Financieel overzicht
Voor de week als geheel gezien hebben de hoofdfondsen het onder leiding van Kon. Olie goed gedaan. De slotnoteringen van de vorige week vrijdag met heden geven het volgende beeld:
Kon. Olie ƒ 135,90 ƒ 141,80 plus ƒ 5,90 Philips ƒ 116,70 ƒ 115,— min ƒ 1,70 Unilever ƒ 107,— ƒ 109,70 plus ƒ 2,70 AKU ƒ 53,60 ƒ 57,90 plus ƒ 4,30 Hoogovens ƒ 93,40 ƒ 97,90 plus ƒ 4,50
Wat betreft Kon. Olie heeft de hervatting van de uitvoer door de Arabische landen aanleiding gegeven tot deze koersstijging, terwijl de mededeling, dat a.s. donderdag het interimdividend zal worden bekend gemaakt de spekulatieve belangstelling evenzeer heeft geprikkeld.
De betrekkelijk geringe koersrealttie voor Phihps mag na de stijging van de afgelopen weken geen naam hebben. Bij AKU kan de koersavance verklaard worden uit de hoop op een Russische order.
De betere stemming voor Hoogovens zou men kunnen verklaren uit het feit, dat de exportmogelijkheden naar Amerika waarschijnlijk zullen worden vergroot.
Lokale Markt.
Op de locale markt vroeg deze week het aandeel Vlismar sterk de aandacht. De oorzaak was uiteraard gelegen in de fusie Blauwhoed-Pakhuismeesteren, waarvan Vlismar een behoorlijk pakket bezit.
Voor het bekend maken van het fusiebericht was de koers 255"/o, terwijl j.1. vrijdag een slotkoers van 376% werd genoteerd. Voor belegging op lange termijn, zouden we gaarne uw aandacht eens op Blauwhoed willen vestigen. Men verwacht een contant dividend van 12% en een uitkering van 4% ten laste van de agioreserve. De stukken zijn genoteerd per ƒ 20,- De koers is ± ƒ 98,—. Ook vast in de markt lag het aandeel E.M.S. op geruchten dat men rond de conferentietafel is gaan zitten om de bestaande problemen rond het omwisselingsaanbod op te lossen.
Ook H.B.U. blijft nog steeds speculatieve vraag ontmoeten, al is het aanmerkelijk minder dan vorige week. In de belangstelling bleef ook Lympf, waar nu een akkoord tot stand is gekomen tussen het bestuur en de oppositie, aanvankelijk kwam hierdoor de koers tot rust, maar in do loop van de week wakkerde de belangstelling weer aan, zodat de slotkoers op 188 kwam. Ook bij Erdal kwam een opmerkelijke koersstijging tot stand. Begonnen op 430 stootte de koers door naar 525. Het fusiebericht van Gist en Brocades is verschenen.
Het bevatte weinig nieuws meer. Alleen over de gang van zaken in 1967 werd gezegd dat de gezamenlijke omzet hoger was dan in 1966. Dit laatste sprak de aandeelhouders aan want in vergelijking met 1 sept. j.1. is hier een koersavance van 50 punten geboekt. Een verrassing voor velen vormde de mededeling van Van Gelder en Zn. dat over 1967 indien de ontwikkeling blijft zoals deze is, op de aandelen 4% dividend uitgekeerd zal kunnen worden.
Een gunstig bericht kwam ook van Thomassen en Drijver, die gestegen omzet en resultaten meldt.
Een dividendverhoging lijkt niet uitgesloten. De auto Industrie Rotterdam heeft in het eerste halfjaar een grotere omzet geboekt en in totaal is een hoger nettorenteresultaat bereikt.
Bij Gebr. Naeff is de omzet in het eerste halfjaar met 20% gestegen en ook de winst is toegenomen.
Ook het tweede halfjaar laat zich hoopvol aanzien.
De V.M.F, kon weer een belangrijke order noteren. De N.S. bestelde voor ruim ƒ 8. millioen rollend materiaal. Het betekent een jaar werk voor enige honderden werknemers.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 september 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 september 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's