Werkbezoek CDA 2e Kamerfractie aan Flakkee
Maandag 11 mei j.1. bracht een delegatie van C.D.A. 2e Kamerleden een werkbezoek aan Flakkee, op uitnodiging van de Flakkeese C.D.A. kiesverenigingen. Hieraan namen deel^ de heren Prinking, Hennekamp, V. d. Zande en de Jonge; van het CDA-campagneteam, mevr, de Jong en de heer Vijverberg en afgevaardigden van de Flakkeese kiesverenigingen O.I.V. dhr. C, Neels.
10 uur begon het bezoek met een ontvangst op het Waterschapshuis door de dijkgraaf de heer Koert en de wnd. secr. de heer Gerdingen. De heer Koert belichtte de problemen van het Waterschap op Flakkee en de specifieke problemen in Zuid-Holland. 8 totaal verschillende waterschappen moeten opgaan in één All-in waterschap ZHZ. Als voornaamste taken van het waterschap noemde hij het waterkerings- en het waterbeheersings-aspect. De Kamerleden waren zeer geïnteresseerd in de problemen van de slibstorting in het Haringvliet, dat hoewel Rijkswater, ook het waterschap Flakkee grote zorgen geeft. Ook de bestuurlijke samenstelling, de nieuwe Waterschapswet en de problemen met het onderhoud van de wegen die ten laste komen van het Waterschap kwamen aan de orde.
Hierna vertrok het gezelschap naar het kantoor van de Emgo, waar ter ontvangst aanwezig waren de pres. commissaris burg. V. d. Harst, de dir. de heer la Fleur en de wnd. dir. de heer Vlietland. Hier kreeg vooral de tariefstelling van de energie de aandacht De Kamerleden waren bijzonder geïnteresseerd in de aankoop en distributie van de stroom en de kosten die dat met zich mee brengt. Van de zijde van de Emgo werd benadrukt dat de tarieven kostendekkend moeten zijn en dat het ieder jaar moeilijk is de begroting sluitend te maken.
Als 3 e punt stond op het programma een bezoek aan het verzorgingshuis „de Goede Ree", waar ds. Cazander en de heer Joppe namens het bestuur van de H.D.G. en mevr. van Kempen de directrice het gezelschap ontvingen. Onder het nuttigen van een voortreffelijk verzorgde maaltijd werden de Kamerleden geïnformeerd over het ontstaan van de H.D.G. en de van haar uitgaande tehuizen „de Goede Ree" en „de Samaritaan" met daaromheen „Het Oudeland". De eisen die vanuit Rijk en Provincie gesteld worden aan inrichting en bestuur en de problemen die aan alle kanten ondervonden worden, kregen grote aandacht. Door het bestuur van de H.D.G. werd de bijzondere aandacht van de Kamerleden gevraagd voor het waarborgen van de eigen identiteit van de welzijnsinstellingen, waarmee het Parlement in het kader van de nieuwe Welzijnswet bezig is, zodat vanuit de eigen identiteit hulp verleend kan worden aan hen die zorg behoeven. Hierna reed men naar Maaskant Machinefabrieken en Dok Mij te Stellendam, waar de direktie in de persoon van de heren van Heijst en Kostense het gezelschap verwelkomden. Onder het genot van een verfrissing gaf de heer van Heijst uitieg over de bouw en het onderhoud van visserschepen. Het werkgelegenheidsaspect had de bijzondere aandacht van de Kamerleden en het bleek dat dit gezonde bedrijf nog graag personeel erbij zou hebben, niet alleen geschoold, maar ook jongelui met een technische opleiding, die in het bedrijf een all-round vakopleiding kunnen krijgen. In deze tijd van werkeloosheid bemoedigende geluiden. Ook de concurrentie positie i.v.m. de export, vooral ten opzichte van Noorwegen en de subsidie voor de scheepsbouw door Economische Zaken kwamen ter sprake. Na een rondleiding over dit bloeiende en boeiende bedrijf ging de reis richting Dirksland, waar half 4 de CDA-delegatie door burg. Bos werd verwelkomt. Hier waren vooral de werkgelegenheid, het aantrekken van bedrijven, de omleidingswegen, de prov. herindeling en de organisatie van de politie.
Voor afsluiting van dit werkbezoek ging het daarna richting Herkingen, waar de heer v. d. Velde van de fa. de Lignie het gezelschap in de fabriekshal ontving en bij het ontstaan en de groei van het bedrijf stilstond. Als landbouw-mechanisatie bedrijf begonnen maakt men nu voorn, weegapparatuur voor agrarische producten en grijpers voor kolengestookte elec. centrales, die in het kader van de ontwikkeling van de energie-voorziening weer nodig worden. Ook Herkingen speelt op deze nieuwe ontwikkelingen in. Dit bedrijf zou ook graag nog meer personeel hebben, ook jongeren die hier geen lopende handwerk gaan verrichten, maar leren een product te maken vanaf de ruwe staalplaat tot het eindproduct. Doordat de vaargeul voor Herkingen op diepte is gebracht is ook voor deze gigantische bakken weer vervoer over water mogelijk vanuit de nabijgelegen haven, waaraan het gezelschap het laatste bezoek bracht; de nieuwe jachthaven van Herkingen.
In het havengebouw waren ter begroeting aanwezig naast de voorz. de heer v. d. Velde, de secr. de heer.Diepenhorst en de havenmeester de heer Almekinders. In dit prachtige gebouw met de schitterende accomodatie kreeg men tekst en uitieg over de voorbereiding en de realisering van de plannen voor een jachthaven aan de Grevelingen. Door de grote inzet van het bestuur en de bevolking en de steun vanuit de Gemeente Dirksland, die graag dit particulier initiatief steunde, is na een lange en moeilijke periode een juweel van een jachthaven tot stand gekomen met een capaciteit van 250 ligplaatsen, waarop Herkingen met recht trots mag zijn alsmede de gemeente Dirksland. Na een laatste kop koffie in het haven
Na een laatste kop koffie in het havengebouw verlieten de Kamerleden Flakkee, boordevol indrukken en met de stellige toezegging dat dit werkbezoek herhaald zal worden. Mede door dit bezoek is Flakkee met haar wel en wee een beetje dichter bij Den Haag gekomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1981
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's