Financieel overziclit
Het is voor de internationals geen spektaculaire week geworden. Philips gaf de grootste koerswinst te zien met een avance van ƒ 2,50. Zoals wij vorige week reeds schreven worden de vooruitzichten voor Philips gunstig beoordeeld.
De kwartaalcijfers zullen op 24 november a.s. worden bekend gemaakt. Unilever en Kon. Olie konden allebei ƒ 1,10 bij boeken. A.K.U. kon het verlies beperken tot ƒ 0,60. Hoogovens die de week vast had ingezet, kreeg verder nogal van wat aanbod te lijden en moest de week tenslotte afsluiten met een verlies van ƒ 1,—. Na de aankondiging stijging van de laatste tijd, maar een geringe reaktie.
Lokale Markt. Albert Heijn heeft een verdubbeling aangekondigd van het maatschappelijk kapitaal terwijl tevens de verhandeling zal plaats gaan vinden in coupures van ƒ 20,—. Een en ander blijkt nogal tot de verbeelding te spreken, want de koers is in twee weken tijd met maar liefst 220 punten opgelopen. Simon de Wit kon maar schoorvoetend mee komen met een stijging van ongeveer 20 punten. De bier aandelen mochten zich deze week ook in de belangstelling van de beleggers verheugen. Opvallend is hier de regelmatige koersstijging van de Oranjeboom, die vrijdag zelfs 400 barriëre wist te doorbreken en op 405% kwam. Na de wat tegenvallende tussentijdse mededeling van enkele weken geleden een merkwaardig verschijnsel. Ook de Amstel Bier kon koerswinst boeken na het bekend maken van bijzonderheden over de N.V. Preserven te Breda, een volledige dochter van de Amstel. Het is in zijn soort (o.a. drogen van groenten, fruit en vlees) de grootste producent van Europa met een jaaromzet van rond ƒ 25 millioen. Een stimulans voor de bieraandelen was ook ongetwijfeld het bericht dat de omzet van bier in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 15% is gestegen. De export ging met 10% naar boven, terwijl de invoer daalde met 28%. Hierover wordt een schaduw geworpen door de verdubbelde verhoging van de omzetbelasting op bier en frisdranken. In de scheepsbouw-machine industrie kwam weer een belangrijke samenwerking tot stand, nu Rijn-Schelde een bod heeft uitgebracht op aandsi.» len Machinefabriek Breda. Woensdag ontstond er nog wat deining in de scheepsvaarthoek toen bekend werd, dat de Mij Nederland samen met een dochter van de Amerikaanse Union Oil een concessie-aanvraag heeft ingediend naar het boren van Olie. Aanvankelijk ging de koers fors naar boven, later overwon de nuchterheid en zakte de koers weer terug. De direktie van de V.M.F, deelt mede, dat de resultaten over de eerste acht maanden van 1967 van dien aard zijn, dat over het jaar 1967 ongeveer een gelijke winst mag worden verwacht als over 1966.
De orderportefeuille is goed gevuld al blijven er wensen in enkele sektoren van het bedrijf. Al met al schijnt een periode van stabilisatie te zijn ingetreden op de huidige koers van 171% maakt men een rendement van 7%. Beslist niet onaantrekkelijk. Bij. de Nederlandse Exportpapierfabriek N.V. (Nefa) zijn in de eerste 9 maanden van 1967 de resultaten gestegen t.o.v. de overeenkomstige periode van 1966. Er zal over 1967 echter nog geen dividend worden betaald. Bij Marijnen wordt 1967 een ongunstig jaar. Welke consequenties dit zal hebben voor het dividend wordt er niet bij vermeld. Ook A.S.W. verwacht lagere resulta
Ook A.S.W. verwacht lagere resultaten, al zijn hier wel wat incidentele factoren. De verhoogde exportaktieviteiten zullen pas in 1968 en later hun effekt doen gevoelen. Bij Key en Kramer is de gang van zaken gunstig. De omzet is sterker gestegen dan bij het uitbrengen van het verslag over het jaar 1966 werd verwacht en bedraagt ca. 15%. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden zal de nettowinst tenminste gelijk zijn aan die van vorig jaar. De resultaten bij Smit Nijmegen zijn in het boekjaar '66-'67 gevoelig gedaald. Het nettoresultaat daalde met 26%. Het lopende boekjaar biedt echter gezien de huidige order portefeuille uitzicht op verbetering van het resultaat. Ook bij K.V.T. zijn zoals bekend de resultaten belangrijk gedaald gezien echter de omzetstijging in breedtapijt en de nieuwe capaciteit uitbreidingen heeft het bestuur, hoewel het jaar '67- '68 in het kader zal staan van de herconstruering vertrouwen in de toekomst Ook Dagra verwacht een herstel van de nettowinst. Men is over de gang van zaken in het nieuwe boekjaar niet ontevreden.- Bij Lipsen-Gispen liggen de totale omzet en orderportefeuille tot dusver op een hoger niveau dan in 1966. Nutricia heeft besloten een interim dividend van 5% in kontanten uit te keren. Men verwacht hier een enigszins hoger eindresultaat dan over 1966. De resultaten bij Leidse wol waren over het eerste halfjaar bevredigend, terwijl Mosa een hoger dividend verwacht. Befo die voor het laatst in 1948 een dividend van 4% uitkeerde verwacht dit jaar weer een dividend uitkering te kunnen doen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's