E>E ROL VAN
Het publiek beoordeelt vet doorgaans negatief. Het wordt in verband gebracht met aderverkalking, hartziekten, ve*-- zucht en hun complicaties. Het gevolg is, dat vele mensen vet helemaal proberen te vermijden. Vet is echter een belangrijk element in ons dieet, sommige vetten zijn zelfs noodzeikelijk voor een goede gezondheid.
Recente laboratoriumonderzoeken met het vetvrij voeden van ratten, aangevuld met vitaminen en mineralen, brachten diverse duidelijke symptomen aan het Ucht, nl. gewichtsverlies, slechte voortplanting, stoornis in de circulatie en veranderingen in de werking van bijnier en schUdklier.
Wat vele mensen vergeten is, dat vetweefsels grote reserves aan energie bevatten. Wanneer vetten worden verteerd, komt er meer energie vrij per gewicht dan vele elke andere voedingsstof, nl. 9 küocalorie per gram. Ook isoleren de vetweefsels het lichaam en steunen de vitale organen.
Vet is een chemische samenstelling van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen en wordt onderscheiden in verzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. De laatste verlagen het cholesterolgehalte van het bloed, terwijl de verzadigde vetzuren de neiging hebben het cholesterolgehalte te verhogen. Ongelukkigerwijs hebben deze verzadigde vetzuren in het dieet alle vetten een slechte reputatie gegeven. Net als alle vetten is ook cholesterol een belangrijk ingrediënt voor het normaal functioneren van het menselijk lichaam. De cellen van het lichaamsweefsel gebruiken cholesterol voor reparatie en aanmaak van nieuwe cellen.
Ook is het nodig voor de produktie van galzuren, sex-hormonen en enige van de adrenalinehormonen. Bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt deze conditie echter in verband gebracht met aderverkalking.
De beste en gemakkelijkste manier om de opname van verzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren te regelen, is de kennis van hun oorsprong. Voedingsmiddelen met veel verzadigde vetzuren zijn: eieren, vet vlees, cocos-
en palmolie, boter, margarine, volle melk, kaas en volle melk-produkten. Meervoudig onverzadigde vetzuren vindt men in maisolie, walnoten, so jabonen, zonnepitten, sesamzaad en de olie hieruit. Bij het bepalen van de hoeveelheid vet in het dieet is het gemakkelijk de totale hoeveelheid te onderschatten. De zichtbare vetten — boter, margarine, reuzel, bak- en slaolie — zijn makkelijk te ontdekken. Veel vet komt echter van minder zichtbare bronnen, zoals vetdeeltjes in rood vlees en het toegevoegde vet bij het koken en braden.
De Kellogg Nutricion CoimcU beveelt enige eenvoudige methoden aan om de vetopname te helpen controleren. Kies bijvoorbeeld vlees, dat weinig vet bevat en snijd de vetrandjes eraf, braad het vlees zo, dat het vet kan afdruipen. Denk eraan, dat wit vlees van gevogelte minder vet bevat dan donker vlees, terwijl het vel heel veel vet bevat. Probeer bacon, reuzel en niervet te vermijden.
Gebruik meer vis in de maaltijden, dit is het enige type vlees dat meer meervoudig onverzadigde vetzuren bevat dan verzadigde. Verhoog het gebruik van fruit, groente en graanprodukten (zoals Com Flakes). Onthoud echter dat vet in het dieet noodzakelijk is. Vetten helpen bij het bereiden van ons voedsel, verhogen de smaak en zijn een goede bron van energie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's