Zeeuwse Zendingsdag werd grootse zendingsmanifestatie
Zaterdag 11 november j.1. was het druk in het kerkgebouw der Geref. Gemeente aan de Beatrixlaan te Goes, 's- Avonds was het zelfs zeer druk. Ds. H. Rijksen van Gouda sprak een openingswoord n.a.v. Zacharia 2:4: „Jeruzalem zal dorpsgewijze bewoond worden". „In oude steden, die muren en poorten gehad hebben, zien we dikwüls, aldus spreker, dat deze steden ontmanteld worden; de muren en poorten worden afgebroken. Nieuwe wijken ontstaan en de steden worden dorpsgewijze bewoond zonder beperking wat de uitbreiding betreft. Zo is het ook met het geestelijk Jeruzalem. Dit is een open stad die geen beperking van muren duldt, dit is de kerk van het Nieuwe Testament.
De Wet der schaduwen, die als een hoge muur tussen de heidenen en Israël stond is door de Heere Jezus Christus afgebroken. Op het Pinksterfeest stortten de muren in en kwamen er 3.000 inwoners bij.
Die uitbreiding gaat nog door. Het wordt een stad van zee tot zee, tot de ganse aarde van Zijn Heerlijkheid vervuld is.
Tot deze uitbreiding wil de Heere Zijn kerk gebruiken. Ook onze kerken mogen hieraan meehelpen, want een kerk die geen zending bedrijfs is ontrouw aan haar roeping, ze verkommert tot secte. Er zijn verblijdende berichten van onze 3 zendingsterreinen.
ledere zondag komen er bij ds. Kuyt 3 a 400 mensen het evangelie beluisteren. Er komen ook aanvragen binnen uit andere dorpen om daar te komen spreken en dank zij de trouwe hulp van Jozua, zijn helper, komen er nu zo'n 2.000 mensen onder het Evangelie.
Dezelfde Jalimo, die vorig jaar op Jozua een moordaanslag pleegde, gaat nu soms voor in gebed.
Ds. Rijksen vertelde ook nog over het MAF vliegtuigje dat de zendingspost van levensbehoeften voorziet. Dit vliegtuig is neergestort, wonder boven wonder bleef de piloot gespaard, maar de schade bedraagt zo'n ƒ 70.000,—.
Nigeria beleefd een spannende tijd door de burgeroorlog. Onze zendingspost ligt in Noord Nigeria, vlak bij de grens met het afgescheiden gebied Biafra. Het werk mag na een korte onderbreking gelukkig weer doorgaan. En oojt deze arbeid zal niet ijdel zijn voor de Heere. Hij heeft het beloofd: Jeruzalem zal dorpsgewijze bewoond worden.
Hierna sprak dhr. A. Kik, hoofdonderwijzer te Waarde, een zendingsverhaal over „Hans Egedde, de apostel der Eskimo's". Bijzonder boeiend, vooral voor de talrijke jeugd, schetste spreker de moeilijkheden van deze predikant afkomstig uit Noord-Noorwegen, die zich door het vinden van oude geschriften verplicht gevoelde het evangelie te verkondigen aan de kolonisten die, afkomstig van Erik de Rode nog in Groenland moesten vertoeven.
In 1721 stapte ds. Egedde aan wal in Groenland om daar niets anders dan ruines van die kolonisten te vinden, maar ook een ras van wezens waaraan men twijfelde of dit toch wel mensen waren.
En aan deze mensen, de Eskimo's, gaat ds. Egedde het Evangelie verkondigen. Een moeizame arbeid vol van teleurstellingen en strijd.
Bijzonder moeilijk werd het voor hem en zijn gezin toen de koning van Noorwegen de financiële steun beëindigde. Het laatste schip met levensbehoeften wilde hem mee terug nemen naar Scandinavië. Ds, Egedde weigerde en bleef getrouw aan zijn roeping. Na 2 jaar komt er een nieuwe koning aan het bewind, dit is een grote vriend van Gr. van Zinzendorf. Op zijn advies krijgt de zendeling weer de zo noodzakelijke steun. Na 13 jaren van moeizame arbeid worden de eerste Eskimo's gedoopt. 2 jaar later moet ds. Egedde om gezondheidsredenen Groenland verlaten. Thuisgekomen in Kopenhagen gaat hij dan het Nieuwe Testament vertalen in de taal der Eskimo's.
Ds. Westrate van Meliskerke sprak daarna nog enkele woorden. Hij stond stil bij het ontstaan van de Geref. Gemeenten in 1907 toen reeds direkt zendingswerk werd verricht door ds. Benjamin onder de Armeniërs. Na 1910 werd echter in ruim 40 jaar niets meer gehoord in onze kerken over zending. Gelukkig is dat nu veranderd, ondanks tegenstand van buitenaf en van binnenuit.
Zendingswerk vwl zeggen Opdracht van de Koning der kerk om het Evangelie te verkondigen. Het Koninkrijk is des Heeren en het zal éénmaal komen als de laatste toegebracht zal zijn. Daarom hebben we allemaal de opdracht het zendingswerk biddend te verrichten. Het zal een schare worden die niemand tellen kan. Maar? Zullen wij daar ook bij zijn?
Spreker wees op de noodzakelijkheid dat voor degenen die de blijde boodschap reeds van jongsaf gehoord hebben de verantwoordelijkheid zeer zwaar is.
Laten we, denkend aan de nood der heidenen, onze nood niet vergeten, aldus besloot ds. Westrate.
De avondvergadering werd voor een geheel gevuld kerkgebouw weer ge. opend door ds. Rijksen die direkt het woord gaf aan zr. C. van Rossum, di. rektrice van de Bethesdakliniek in Nigeria. Zuster van Rossum ging uit van het standpunt dat in de eerste plaats zendingszusters verplicht zijn Gods woord te verkondigen. Daartoe wordt door haar en de andere verpleegsters het evangelie verkondigd in de afgele. gen dorpen. Eerst worden dan de zieken verzorgd en de kinderen. Na afloop worden dan hygiënische lessen gegeven waarop duidelijk gewezen wordt op het verkeerde wanneer goede voedingsmiddelen aan de goden geofferd worden en de kinderen onthouden. Daarna wordt met hen gesproken over
Daarna wordt met hen gesproken over zonde en straf, maar ook over genade en vergeving, 's Zondags wordt er zondagschool gehouden voor de kinderen, waar ook vele volwassenen komen.
De werkzaamheden in de kliniek worden altijd begonnen met een dagopening voor het personeel en de patiënten
Het persoonlijk gesprek is hier zeer noodzakelijk. Zij het dat velen met bijbedoelingen komen naar de godsdienstoefeningen, toch is er bij sommigen honger naar het Evangelie.
Met de bede dat de Heere hun arbeid mocht zegenen, beëindigde zr. v. Rossum haar zeer interessante toespraak
Hierna nam ds. Rijksen, mede namens de verzamelde schare, afscheid van Zr V. Rossum en Zr. Herfst die beiden deze week naar Nigeria hopen te vertreklien
Na enkele ernstige woorden, waarbij spreker wees op de opdracht van het thuisfront om te bidden en te werken voor hen die op de zendingsterreinen werken, wees hij op de zegen van de beide zusters, om gegrepen te zijn om anderen te grijpen.
Beiden Gods zegen toewensend, zong de gemeente hen toe Ps. 121 : 4.
Naar aanleiding van Ps. 122 sprak ds J. van Vliet van Aagtekerke over het onderscheid tussen het aards Jeruzalem, een stad die in discussie is bij de Ver Naties, en het nieuwe Jeruzalem dat boven is waarvan de apostel Johannes mocht getuigen toen hij op Patmos was
Gods volk is op weg naar dit nieuwe Jeruzalem. Niemand kan zeggen wat er met het aardse Jeruzalem gebeuren zal want onzeker zijn de beslissingen.
Het nieuwe Jeruzalem is echter weigebouwd en haar toekomst is zeker. De arbeid hiervoor is niet ijdel, ook de arbeid der zending niet, want Jood en heiden zal daar komen.
Zending is niet alleen het werk van de kerk, maar ook een levensbehoefte hiervan. Willen wij met ontferming bewogen zijn over de heidenen, dan zullen we zelf iets moeten kennen van de breuk met God.
Ds. Schreuder, pastor loei der Goesse gemeente, sprak een kort slotwoord waarbij liij waarschuwde dat het zendingswerk geen sleur mag worden.
Na de wens dat God zelf Jafeth mocht uitbreiden en in Sems tenten doen wonen, eindigde ds. Schreuder met dankgebed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's