Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Champagne: Sprankelend over de drempel

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Champagne: Sprankelend over de drempel

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Een groot deel van de in Nederland ingevoerde champagne — vorig jaar meer dan een miljoen flessen — is voorbestemd om op één en hetzelfde tijdstip te worden ontkurkt. Champagne geldt in ons land dikwijls als de feestdrank bij uitstek voor de Oudejaarsavond en ook deze jaarwisseling zullen daarom weer talloze Nederlanders proberen de laatste slag van de klok te laten samenvallen met het onstuimig laten wegknallen van de kurk. Wanneer daarna met de gevulde glazen een dronk is uitgebracht op het nieuwe jaar, is men met recht „sprankelend over de drempel" gegaan.

Nu is champagne over de hele wereld het bruisende symbool van feestelijkheid, maar daar blijft het niet bij: champagne is ook een wijn van uitzonderlijke klasse.

Het is de vraag of van dit laatste voldoende kan worden genoten, wanneer het drinken van champagne beperkt blijft tot de mom.enten tussen de laatste klokslag van het oude jaar en het afsteken van de eerste donderslagen en gillende keukenmeiden. Steeds meer komt het daarom in

Steeds meer komt het daarom in zwang al eerder op de Oudejaarsavond een glas champagne te drinken, zodat men ten volle kan gemeten van belletjes, geur en smaak van deze vorstelijke wijn. Kort voor twaalf uur worden dan de glazen bijgevuld, zodat men het nieuwe jaar in ontspannen vrolijkheid met een toast kan begroeten.

Niet alleen de jaarwisseling vormt echter een gerede aanleiding tot het drinken van champagne, die altijd afkomstig is uit de Franse Champagnestreek. De „Koning der Wijnen" zoals de champagne wel wordt genoemd, geeft aan iedere feestelijke gebeurtenis een gouden randje en is bovendien het ideale aperitief voor een speciaal etentje.

Temperatuur

Wanneer champagne niet alleen gedronken, maar ook werkelijk „geproefd" woirdt, IS het zaak de paar regels rond het serveren van deze wijn te kennen. Het karakter van champagne komt het meest tot zijn recht wanneer de wijn wordt geserveerd op een temperatuur van 6 gr. tot 9 gr. C. Deze temperatuur wordt bereikt door de fles een minuut of twintig in een met ijs en water gevulde wijnkoeler te plaatsen. De glans van een verzilverde of aluminium koelemmer kan hierbij het feestelijke karakter versterken, maar ook een — desgewenst met een wit servet aangekleed — plastic emmertje kan voor dit doel heel goed (en met sfeervol resultaat) worden gebruikt. Champagne kan ook in de koelkast op de gewenste temperatuur worden gebracht, op voorwaarde dat de fles in het minst koude gedeelte wordt geplaatst. Koel champagne nooit in het vriesvak: de wijn wordt hierdoor volkomen geruïneerd.

Ontkurken

Het laten wegknallen van de kurk moet worden afgeraden. Niet alleen riskeert u daarmee beschadiging van plafond en huisraad, maar bovendien doet het zo bruusk ontkurken van de fles de kwaliteit van de champagne bepaald geen goed.

Het is dan ook beter de kurk voorzichtig uit de fles omhoog te laten komen; iets waarvoor enige concentratie geboden is als men beseft dat de druk in een champagnefles zo'n 5 atmosfeer (enkele malen de druk in een autoband) bedraagt.

Toch behoeft het geen problemen te geven om de „knal" bij het ontkurken in de fles te houden. Allereerst wordt het ijzerdraadje, waarmee de kurk op zijn plaats wordt gehouden, losgedraaid en opengebogen. Terwijl de metaalfolie rond de kurk nog intact is, voelt men voorzichtig aan de kurk of deze welhcht op het punt staat spontaan uit de fles te schieten. In dat geval neemt men folie, ijzerdraad en kurk in één handeling van de fles.

Wanneer de kurk goed vast blijkt te zitten, verwijdert men eerst behoedzaam de folie en het ijzerdraad. Vervolgens neemt men de fles in de ene hand en houdt met de andere hand de kurk vast (duim op de kurk, vingers langs de hals van de fles). Door nu de fles te draaien komt de kurk langzaam en beheerst omhoog en verlaat de fles met wat de Fransman de „erotische zucht van de champagne" noemt.

Geen coupes

Hoewel de coupe de naam heeft een champagneglas te zijn, is dit model daar voor in feite te weinig geschikt. Het bouquet van de wijn vervliegt heel snel, terwijl ook de belletjes te vlug uit de champagne verdwijnen.

Veel beter komft de wijn tot zijn recht in flutes of in tulpvormige glazen (zoals bijv. een gilde­wijnglas), die voor niet meer dan tweederde met champagne worden gevuld.

Op deze manier kan werkelijk worden genoten van de feestelijke drank die champagne is. „De belletjes zijn heel belangrijk", zo zegt men in Champagnestreek, „maar het gaat om de „grand vin" die otm de belletjes heen zit."



Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 december 1977

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

Champagne: Sprankelend over de drempel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 december 1977

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's