Suikerziekte En Het Dieet
Suikerziekte, een steeds meer voorkomende ziekte m de hele wereld, is een conditie waarbij het druivensuikergehalte m het bloed boven het normale ligt. De voornaamste regulator van suiker in het bloed en de opname m de lich.aamsceUen is fiet hormoon „insuUne", dat door de alvleesklier wordt afgescheiden. Onder normale omstandigheden vergemakkelijkt insuline het transport van suiker uit het verteerde voedsel naar de cellen, waar het wordt gebruikt voor energie of wordt opgeslagen als glycogeen voor later gebruik.
Als iemand suikerziekte heeft, kan het lichaam geen of niet voldoende insuline aanmaken of kan de aangemaakte insuline met behoorlijk worden verbruikt. Hierdoor verzamelt zich suiker in de bloedstroom, passeert de nieren en komt in de urine terecht. Als het lichaam geen energie uit suiker krijgt, worden minder geschutte bronnen — zoals proteïne en vet — aangesproken. Men onderscheidt twee soorten suikerziekte: 1. Die voorkomt bij de jeugd. Jeugdsuikerziekte is de meest ernstige vorm, die plotseling in de kindertijd ontstaat en snelle voortgang kan maken. In deze gevallen stopt de alvleesklier de aanmaak van insuline en moet de patiënt dagelijks insuline-injecties hebben. 2. Die voorkomt op rijpere leeftijd. Deze komt veel vaker voor en ontstaat meestal na de 45-jarige leeftijd, gekenmerkt door een betrekkelijk tekort aan insuline. De meerderheid van deze patiënten is te dik. Zij die één van de twee vormen van suikerziekte hebben, zijn doorgaans behept met complicaties van de bloedvaten, zoals aderverkalking en verhoogde bloeddruk. Vele faktoren werken mee aan de
Vele faktoren werken mee aan de ontwikkeling van de ziekte, inbegrepen erfelijkheid en vetzucht. Recent is bewezen dat een virusinfectie suikerziekte kan veroorzaken, doordat de cellen van de alvleesklier worden vernield. Het komt ook vaker voor bij mensen waar de kwaal in de familie zit. Wetenschappers hebben echter geen eenvoudige uitleg kunnen geven voor een erfelijke factor bij deze ziekte. De ziekte op latere leeftijd wordt wel in verband gebracht met leeftijd, vetzucht en inactiviteit, daar SO'/o van de oudere patiënten te zwaar zijn als de ziekte zich openbaart. Experts geloven dat vele gevallen kunnen worden voorkomen door het lichaam fit en op het juiste gewicht te houden, door goede voeding en lichaamsbeweging. Afslanken tot normale proporties vermindert voor een ieder de benodigde hoeveelheid insuline. Een gevaarlijke complicatie bij sui
Een gevaarlijke complicatie bij suikerziekte ontstaat als er teveel insuline in het bloed zit en te weinig suiker. Deze situatie ontstaat wanneer minder voedsel is gebruikt dan voorgeschreven, teveel lichaamsbeweging is genomen of teveel insuline is toegediend, waardoor het evenwicht in de suikerstofwisseling IS verstoord. De laatste jaren is er een andere op
De laatste jaren is er een andere opvatting gekomen over de voorgeschreven dieetmaatregelen. Had men vroeger een strenge beperking op het gebruik van koolhydraten, nu wordt een vrijer gebruik van koolhydraten aanbevolen. Teveel suikergebruik ineens moet echter worden vermeden, daar dan de suikerspiegel in het bloed te hoog wordt voor de beschikbare msulme. Lichaamsbeweging is ook een heel belangrijke factor bij de behandeling van diabetici. Of de patiënt wordt behandeld alleen middels een dieet, of een dieet met orale medicatie, of een dieet + insulineinjecties. De lichaamsbeweging helpt de suiker te verbranden, waardoor de behoefte aan insuline vermindert. De dokter kan richtlijnen geven voor regelmatige, dagelijkse lichaamsoefeningen. Daar het dieet belangrijk is in de behandeling van de ziekte, raadt de Kellogg Nutrition Council patiënten aan hun dokter te raadplegen over een dieet-therapie. Het diabetisch dieet vereist controle op calorieën, koolhydraten en de opname van proteïne met speciale nadruk op de reductie van de totale calorie- en vetconsumptie. Om een dieet van een suikerzieke, die niet van insuline afhankelijk is, aan te passen aan de gelimiteerde hoeveelheid insuline, geldt de volgende algemene aanbeveling: 20»/o van het totaal aantal calorieën
20»/o van het totaal aantal calorieën moet voortkomen uit proteïne, 50 - 70"/o uit koolhydraten en 30 - 50»/o uit vet. De dokter — in samenwerking met de diëtist — moet een dieet voorschrijven dat tegemoet komt aan de medicatie, de activiteiten en de calorische behoefte van de patiënt. Het dieet moet zodanig zijn, dat de patiënt het wil en kan volgen. Met de juiste behandeling kunnen vele verschijnselen van suikerziekte worden gecontroleerd en kunnen de patiënten een normaal en gezond leven leiden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's