Binnenkort op donderdagochtend week-markt in stadje Goeroe..
ie Aanvrage Goereeërs was eerst; Ouddorp vist achter 't net
In het (waarschijnlijke) geval dat „niets menselijks hen vreemd is" blijven de bestuurderen van de Onderne mersver. Goedereede voorlo2:>ig nog we nagmffelen over de poets die ze hun Ouddorpse collega middenstanders gebakhen hebhen! Terwijl in het Ouddorp se al enige tijd over een week-markt gesproken wordt voegden de Goereeërs de daad bij het woord en deponeerden bij het gemeentebestuur een aaiivrage. Ze kwamen eerst en ze maalden eerst, de Goereeërs en zo zal het geoeuren dat over enige tijd de guldentjes van de Goereese huisvrouwen een daalder waard worden, inderdaad, op de markt, die m tegenstelling tot een eerder bericht met op de dmsdagochiend —, maar op de donderdagochtend gehouden zal worden.
De Middenstandsver. Ouddorp is door de Goereese aktie overrompeld, maar er volgde op de publicatie van het Goereese voornemen toch nog een alitie vanuit het Ouddorpse. Op de raadstafel vonden de raadsleden een afschrift van het verzoek van de Middenstandsver. Ouddorp om medewerking te willen verlenen aan het instellen van een week-markt in Ouddorp. Dat maakte m dit stadium echter geen schijn van kans, er was nog één wachtende vóór de MVO...
De Ondernemersver. Goedereede bleek te mogen rekenen op het respect van dhr Reus (PvdA) voor het feit dat ze een markt op poten willen zetten en dhr Reus vroeg zich af hoe het kon gebeuren dat een aanvrage uit Ouddorp achterwege was gebleven.
„Volkomen verrast!" verklaarde dhr V. d. Laan (SGP), maar dat nam niet weg dat bij hem de aanvrage hoogst welkom was. „Bij een stad hoort nu eenmaal een week-markt, dat zal niemand tegen spreken, da's een heel ander geval dan bij een dorp!" stelde dhr V. d. Laan snedig vast. Temeer omdat de ondernemers zelf de markt graag willen verklaarde dhr v. d. Laan er zich voorstander van. Alleen met het parkeren van de auto's van belangstellenden, zeker in het zomerseizoen zag hij het niet helemaal zitten waarom hij naar de mogelijkheid informeerde en passant aan een oude wens te kunnen voldoen, de aanleg van een parkeergelegenheid buiten het stadje.
Dhr van Dam, fractiegenoot van dhr v. d. Laan vond het ook heel best dat de markt er zal komen. „Het stadje heeft wel stadsallures maar weinig middenstand" argumenteerde dhr van Dam zijn instemming.
l Bij uitstek geschikt
markt al helemaal voor zich te zien. Dhr van Oosterom (POP) leek de Goeree heeft er z.i. de juiste entourage voor en dhr van Oosterom complimenteerde de Goereese middenstanders dan ook voor het feit dat ze goed bij de pinken zijn geweest door de markt aan te vragen en daarmee een graantje — of misschien wel meer — van het toerisme mee te pikken. Dhr van Oosterom geloofde stellig in het goede sfeertje waarmee het marktgebeuren zal worden omlijst, mede dankzij de aanw^ezigheid van het carillon dat — zo suggereerde dhr van Oosterom — een lied zou kunnen spelen als dat van het zoete lieve Gerritje dat oorspronkelijk naar den Bosch —, maar nu om haar inkopen te doen naar Goeree zou kunnen gaan.
Dhr J. C. Komtebedde (WD) had de markt toch maar liever in Ouddorp gezien als zijnde het centrum van de recreatie maar — dhr Komtebedde moest het eerlijk toegeven — de MVO heeft zich lelijk verslapen, waarom hij achter het voorstel van het College stond om de Goereese aanvrage te honoreren.
Mevr. Grinwis (PvdA) vond het ook al prima, maar uit „huisvrouwenoogpunt" vroeg zij zich af of de vrijdagochtend met nog geschikter zou zijn. Zij had overigens alle vrede met de donderdagochtend, temeer toen de voorzitter benadrukte dat de Ondernemersver, dat tijdstip zelf heeft voorgesteld.
't Doet geen goed
Weth J. Voogd (SGP) vormde een grote uitzondering. Hij was als enige tegen een week-markt omdat — zo verwacht hij — de middenstand er geen enkel voordeel bij zal behalen. Dhr Voogd herinnerde eraan wat de Kamer van Koophandel in een recente rapportage over de economie van Goeree en het stadje Goedereede heeft geschreven. Er zou een recreatieterrem bij moeten komen om de Middenstand beter te kunnen laten fungeren. Door de komst van een week-markt geloofde dhr Voogd dat „de krenten uit het brood zullen worden gepikt".
De aanvrage van de Ouddorpse Middenstandver bleek ook de voorz burg van Velzen te hebben verbaasd en met dhr Komtebedde was hij het eens dat de MVO tijdiger alert had moeten zijn.
„...en dat terwijl al maanden geleden in het Middenstandsbestuur het besluit was genomen dat er een markt in Ouddorp zou moeten komen.
Op de vraag van dhr Komtebedde of het niet mogelijk is zowel in Goedereede als in Ouddorp een markt te stichten moest de voorz ontkennend antwoorden. De Kamer van Koophandel die hierin adviseert zou dat ook zeker niet aanbevelen.
Bijna aan het eind van de bespreking meldde zich nog een tegenstander in de persoon van dhr A. de Jong (SGP). „Er zijn al zoveel weekmarkten dat je straks het bos niet meer van de markten ziet", zo argumenteerde hij zijn tegen.
Bij de stemming bleken de heren Voogd en de Jong de enigen te zijn die een markt verre wilden houden. Desgevraagd gaf dhr Voogd te kennen dat hij eenzelfde standpunt zou hebben ingenomen wanneer de aanvrage uit Ouddorpse bron gekomen was.
Ja-knikkers . . .
Helemaal aan het eind van de vergadering het was toen al half twaalf geworden kwam het voorstel van dhr J. Bruggeman aan de orde. Deze had zich n.1. gestoten aan een uitspraak van dhr v. d. Aa uit Goedereede die op de oprichtingsvergadering van de afdeling Goedereede van D'66 zou hebben gezegd dat de Goereese raadsleden ja-knikkers en elleboogwerkers zouden zijn. Op de voorpagina van deze krant staat daar- over meer. We schreven dat in de verwachting dat de raad er — aangevuurd door dhr Bruggeman — een stevige boom over zou opzetten, maar die verwachting bleek ongegrond. Meerdere raadsleden gaven er weliswaar hun commentaar op maar dat tendeerde meestal in de richting van boven zulke uitspraken te staan, er niet op te reageren en over te gaan tot de orde van de dag. Door dhr van Oosterom werd nog vluchtig gewezen op wat dhr Bruggeman ooit zelf over het toenmalig gemeentebestuur had gezegd en 't leek de raad maar beter er voorts het zwijgen toe te doen.
Ook dhr Bruggeman was niet meer zo heet gebakerd. „Och.,,", zei hij, „in een opwelling doe je allemaal wel eens wat. Van PvdA-zijde was ons ook al eens wat verweten en wat dhr v. d. Aa vorige week zei was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen".
En daarmee werd de discussie dan maar gesloten. Dhr. v. d. Aa behoeft geen boycot te vrezen zoals dhr Bruggeman aanvankelijk over hem had willen uitroenen. Wel besloot de raad de gedane uitsnraak te veroordelen; „het geeft een behoorlijke vlek op de presentatie van D'66", zo ervoer de raad met dhr van Oosterom die die bevuiling vaststelde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's