De dreiging uit het Oosten
Wij leven hier in Nederland en in liet hele Westen zo genoeglijk en on- Ijelcommerd in onze welvaartsstaten, genietend van de vrede en rust, die na Je tweede wereldoorlog nog altijd ons ifcel zi]n. We weten wel, dat het communisme in 1945 enkele duizenden kilometers naar het Westen is opgerukt, het beruchte IJzeren Gordijn sejert dien slechts 250 é 300 km. van onze oostgrens verwijderd is, maar we maken ons daarover niet ongerust. Toen Stalin nog leefde en Chroestsjow nog avontuurlijke politiek voerde, hadden we enig besef van de gevaren die ons uit tiet Oosten konden bedreigen. Met name toen in 1948 Tsjecho-Slowakije door een communistische staatsgreep ook een Eussische satelliet werd, gingen veler ogen open, ook van de staatslieden en kwam in 1949 de Noordatlantische Verdragsorganisatie tot stand (de N.A.V.O.,. ZIJ is een militair verbond tot verdediging van het vrije Westen, inbegrepen de zuidflank van Europa en omvat België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, de Verenigde Staten, IJsland, Griekenland, Turkije en West-Duitsland, in totaal 15 landen. Het kernland van deze N.A.V.0. is Amerika. Wanneer dit land ach eraan zou onttrekken, ware zij praktisch waardeloos geworden. Er wordt wel veel op Amerika gescholden door al wat zich radicaal noemt, maar jwe mogen dankbaar zijn dat de Amerikaanse divisies nog steeds in West- Duitsland staan.
De N.A.V.O. op zichzelf is absoluut met in staat de rode legers tegen te houden. Deze zijn vele malen sterker. Sedert 1955, toen de communistische landen het Warschau-poct sloten (deelnemende landen behalve Sovjet-Rusland: diens satellieten Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Tsjecho-Slowakije, Polen en Oost-Duitsland) zijn de rode legers zeer ver in de meerderheid. Daarbij komt nog, dat Frankrijk op bevel van De GauUe, die nu eenmaal niets met de Amerikanen te maken wil hebben, de N.A.V.O. praktisch in de steek heeft gelaten en de installaties, hoofdkwartieren etc. heeft verbannen. Doorwegen en vooral Denemarken dragen weinig bij in de strijdkrachten, IJsland helemaal niets — dit is er alleen bijgehaald vanwege zijn strategische ^ — terwijl landen als Griekenland en Portugal ook niet veel betekenen. Daarbij komt, dat de N.A.V.O in twintig jaar bestaat en volgens het rag van ieder land het recht heeft emit te treden. De vraag is, wat dit zal opleveren. Wie meent, dat wij veilig en rustig
Wie meent, dat wij veilig en rustig achter de N.A.V.O.-verdediging in West- Duitsland kunnen voortleven, zoals we nu al 18 jaar hebben gedaan, vergist zich. Als Moskou het risico wil nemen is het zonder enige twijfel in staat met conventioneel bewapende troepen in een klein aantal dagen op te rukken naar de kust van de Noordee via de z.g. centrale sector, dat is de Noordduitse laagvlakte, waar ook de Nederlandse NAV.O.-troepen liggen. De N.A.V.O beeft in W. Duitsland momenteel 24 parate divisies staan met 6000 tanks, «O tactische vliegtuigen en 200 bommenwerpers, terwijl aan de andere kant van het IJzeren Gordijn in de voorste linie 56 divisies met 16.000 tanks en bij westgrens van de Sovjet-Unie nog 54 divisies met 10.000 tanks staan, samen dus 90 divisies met 26.000 tanks! Daarbij komen dan 8000 tactische vliegtuigen en 1100 bommenwerpers. Er is 4us op alle punten een groot overwicht van de rode macht. Bij het conflict in ket Midden-Oosten is wel gebleken «'elk een beslissende rol een overmach- 'ige luchtvloot vervult. Een opmars van de rode legers zou
Een opmars van de rode legers zou ^us. naar het zich laat aanzien, op een katastrofe uitlopen voor het vrije Westen Het IJzeren Gordijn ligt op «nimige plaatsen minder dan 300 km 'an ons verwijderd. Met Russische oplerbevel rekent op een opmarssnelheid an 75 tot 100 km. per dag. De Weserse troepen staan zo dicht mogelijk l'J de demarcatielijn, zodat wanneer 'eze fronttroepen verslagen worden, de praktisch voor de Russen etc. open- 'St. Er zijn veel te weinig reserves in Ie diepte. De hele Noordduitse laag- 'lakte is een ideaal gebied voor een •iPmars en een rivier als de Wezer met ''ar geringe breedte heeft weinig beetenis voor de verdediging. De eerste Wen van de rode legers zullen zijn het leergebied en de Noordzeehavens. Ge- 'en de enorme overmacht van de com- Bunistische landen wat conventionele [iepen betreft lijdt het geen twijfel, «t zij er in korte tijd in zullen sla- *. West-Europa te overweldigen. I^it alles weten de Westerse regerin-
I^it alles weten de Westerse regerin- I™ heel goed. Desondaks gaan Ameri- ^.en Engeland hun strijdkrachten in 'Xitsland verminderen. Binnenkort tekken de Engelsen 35.000 en de Ame- "^anen 6000 man terug, het eerste land !"> financiële redenen en het tweede anwege de oorlog in Vietnam. Daar- ^genover staat, dat volgens minister ^1 Toom (Defensie) de Russische be- 'apening steeds wordt uitgebreid. Het antal divisies wordt vergroot, het aan- ^' duikboten neemt aanzienlijk toe. De ,'^Jetvloot is doorgedrongen tot de .'''dellandse Zee en wordt daar steeds •erker Ze b'edreigt de zuidflank van lj'N.Av.O.-gebied. Amerika heeft wel " Polarisraketten, maar wie zal zeg- " hoeveel de Russen er hebben. De Atlantische Oceaan krioelt van de Russische onderzeeërs. Hun vloot oefent niet meer op de Oostzee, maar op de Oceaan. Hun duikboten met kemaandrijving maken tochten over alle wereldzeeën. Het aantal vliegvelden, vooral in Oost-Duitsland, is vele malen groter dan dat in het Westen. Het gevaar is niet denkbeeldig, dat in een oorlog Amerika radicaal van Europa zal worden afgesneden.
Wellicht zijn er onder onze lezers, die vinden dat wij de situatie wel wat al te pessimistisch zien. Ze kunnen wijzen op de nogal soepele politiek van de huidige Russische leiders, soepel althans vergeleken met de tijd van Stalin (Berlijnse crisis) en Chroestsjow (Cuba-crisis). Minister Den Toom vroeg zich echter in de Tweede Kamer af of de politieke ontspanning, waaraan de Russen thans meewerken, niet een schijnmanoeuvre is, gezien het voortdurend opvoeren van hun bewapening. Zullen ze ook geen gebruik maken van 'de controverse tussen Frankrijk en de Angelsaksische landen door de rancunepolitiek van De GauUe?
Men kan de vraag stellen warom de Nato-landen er zulk een armzalige defensie op na houden in West-Duitsland. Eén van de redenen daarvan is deze, dat men er niet voldoende geld voor over heeft. De voornaamste is wellicht, dat het Westen vertrouwt op de kernwapens van Amerika, die direct zouden worden afgeschoten zodra de rode macht komt opzetten. Daar staat echter tegenover, dat velen eraan twijfelen of de V.S. het werkelijk zouden aandurven nucleaire raketten te gebruiken, omdat daardoor niet slechts de roden worden tegengehouden, maar ook een groot deel van de Duitsers het slachtoffer zou worden. West-Duitsland is veel te dicht bevolkt om dit monsterlijke wapen in werking te stellen. Deze overweging heeft de Sovjet-leiders gebracht tot de conclusie, dat in geval van een gewapend conflict de strijd met louter conventionele wapens zal worden uitgevochten. Het defensiebudget van de S.U. wordt met 15 "/o verhoogd en dit bedrag zal geheel gebruikt worden voor verdere modernisering en vergroting van de toch al formidabele conventionele strijdltrachten.
De conclusie uit dit alles kan geen andere zijn dan deze, dat West-Europa permanent wordt bedriegd door een onmetelijk gevaar uit het Oosten, dat momenteel alleen nog wordt afgezwakt door de Chinese bedreiging van de S.U. Wanneer echter deze beide reuzen het nog eens op een akkoord gooien met elkaar, worden West-Europa — en Zuidoost Azië — het kind van de rekening.
Het zijn sombere perspectieven, maar wij kunnen het realiter niet anders zien.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 december 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 december 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's