R.T.M, chauffeur Joh. Korteweg gaat met pensioen
De buschauffeur, dhr. Johannes Korteweg te Sommelsdijk gaat na een dienstperiode van 47 jaar bij de vervoersmaatschappij R.T.M, met ingang van de datum van a.s. zondag met pensioen nadat hij zaterdag de pensioengerechtigde leeftijd zal hebben bereikt. Dhr. Korteweg heeft zich in al die jaren bij een talloos groot ptibïieïc doen kenn0n als een innemend en behulpzaam mens; de R.T.M, heeft aan hem steeds een strikt eerlijk personeelslid gehad die ook zijn bijnaam „Hans secuur" met ere mag dragen! Aan die eigenschap zal het ook wel te danken zijn dat dhr. Korteweg met tram of bus nooit brokken heeft gemaakt.
Als jongste van de twaalf zat er voor dhr. Korteweg niet anders op dan na de lagere school maar gauw aan de slag te gaan. Na wat jaren op het land te hebben gewerkt werd hij als 17-jarige aangenomen als stoker op de stoomlocomotieven, in de volksmond „de brokkedozen" genoemd. „Jullie zetten een kachel op een kruiwagen en je noemt het een locomotief" heeft eens iemand tot stoker Korteweg geschampt, die voor f 11,— per week al stokend de eer van de R.T.M, verdedigde.
Twee en twintig was hij toen hij tot machinist bevorderd werd. Wijlen ds. M. Blok heeft bij hem nog als stoker gewerkt. „Blok heeft zich voor de rechter eens zo geweldig goed verdedigd toen hij later als machinist een botsing veroorzaakte dat de President hem vroeg of er voor hem niets anders dan de stoomtram weggelegd was" herinnert zich dhr. Korteweg.
In de crisisjaren voerde de R.T.M, een personeels bezuiniging in en Korteweg stond voor de keus, of verdwijnen of besteller worden. Hij koos het laatste en tien jaar lang bracht hij eerst met paard en wagen, later met de vrachtauto het vrachtgoed op de bestemde adressen.
Naar de boer
Toch zou er in de dienstbetrekking nog een onderbreking komen, in de oorlog ging Korteweg voor 8 maanden „de boer op." Voor het gezin Korteweg betekende dat een aanzienlijke verbetering, in de oorlog was het uiteraard beter eten van de boer dan van de tram! De oorlog was nog maar net voorbij
De oorlog was nog maar net voorbij of er lag een brief van de Maatschappij in de bus met het vriendelijk verzoek weer in dienst te komen en kort daarop kon men de oud stoker, machinist, besteller in het conducteurspak zien. Als de tram kapot was — en dat was niet eens 20'n grote zeldzaamheij — reed Korteweg die immers gojj chauffeerde met de bus op tramdiensf In de jaren tot in 1956 toen de tram verdween heeft hij veel belevenissen gehad, Korteweg was een behulpzam kerel, hij zag er niet tegenop een pap. flesje te warmen wanneer het wachten op de pont op Middelhamis-havenhoofd voor een baby te lang duurde
De tram verdwea
De tram verdween, maar Kortewej bleef; hij werd als buschauffeur ge. bombardeerd. Talloze kilometers heefl hij met het rollend R.T.M, mateneel afgelegd zowel op Flakkee als naar k overkant. Nooit heeft hij stukken maakt.
In de woning Binnenweg 28 is het R.T..M uniform weggeborgen, de h en mevrouw Korteweg hopen nog poosje van het welverdiende pensioen te mogen genieten. Hans Korteweg zal niet weten hoe hij het heeft; geen vroege, late, of zondagsdiensten meer!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 september 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 september 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's