Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Land- En Tuinbouw

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Land- En Tuinbouw

Zijn aardappelen gezond?

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

In een vorig artikel stelden wij, dat volksvoedsel no. 1, de aardappel, ons niet alleen eeuwen lang heeft gediend als voedingsmiddel, doch ook als levensmiddel. Generaties lang heeft de aardappel ons niet alleen gevoed, doch ook voorzien van de nodige vitaminen en andere opbouwstoffen. In 100 gram tomaten bevinden zich 13 milligram vitamine C en in een zelfde hoeveelheid aardappelen 12 milligram. Bovendien bevat een gemiddelde portie aardappelen 4,4 gram eiwit, 22 milligram kalk, 1,8 milligram ijzer, 0,19 milligram vitamine B 1, 0,09 milligram vitamine B 2 en 2,7 gram antibelagra vitamine. Daarnaast bevat de aardappel bovendien nog verschillende voor ons lichaam zo noodzakelijke sporenelementen. Natuurlijk ontbreken hier het dierlijk eiwit, en vitamine A maar het is toch opvallend in hoe belangrijke hoeveelheden andere opbouwstoffen door de aardappel geleverd kurmen worden. Maken aardappelen dik? Enkelen, in de meeste gevallen de dames, menen ten behoeve van de lijn, de aardappelen uit het menu te moeten schrappen. Toch zijn de meeste aardappeleters slank en de aardappelonthouders dik. De mens wordt dik van teveel-calorieën, onverschillig of deze b.v. uit vet of uit koolhydraten worden gehaald. Per dag hebben wij ongeveer 2000 tot 2700 calorieën nodig. Hiervan leveren een normale portie: macaroni 260 ca' rieën, rijst 340 calorieën, brood (-1 snf den) 261 calorieën, bonen/erwten 3' calorieën, aardappelen (3 stuks) IVO ca lorieën.

Van bovenstaand lijstje zijn de aaitappelen en de peulvruchten, de e voedingsmiddelen, die naast calorieën ook nog de zo noodzakelijke opbouwstoffen bevatten). Over dik maken gesproken, één

Over dik maken gesproken, één chocolaatjes bevat 550 calorieën, 1 ""l kaas 345 caloriën, 1 ons koekjes " de thee 460 calorieën.

Wilt u uw lijn sparen, en tocli volle genot van uw aardappelmaal niet missen, kiest u dan de witschilW rassen, met een laag zetmeelgehalte. Toevallig behoren tot dit sortimem enkele van onze lekkerste en veel geten aardappelrassen, die zich al om hun prima consumptiekwaliW reeds jaren hebben kunnen handliave» Het zijn de Bintje, de Eigeiiheun" en de Lekkerlander.

De 60 jaar oude Bintje, speciaal g^j schikt voor de bereiding van P^^ frites, de gerenommeerde Eigenheimj van 70 jaar als kookaardappel, en * lekkerlander als jong, modern ras w» een betere knolvorm, geen pitten, h^f' lijke smaak, iets lichter verteerbaar,^ zowel geschikt om te koken als te i'" ken. , ,

Als U de juiste aardappelrassen Ü^^~ is er geen enkele grondstof waarvsj men zoveel verschillende, heerlijke <>' gezonde gerechten kan maken.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1967

Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Land- En Tuinbouw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1967

Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's