklaard deze taak over te nemen.
Anders dan tegenwoordig gebraikelijk is, behandelde Calvijn in zijn preken achtereenvolgens hele bijbelboeken; hij onderscheidde zich hierin overigens niet van Luther en Zwingli. Door de methode van de „vervolgpreken" wilden zij hun volledige dienstbaarheid aan de Schrift tot uitdmkking brengen. De gang van de preek werd geheel en alleen door de tekst bepaald. Zo komen wij het ook in deze prekenserie tegen. Calvijn deed absoluut geen enkele moeite van zijn preek een
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 januari 1984
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 januari 1984
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's