Wat zit er in een bitterbal
Tot nu toe kon het voorkomen dat wanneer men kroketjes, bitterballen of frikandellen in de winkel kocht, er nogal een verschil van kwaliteit merkbaar was tussen de diverse fabrikaten.
Dit is nu per 1 mei a.s. verleden tijd, althans de vlees-kroketten of -bitterballen moeten dan tenminste 5% vlees bevatten. Vanaf die datum zullen er vier soorten kroketten en bitterballen worden verkocht, n.1. met respektievelijk 5, 10, 15 en 20% vlees.
De frikandellen zullen in drie soorten worden onderverdeeld, n.1. de frikandel, de frikandel extra en de magere frikandel met het laagste vetgehalte. De fabrikant zal na 1 mei tevens verplicht zijn om deze gegevens op de verpakking te vermelden, alsook een volledige ingrediƫntenlij st, het gewicht van het produkt, de aanduiding diepvries (indien van toepassing), naam en adres van de bereider, minimale houdbaarheidsdatum, gebruiksaanwijzing, toepassing etc...
Het initiatief tot het opstellen van deze kwaliteitscontroleverordening nam de Vereniging van Kokswaren- en Snackfabnkanten VKS enkele jaren geleden. Zy stelden kwaliteitsregels op, waarna in samenwerking met het Produktschap voor Vee en Vlees en het Centraal Instituut voor Voedingsonderzoek CIVO/TNO de kwaliteitscontroleverordening tot stand kwam.
Een reuze vooruitgang voor de consument, die nu precies weet waarvan de vlees-kroketten, -bitterballen of frikandellen gemaakt zyn, die hy koopt in winkel, snackbar of cafetaria. Ook fyn om te weten voor de huisvrouw, wat zy familie of kennissen voorschotelt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's