Nog nieuwe stormen v��r St. Nicolaas ?
WEERPRAATJE
(van onze weerkundige medewerker)
Na de stormen in oktober is de atmosfeer in West-Europa wat rustiger geworden. De depressies waren bij lange na niet uitgeblust, maar de heftigheid ervan is in onze omgeving afgenomen. Toch staat het allerminst vast, dat we ook de periode tot Sint-Nicolaas zonder kleerscheuren doorkomen. Volgens de statistiek pleegt november n.1. na een rustig hogedrukweekje, vlak na medio november begonnen, in de laatste fase opnieuw in onrust te verkeren.
De Engelse weerkundigen (Bracknell) hebben hun maandprognose ten dele ook op deze singulariteit gebaseerd. Zij verwachten, dat november als geheel een onbestendige maand zal zijn met af en toe stormweer, en met een koud en overwegend droog intermezzo rond het midden.
De kans is dus aanwezig, dat er binnen afzienbare tijd nieuwe stormdepressies actief worden, zoals deze eeuw eerder gebeurde, met name in 1928, toen november een van de stormachtige maanden sinds vele decennia was. Zuid westerstormen kwamen voor op 16—17 en 23—24 november en een noordwesterstorm op 25—26 november. De Oceaandepressies kozen toen een baan oevr de Noordzee naar Skandinavië. Toch zijn tijdens die periode niet de hoogste windsnelheden van deze eeuw bereikt. Dat gebeurde overigens wel in een novembermaand, maar in die van het jaar 1921. Hoek van Holland registreerde toen een maximale windstoot van 162 km per uur (op de 6e), een waarde die naderhand nooit is overtroffen, althans niet tijdens een normale depressiestorm. Tijdens een windhoos werd in één geval een uiterste snelheid van tegen de 200 km per uur waargenomen. Dat gebeurde op 5 november 1948, toen een hoos juist zijn weg koos over het windregistratiestation op Vlieland. Dat de Britse eilanden tijdens de
Dat de Britse eilanden tijdens depressieperioden heel vaak als schokbreker fungeren, bewijzen de volgende cijfers, die betrekking hebben op abnormaal sterke novemberstorm van deze eeuw in Groot-Brittanië. Op 23 no vember 1938 werd er in St. Ann's Head een uitschieter van 170 km per uur waargenomen. Tijdens de stormen van 26 tot 30 november 1954, die ettelijk)e schepen schipbreuk deden lijden, het lichtschip South Goodwin van zijn ankers rukte en deed kapseisen, werd in Brawdy (Pembrokshire) een rukwind van... 180 km per uur opgetekend.
Het gebeurt in sommige jaren wel, dat tropische cyclonen van de Atlantische Oceaan tot West-Europa doordringen. Ze hebben dan echter het hoogtepunt van hun ontwikkeling al duidelijk overschreden en zijn min of meer normale depressies geworden. Toch kan in een vrij beperkt gebied rondom het centrum het lagedrukgebied soms zijn cycloon-allures nog vrij lang conserveren, in welk geval schepen, in de buurt van het centrum, overvallen worden door kokende winden met een kracht van 10,11 tot 12 Beaufort. Het is voorgekomen, dat zo'n sterke wind zich bij verrassing voordeed. De m^eteorologen waren de kwade aard van de gedegenereerde wervelstorm niet op de hoogte, omdat deze woedende kern juist tussen de mazen van het op de Oceaan niet erg dichte waarnemingsnet doorslipte. Alleen wanneer er toevallig een schip in de buurt kwam, kreeg men er weet van. Dit jaar hebben Edith, Fern, Ginger en Heidi geen trips naar Europa ondernomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's